Dėl savo sveikatos sunerimusi R. Meilutytė grįžo į Lietuvą | Kas vyksta Kaune

Dėl savo sveikatos sunerimusi R. Meilutytė grįžo į Lietuvą

delfi.lt 2019/03/13 15:19
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Rūta Meilutytė sustabdė savo treniruotes JAV ir grįžo į tėvynę. Viena šalies plaukimo rinktinės lyderių nerimauja dėl sveikatos būklės. O Lietuvos plaukimo federacija (LPF) nuogąstauja dėl 21-erių kaunietės galimybių startuoti ateinančią liepą vyksiančiame planetos čempionate.

Pernai į Los Andželą persikėlusi R. Meilutytė tapo garsaus JAV plaukimo specialisto Dave’o Salo auklėtine, bet pastaruoju metu jo vedamose pratybose baseine nebesirodo.

LPF prezidentas Emilis Vaitkaitis DELFI teigė, jog plaukikę nugąsdino padidėję limfmazgiai, kurie gali signalizuoti apie į organizmą įsimetusią infekciją arba kitas ligas.

„Kažkada vaikystėje Rūta turėjo panašių problemų, todėl dabar ir sunerimo. Bent jau ji pati taip sako. Kadangi JAV ji neturi pilno sveikatos draudimo, čia ją apžiūrės sporto medicinos gydytojas Dalius Barkauskas. Tuomet bus matyti, ar tai – rimtos problemos, ir kaip jos gali atsiliepti pasirengimui“, – sakė E. Vaitkaitis.

Nors pats asmeniškai bendravo su sportininke, LPF vadovas prisipažino negalintis pasakyti, kada tiksliai sutriko R. Meilutytės treniruočių procesas.

Jos pasirengimo planas vis dar nėra suderintas ir patvirtintas, federacija apskritai gauna mažai informacijos apie anapus Atlanto išvykusios plaukikės darbotvarkę.

Kita vertus, tokia situacija pastaraisiais metais jau tapo įprasta.

„Nuo pat 2016 metų, kai Rūta buvo pristabdžiusi karjerą ir keliavo po Europą, federacija turi tam tikrų problemų. Tuomet dedant dideles pastangas pavyko Rūtą vėl įtraukti į plaukimą, ir kol ją treniravo Paulius Andrijauskas, viskas buvo daugmaž aišku. O kai Rūta dar kartą išvyko, vėl atsirado nežinios.

Ne ji viena iš mūsų rinktinės treniruojasi individualiai, bet ir Giedrius Titenis, ir Simonas Bilis dabar būna arčiau mūsų. O atstumas savo vis tiek duoda. Geriausiai apie darbo kryptingumą galima spręsti iš kontrolinių startų. Tačiau kai jų nėra, nėra ir grįžtamojo ryšio“, – dėstė E. Vaitkaitis.

Kol Danas Rapšys ir kiti geriausi Lietuvos plaukikai mėgina jėgas įvairaus rango turnyruose, R. Meilutytė nuo šių metų pradžios varžybose dar nebuvo pasirodžiusi.

Bet norint liepą nuvykti į planetos pirmenybes priimsiantį Gvangdžu (Pietų Korėja), 2012 metų Londono olimpinė čempionė turės tai padaryti iki balandžio pabaigos.

Nors R. Meilutytė dar pernai įvykdė pasaulio čempionato normatyvus, LPF šalies rinktinės kandidatams kelia papildomą reikalavimą pakartoti atitinkamo lygio rezultatą ir šiame sezone.

„Norime įsitikinti plaukikų sportine forma, ir Rūta tai žino. Normatyvai jos jėgoms nėra sudėtingi, bet reikia atitinkamai pasiruošti ir dalyvauti varžybose. Jei Rūta iki balandžio 27 d. neužfiksuos reikalingų rezultatų, turėsime svarstyti, ką daryti“, – teigė E. Vaitkaitis.

Vis dėlto jis leidžia suprasti, jog svarbiausias klausimas – kiek dalyvavimu artėjančiame čempionate ir apskritai ateitimi didžiajame sporte suinteresuota pati R. Meilutytė, po nesėkmingos Rio de Žaneiro olimpiados jau svarsčiusi apie pasitraukimą.

„Visi mes nesame akli, matome, kur link einama. Praėjęs sezonas Rūtai nesibaigė taip, kaip norėta. Sveikata – svarbu, tačiau nemažiau kiekvienam žmogui reikalinga ir motyvacija“, – pažymėjo LPF prezidentas.

Po savaitės 22-ą gimtadienį švęsianti buvusi planetos čempionė pernai buvo tolokai nuo savo geriausių rezultatų, fiksuotų 2012-2014 metais.

Nors greičio pakako sidabrui Europos čempionato 100 m plaukimo krūtine finale ir tokios pačios prabos apdovanojimui perpus trumpesnėje distancijoje pasaulio pirmenybėse trumpame (25 m) baseine, kitose rungtyse lietuvę lenkė net ir anksčiau mažai pasižymėjusios konkurentės.

Prasčiausiai susiklostė pats paskutinis startas. Planetos „trumpo vandens“ čempionatą Hangdžou (Kinija) R. Meilutytė užbaigė nepatekdama į 100 m distancijos finalą. 14-ą vietą užėmusios D. Salo auklėtinės laikas buvo beveik keturiomis sekundėmis prastesnis nei jai tebepriklausantis pasaulio rekordas (1 min. 2,35 sek.), pasiektas 2013 metais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA