Garsių Kauno medikų sūnus apie Pravieniškes: nerašytoms taisyklėms pritardavo pareigūnai | Kas vyksta Kaune

Garsių Kauno medikų sūnus apie Pravieniškes: nerašytoms taisyklėms pritardavo pareigūnai

delfi.lt 2019/03/13 17:42
Delfi nuotr.

Dėl daugiau kaip pusę milijono eurų vertų narkotinių ir psichotropinių medžiagų laikymo į Pravieniškių pataisos namus pakliuvęs garsių Kauno medikų sūnus Vitalijus Tokeris (gim. 1985 m.) sako, kad zonoje daugybę metų galiojančioms nuteistųjų nerašytoms taisyklėms pritardavo čia dirbantys pareigūnai.

[galerija kiek=”8″]

„Be jų žinios tokių dalykų Pravieniškėse nebūtų buvę, bet turbūt be subkultūros įkalinimo įstaigose būtų tik blogiau gyventi, Lietuvoje to neįmanoma išgyvendinti – tai egzistuoja visuose pataisos namuose“, – trečiadienį Vilniaus apygardos teisme pareiškė V. Tokeris. Jis – svarbus liudytojas „Pravieniškių mafijos“ byloje, ikiteisminio tyrimo metu ir jam buvo pareikšti įtarimai dėl dalyvavimo nusikalstamo susivienijimo veikloje.

Tačiau vėliau jie buvo panaikinti, nes buvęs nuteistasis sutiko bendradarbiauti su teisėsauga – pareigūnams padėjo atskleisti įkalinimo įstaigoje nuteistųjų galimai padarytus nusikaltimus.

Garsių Kauno medikų sūnus į Pravieniškių pataisos namus pateko dar 2005 m. ir iš karto buvo įkalintas vadinamajame Kauno „bachūrų“ sektoriuje, nors, kaip pats sakė, niekada nepriklausė organizuotoms grupuotėms.

„Mane administracija ten paskyrė gyventi, niekam už tai nemokėjau“. – aiškino jis.

Tačiau, kaip išsiaiškino pareigūnai, į laisvėje buvusio V. Tokerio draugo atidarytą banko sąskaitą buvo pervedamos didelės sumos pinigų – pavedimus atlikdavo naujai į zoną atvykusių nuteistųjų artimieji, už įkalintuosius mokėję vadinamąjį mokestį į „obščiaką“, taip pat buvo pervedami pinigai už V. Tokerio zonoje parduotus mobiliojo ryšio telefonus, kuriuos jam padėdavo įnešti ir čia dirbantys pareigūnai.

V. Tokerio draugo sąskaita pasinaudojo ir vienas „Pravieniškių mafijos“ lyderių Artūras Račkelis – įtariama, kad jam buvo pervedami iš nusikalstamų veikų gauti pinigai.

„A. Račkelis manimi pasitikėjo“, – sakė 12 metų laisvės atėmimo bausme nuteistas, bet jau į laisvę išėjęs V. Tokeris.

Vyras neslepia, kad pataisos namuose galiojančioms nerašytoms taisyklėms paklūsta visi nuteistieji – ir net nesvarbu, kuriame lokaliniame sektoriuje jie atlieka bausmę ar kuriai nuteistųjų kastai priklauso.

„Administracija tai žinojo, neįmanoma to nežinoti, – sakė jis. – Bet pareigūnams tai yra patogu, nes nuteistieji palaiko tvarką. Tokios taisyklės visais laikais galiojo – net skelbimų lentoje būdavo parašyta, koks nuteistasis yra budintis ar atsakingas už kitus kalinius.“

Valdžia – „kamoros“ gyventojų rankose Į pataisos namus V. Tokeris pateko tuomet, kai vadinamajam „bachūrų“ sektoriui vadovavo ir aukščiausio rango nusikaltėlių patalpose, pavadintose „kamora“, gyveno su Kauno „Agurkinių“ grupuote siejami Vidmantas Grigaliūnas, pravarde Vidma, ir Deimantas Bugavičius, kurį nuteistieji vadindavo tiesiog Deima. Jis – skandalingai pagarsėjusios „pupytės“ Vitos Jakutienės mylimasis, 2015 m. pabaigoje nušautas Kaune.

Pasak buvusio nuteistojo, jie „kamoroje“ apsigyveno perėmę valdžią iš kitų „bachūrų“: „Dabar tiksliai neprisimenu, bet kai buvau įkalintas, jie jau gyveno „kamoroje“, nes prieš tai kiti lyderiai buvo sumušti.“

Sumušti „vierchus“ ir perimti valdžią – pats lengviausias būdas, tačiau tam gali ryžtis tik daugelio nuteistųjų palaikymą turintys nusikaltėliai.

Taip ir buvo, kai iš V. Grigaliūno ir D. Bugavičiaus buvo perimta „kamora“ – kai pastarasis su kitais nuteistaisiais buvo išėjęs apsipirkti į parduotuvę, į V. Grigaliūno gyvenamąsias patalpas įsiveržė grupė nuteistųjų ir šį taip sužalojo, kad teko išvežti į ligoninę.

„Girdėjau, kad šiame užpuolime dalyvavo apie dešimt žmonių, visi jie palaikė A. Kupčiūną“, – sakė liudytojas.

A. Kupčiūnas neseniai buvo atvykęs į Pravieniškes atlikti jam teismo skirtos bausmės ir jau nuo pirmos dienos bandė įsitvirtinti kaip lyderis. Kadangi su „agurkiniais“ susijęs V. Grigaliūnas buvo išvežtas į ligoninę, pagal nerašytas taisykles turėjo būti išrinkta nauja valdžia.

„Daugelio nuteistųjų prašymu tuomet į „kamorą“ nuėjo gyventi Ruslanas Laško (jis taip pat atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės), Andrius Obelienius ir Aidas Kupčiūnas, – pasakojo V. Tokeris. – Tuo metu daugelis palaikė R. Laško, nes jis su visais rasdavo bendrą kalbą, daug kas tikėjo, jog jis įves tvarką ir nebus įvairiausių muštynių. Nes kai vadovavo V. Grigaliūnas ir D. Bugavičius, daug kas buvo nepatenkinti, kad daug buvo sumuštų nuteistųjų“.

Nors „kamorai“ ėmė vadovauti R. Laško, realiai valdžia priklausė kartu gyvenančiam A. Kupčiūnui. Šiuos taip pat pasikėsinta „nuversti“ – vyrai naktį buvo užpulti ir sumušti, galią zonoje demonstravęs A. Kupčiūnas dėl patirtų sužalojimų buvo išvežtas į gydymo įstaigą.

Bet „kamoroje“ valdžia nepasikeitė – tik oficialiai pasitraukė R. Laško, kuris esą nenorėjo veltis į kitų nusteistųjų daromus nusikaltimus.

„A. Kupčiūnas liko toje pačioje „kamoroje“ ir toliau pataisos namuose rodė savo įtaką, o apie keturiasdešimt nuteistųjų buvo nepatenkinti, kad nepasikeitė „vierchai“ – pasakojo su teisėsauga bendradarbiaujantis liudytojas.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA