Pastato miesto centre griovėjai bus priversti plauti aplinkinius fasadus | Kas vyksta Kaune

Pastato miesto centre griovėjai bus priversti plauti aplinkinius fasadus

R. Tenio nuotr.

Miesto centre nebeliko dar vieno pastato – galutinai sugriauto prekybos centro „Sostinė“ vietoje netrukus prasidės naujo viešbučio statybos. Tačiau darbai nepraėjo be pasekmių – aplinkiniai pastatai padengti didžiuliu iš griaunamo mūro sienų kilusių dulkių sluoksniu. Ypač nukentėjo sugriauto pastato kieme stovintis gyvenamasis namas, kurio dalyje įsikūręs viešbutis „Hof Hotel“.

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė pastatą griovusio ir netrukus statybos darbus pradėsiančio vykdyti rangovo – bendrovės „Mitnija“ projektų priežiūros vadovas Martynas Gricius, sugriauti tokį pastatą be dulkių – neįmanoma.

Tiesa, dalis dulkių debesų nuo Maironio gatvės pusės viso griovimo metu buvo gesinamos vandens purkštuvu, kuris padėjo sulaikyti didžiąją dalį dulkių statybų aikštelės teritorijoje. Deja, apsaugoti nuo dulkių vidinį kiemą bendrovė nepasirūpino, portalo užfiksuotoje medžiagoje matyti, kaip plačiai aplink sklido vėjo nešamos statybvietės dulkės. Nuo jų visą griovimo laiką kentėjo ne tik pastatai, automobiliai, bet ir dulkėmis priversti kvėpuoti aplinkinių namų gyventojai bei netoliese įsikūrusių įmonių darbuotojai.

[susije_video kurie=””]

Portalo „Kas vyksta Kaune“ redakcijos darbuotojai fiksavo ir daugiau aplaidaus požiūrio į aplinką faktų – statybvietė iš vidinio kiemo pusės tinkamai aptverta ir praeiviai nuo iš griaunamo pastato žyrančių akmenų ir kitų statybinių nuolaužų lavinos apsaugoti tik po primygtinio gyventojų raginimo pasirūpinti kiemo apsauga.

Tuomet atsirado įspėjamieji ženklai kiemu judančioms transporto priemonėms, įrengta laikina apsauginė sienelė, turėjusi sulaikyti į kiemą ant automobilių ir praeivių byrančias nuolaužas. Tiesa, dulkes galėjęs sulaikyti papildomas vandens purkštuvas taip ir neatsirado.

M. Gricius portalo žurnalistams patvirtino, kad pabaigus griovimo darbus bendrovė „Mitnija“ savo lėšomis nuplaus vidiniame kieme esančio pastato fasadą, taip pat dulkių sluoksnis bus nuvalytas ir nuo šalia esančio vieno iškiliausių Kauno modernizmo architektūros pavyzdžių – Lietuvos banko pastato palangių, fasado detalių ir stogo atbrailų.

Į portalo „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipęsi kauniečiai pasipiktinę, kad pastatas griaunamas nesistengiant statybinio laužo panaudoti antriniam perdirbimui. M. Gricius patikino, kad tai netiesa, esą dalis atliekų rūšiuojama jau griovimo metu, pavyzdžiui, atskirtos metalo atliekos.

„O likęs statybinis laužas išvežamas į subrangovų aikšteles, kur atliekos dar kartą rūšiuojamos ir tinkamos griuvėsių dalys atiduodamos perdirbti“, – teigė M. Gricius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA