Teisininkė išaiškino, kas gresia įkliuvus su nedideliu kiekiu narkotikų | Kas vyksta Kaune

Teisininkė išaiškino, kas gresia įkliuvus su nedideliu kiekiu narkotikų

Asociatyvi / "Kas vyksta Kaune" nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ skaitytojai teiraujasi, kokia atsakomybė gresia už narkotinių medžiagų turėjimą, jeigu jos skirtos asmeniniam naudojimui. Pasirodo, tam tikromis aplinkybėmis baudžiamosios atsakomybės netgi galima išvengti.

Į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė:

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti gresia baudžiamoji atsakomybė, nustatyta LR Baudžiamojo kodekso 259 straipsnyje, kuris numato, jog:

– Tas, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė narkotines ar psichotropines medžiagas neturėdamas tikslo jas parduoti ar kitaip platinti, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

– Tas, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė nedidelį kiekį narkotinių ar psichotropinių medžiagų neturėdamas tikslo jų parduoti ar kitaip platinti, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba bauda, arba areštu.

Matyti, kad bausmės griežtumas priklauso nuo rasto narkotinių ir psichotropinių medžiagų kiekio. Kokį narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekį laikyti nedideliu, kokį dideliu ir labai dideliu, nustatoma remiantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintomis rekomendacijomis.

Jos yra įtvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. balandžio 23 d. įsakymu Nr. V-239 „Dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų nedidelio, didelio ir labai didelio kiekio nustatymo rekomendacijų“ (paskutinė redakcija buvo patvirtinta 2019-01-08). Pavyzdžiui, rasti ne daugiau kaip 5 gramai kanapių antžeminių dalių, remiantis minėtomis rekomendacijomis, būtų laikytinas nedideliu narkotinių medžiagų kiekiu.

Minėtina ir tai, kad vadovaujantis to paties LR Baudžiamojo kodekso 259 straipsnio 3 dalimi, asmuo gali būti atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, jei savo noru kreipėsi į sveikatos priežiūros įstaigą dėl medicinos pagalbos ar kreipėsi į valstybės instituciją norėdamas atiduoti neteisėtai pasigamintas, įgytas, laikytas be tikslo platinti narkotines ir psichotropines medžiagas. Tačiau abiem atvejais turi būti asmens savanoriškumas.

Kreipimasis savanorišku laikomas tais atvejais, kai asmuo kreipiasi į valstybės instituciją savo valia ir savo iniciatyva, o ne žinodamas, kad kompetentingoms valstybės institucijoms yra žinoma apie jo neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis, taip pat, kai jau pradėtas ikiteisminis tyrimas. Svarbus asmens manymas, kad kompetentingoms institucijoms nėra žinoma apie jo padarytą ar daromą nusikalstamą veiką, kai jis pats savanoriškai kreipiasi į medicinos įstaigą ar atiduoda neteisėtai pagamintas, įgytas ir laikytas neturinti tikslo platinti narkotines ar psichotropines medžiagas.

Taigi, šiame straipsnyje numatytu pagrindu asmuo atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės tik nustačius, jog asmuo kreipėsi į sveikatos priežiūros įstaigą ar atidavė narkotines medžiagas valstybinei institucijai dėl savo apsisprendimo, o ne verčiamas objektyvių aplinkybių ar tokiu būdu siekdamas išvengti baudžiamosios atsakomybės.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „Advocatera“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151. Daugiau naudingos informacijos galima rasti ir advokatų kontoros interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA