Kovo 8-osios atgarsiai: moterims galima mokėti mažesnį atlyginimą, nes jos yra mažesnės | Kas vyksta Kaune

Kovo 8-osios atgarsiai: moterims galima mokėti mažesnį atlyginimą, nes jos yra mažesnės

Europos Parlamento nuotr.

Kovo 8-oji yra skirta moterims ir kalbai apie jas. Minint šią dieną, įvairiuose pasaulio kampeliuose vyksta įvairūs renginiai ir diskusijos, keliančios lyčių lygybės problemas, vis dar mažesnį moterų įsitraukimą į politiką, ekonomiką, vadovaujančius postus. Apie šią problematiką kalbėta ir Europos Parlamente vykusiame seminare „Moterų galia“.

„Moteris mes mylime, bet renkantis ministrus svarbus ir profesionalumas“, – ši Sauliaus Skvernelio citata kovo 8-osios renginių kontekste kartota ne vieną kartą, kalbant apie tai, kad Lietuvos Vyriausybėje nėra nei vienos ministrės moters, o toks premjero pasakymas yra tarsi mesta abejonė moterų gebėjimais. Apie tai Europos Parlamente Briuselyje vykusiame seminare kalbėjo ir Lietuvos atstovės. Jų įsitikinimu, ne išsilavinimo ar kompetencijų stoka yra to priežastis.

Išsilavinusių lietuvių moterų vos ne dvigubai daugiau nei Lietuvos vyrų. Aukštąjį ar aukštesnįjį išsilavinimą 2018 m. Lietuvoje turėjo 463,6 tūkst. moterų ir tik 291,7 tūkst. priešingos lyties atstovų. Tačiau dėl kažkokių kitokių priežasčių nei įvardino S. Skvernelis, moterys svarbiuose postuose matomos gerokai rečiau.

Jei lygintume valdančiųjų postus, Seime iš 141 mandato 30 užima moterys – 21,27 proc., valdančiųjų daugumoje – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoje, kaip rašoma jų partijos interneto puslapyje, iš 50 mandatų Seime 11 atitenka moterims, o tai sudaro 22 proc.

Kaune situacija geresnė, nors praeitoje kadencijoje Tarybą sudarė 11 moterų iš 41 nario (26 proc.), šiais metais jų išrinkta dviem daugiau – paaugo iki 13, o procentinė dalis išaugo iki 31 proc.

Tačiau, jei žvelgtume į priežastinius tokios nelygybės dėsnius, juos puikiai apibūdina Europos Parlamente Briuselyje Kovo 05-07 dienomis vykęs seminaras „Moterų galia politikoje“. Jos metu Europos Parlamento Viceprezidentas Dimitrios Papadimoulis sakė: „Moterys yra žemesnės ir mažesnės, štai kodėl joms turėtų būti mokama mažiau“, – ironizavo D. Papadimoulis.

Savo kalboje politikas atskleidė ne tik vyrų stereotipinius įsitikinimus, bet ir pabrėžė tai, kad realių, su kompetencija susijusių priežasčių, net nėra, tiesiog vyrauja vienos lyties nuvertinimas prieš kitą.

Publikacija iš dalies paruošta naudojantis Europos Parlamento organizuotos konferencijos „Women’s power in politics“ pranešimų medžiaga. Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistės kelionę iš dalies apmokėjo Europos Parlamentas, straipsnio turiniui tai įtakos neturi.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA