22 nauji projektai, kuriuos po rinkimų žada įgyvendinti „Vieningas Kaunas“ | Kas vyksta Kaune

22 nauji projektai, kuriuos po rinkimų žada įgyvendinti „Vieningas Kaunas“

„Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Triuškinančiai Kauno miesto savivaldybės tarybos rinkimus laimėjęs visuomeninis rinkimų komitetas „Vieningas Kaunas“ su antrai kadencijai perrinktu meru Visvaldu Matijošaičiu priešaky, nors neprisistato politine jėga, kaip ir dera politikams, nepraleidžia progos pasigirti nuveiktais darbais bei paskelbti apie planuojamus. Kai kurie jų kauniečiams jau gerai žinomi, o kiti dar tik gemalo stadijoje ir menkai girdėti – „Kas vyksta Kaune“ kviečia žvilgtelėti į „Vieningo Kauno“ portale pateikiamą planuojamų projektų žemėlapį.

Kaune iškils nauji tiltai, arenos, stadionas

Didelė dalis suplanuotų Kauno dominuojančio visuomeninio judėjimo darbų sutelkti miesto centre ir Žaliakalnyje. Iš geriau žinomų – S. Dariaus ir S. Girėno stadiono statybos, vandens sporto centro statybos šalia „Žalgirio“ arenos, „Mokslo salos“ projektas Nemuno saloje ir čia plytinčio parko atnaujinimas, taip pat – anapus upės iškilti turintis M. K. Čiurlionio koncertų centras.

Čia tai pat paminėta Vilniaus gatvės rekonstrukcija, Karo ligoninės parko Griunvaldo gatvėje atvėrimas miestiečiams, Kauno sporto halės atnaujinimas, lengvosios atletikos maniežo statybos prie S. Dariaus ir S. Girėno stadiono, Dainų slėnio, Ąžuolyno, Aukštųjų Šančių ąžuolyno, Neries krantinės bei Naugardiškių parkų atnaujinimas.

Visgi kauniečiai, įmanoma, negirdėjo, kad „Vieningas Kaunas“ ketina restauruoti Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčią ir sutvarkyti Rotušės aikštę. Tolstant nuo miesto centro, planuose – Gričiupio parko ir „Girstučio“ kultūros rūmų atnaujinimas, Aleksoto inovacijų parko įkūrimas, gana plačiai nuskambėjęs naujo P. Vileišio transporto mazgo įrengimas, Kėdainių tilto statybos, pietinio Lampėdžio ežero paplūdimio atgimimas ir futbolo stadiono gaivinimas Panemunėje.

Norite ko nors labiau įkvepiančio ir ne tokio apibrėžto? Mestelėtos kelios idėjos fantastams, kurioms realizuoti, galimas daiktas, prireiks trečios kadencijos: Kauno marių uosto atnaujinimas, aviakempingo įrengimas S. Dariaus ir S. Girėno oro uoste, saugaus eismo aikštelės vaikams įkūrimas Ašigalio gatvėje, kapitalinė Šilainių baseino rekonstrukcija – „Vieningas Kaunas“ nurodo, kad „apleistas baseinas“ bus tiesiog „pakeistas nauju, atitinkančiu aukščiausius standartus“.

Šilainiuose, prie „Megos“ viaduko, taip pat ketinama statyti naują darželį, talpinsiantį 200 vaikų, o Partizanų gatvėje – „Gajos“ sporto mokyklos kompleksą stalo teniso, bokso, imtynių, kitų sporto šakų treniruotėms ir varžyboms.

Dar kalbant apie transporto infrastruktūros projektus, „Vieningas Kaunas“ skelbia inicijavęs Žemaičių gatvės kalno rekonstrukciją, Vilijampolės jungties su Romainiais bei Jotvingių gatvės jungties su A1 magistrale rekonstrukciją.

Meras įvardijo, kurie projektai taps svarbiausi

Trečiadienio vakarą laidoje „DELFI Dėmesio centre“ žurnalisto Edmundo Jakilaičio paklaustas, kuo aiškina didžiulį kauniečių palaikymą – 80 proc. rinkėjų balsavo už dabartinį Kauno merą, atiduota daugiau nei 100 tūkst. balsų – V. Matijošaitis tai siejo kaip tik su atliktais ir planuojamais darbais. Antrai kadencijai perrinktas miesto vadovas pavardijo, jo galva, svarbiausius projektus, kuriuos ketina užbaigti per antrąją vadovavimo kadenciją.

„Žmonės patikėjo, pamatė permainas, supranta, kad miesto tvarkymas nėra privatus verslas ir negali ką sugalvojęs daryti tą pačią dieną. Yra procedūros, teisiniai ginčai, kurie užtrunka. Visgi, su S. Dariaus ir S. Girėno stadionu vėlavome pusantrų metų, bet pradėjome jį rekonstruoti, – laidoje kalbėjo V. Matijošaitis.

– Kiti darbai irgi pradėti. Tai, galbūt, viena iš priežasčių – buvome išsikėlę daug darbų ir ne viską padarėme miestui, ką svajojome, už tai ir kandidatavau antrai kadencijai.“

Kauno meras įvardijo per ateinančius ketverius metus norintis užbaigti projektus, kurie jau vystomi, jiems išduoti statybos leidimus. Tai ledo ritulio arena šalia „Girstučio“ kultūros rūmų, pradėsima statyti per ateinančius du mėnesius, baseinas prie „Žalgirio“ arenos, kurio projektas praktiškai baigtas, taip pat „Mokslo sala“ Nemuno saloje.

„Jis („Mokslo salos“ projektas – „Kas vyksta Kaune“) nėra naujas, tačiau ilgas. Mes rengiame tarptautinius architektūros projektų konkursus, kuriuose galėtų dalyvauti specialistai iš viso pasaulio ir surenkame po pusantro šimto architektūros studijų. Tai vyksta lėčiau, bet esame garantuoti, kad kažkas kažkam neturės rankos pabučiuoti ir panašiai. Daug įdomių dalykų“, – sakė „Dėmesio centre“ atsidūręs V. Matijošaitis.

Tęs šioje kadencijoje pradėtus darbus

Iš svarbesnių pradėtų, bet dar nebaigtų vykdyti projektų galima paminėti „Vieningo Kauno“ žemėlapyje žaliai švytintį S. Dariaus ir S. Girėno stadioną, Laisvės alėjos, Vienybės aikštės, kino centro „Romuva“, Kauno kultūros centro atnaujinimą, naują ledo areną šalia „Girstučio“.

Darbai vyksta Aleksoto apžvalgos aikštelėje, Santakos parke, Nemuno krantinėje. Kontroversiškų vertinimų sulaukė nebaigta Kauko laiptų rekonstrukcija, nerimą kai kuriems kauniečiams kelia užmojai Nemuno ir Nevėžio santakos draustinyje. Netoli Lampėdžio ketinama statyti dengtą futbolo maniežą, prie ežero ir jo saloje, beje, V. Matijošaičio įmonei priklausančių sklypų pašonėje, jau kurį laiką verda naujos irklavimo bazės bei trasos įrengimo darbai.

Tarp atliekamų susisiekimo projektų – pietrytinio aplinkkelio tiesimas, Ašigalio gatvės jungtis su A1 magistrale, reikia paminėti, dar stokojanti viaduko, kuris leistų vairuotojams išsukti Klaipėdos kryptimi.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA