Fortūnos grimasos: kuriuos „Vieningo Kauno“ naujokus lydėjo sėkmė? (atnaujinta) | Kas vyksta Kaune

Fortūnos grimasos: kuriuos „Vieningo Kauno“ naujokus lydėjo sėkmė? (atnaujinta)

R. Tenio nuotr.

Po „Vieningo Kauno“ vėliava naujos miesto tarybos narių vietas užims daugybė politikos naujokų – bent pusė naujųjų narių neturi patirties politikoje ir miesto tarybos nariais tampa pirmąjį kartą. Iš 33-jų su visuomeninio rinkimų komiteto „Vieningas Kaunas“ sąrašu (drauge su meru) išrinktų narių 16-ka kovo 3-iąją buvo perrinkti antrajai kadencijai.

Rinkėjų pirmumo balsai savaip sudėliojo naujokų sėkmę

Į miesto tarybą ateinančių politikos naujokų armija gana marga ir įvairi, skirtingos ir jų sėkmės istorijos. Įdomu, kokios asmenybės slepiasi po šio rinkimų sąrašo pavardėmis ir, kaip joms sekėsi pelnyti rinkėjų palankumą. Balsuodami rinkėjai turėjo galimybę atiduoti pirmumo balsus už pasirinktus favoritus ir tai ne vieną narį kilstelėjo aukštyn sąraše bei užtikrino vietą miesto taryboje, tačiau kitiems pasisekė prasčiau – net ir turėjusieji gana aukštas vietas sąraše krito žemyn ir į tarybą nepateko.

Viso kauniečiai už „Vieningo Kauno“ sąrašo narius atidavė daugiau kaip 192 tūkst. pirmumo balsų (rinkimų biuleteniuose buvo galimybė įrašyti penkių labiausiai patinkančių narių numerius), o viso už šį sąrašą balsavo beveik 85 tūkst. kauniečių.

Beje, V. Matijošaitį vėl mero kėdėje panoro matyti daugiau kaip 101 tūkst., t.y. 16 tūkst. rinkėjų daugiau, nei balsavo už „Vieningo Kauno“ sąrašą, tikėtina, kad šie rinkėjai savo balsus skyrė kitų partijų keliamiems kandidatams į tarybą. Tačiau didelės įtakos tai neturėjo, be „Vieningo Kauno“ taryboje dirbs tik 8 TS-LKD partijos atstovai (praeitoje taryboje ši partija turėjo 13-ka narių). Kauno taryboje taip pat nelieka ir LR Liberalų sąjūdžio bei Lietuvos socialdemokratų partijos narių, kurių besibaigiančios kadencijos taryboje buvo po keturis.

Labiausiai sekėsi su „Vičiūnų grupės“ įmonėmis susijusiems kandidatams

Jau balandžio mėnesį naujos miesto tarybos narių kėdėse atsisės visas būrys naujokų, kurių sėkmę rinkimuose greičiausiai lėmė ne tik tinkamai pasirinkta politinė jėga, bet ir rinkėjų palankumas. Tokį akivaizdžiausiai patyrė „Vičiūnų grupės“ ekonomikos vadovas, bendrovių „Kauno švara“ ir „Kauno vandenys“ valdybų narys Mindaugas Šimkus iš sąrašo paskutiniosios 43-iosios vietos šovęs net į 14-ąją.

Ne mažesnė sėkmė lydėjo ir individualia veikla meno, kūrybos ir švietimo srityse užsiimančią, modelio darbo ragavusią Rugilę Rukšėnaitę, kuri iš 40-osios vietos rinkėjų sprendimu pakilo net į 16- ąją vietą. Tarp įspūdingesnių šuolių ir Europos inovacijos ir technologijos instituto dr. Kęstučio Morkūno pakilimas iš 42-osios vietos į 20-tąją. Sėkmė pirmumo balsų sąraše nusišypsojo ir „Vieningo Kauno“ krepšinio komandos vadovui Viliui Vaitkevičiui, kuris, pakilęs iš 41-osios pozicijos, užėmė priešpaskutiniąją 32-ąją laimėtą vietą taryboje.

Labiausiai nesisekė sąrašo teisininkams ir susijusiems su verslu

Tarp skaudžiausiai „kritusių“, bet vis gi neiškritusių iš laimėtojų balno dėl įspūdingo bendro iškovotų vietų skaičiaus taryboje – advokatas, bendrovių „Kauno vandenys“ ir „Stoties turgus“ valdybų narys Konstantinas Pesenka, kurį rinkėjai iš 12-tos pozicijos nuleido į 25-ąją. Nepalankiai rinkėjai vertino ir kitą teisininką, dirbantį prekybos miestelyje „Urmas“ Rosvydą Marcinkevičių, kuris iš 17-os vietos krito į 33-iąją ir į tarybą pateko paskutiniuoju numeriu.

„Vieningo Kauno“ vadovas A. Palionis (viduryje) perrinktas antrajai kadencijai / R. Tenio nuotr.

Dirbti taryboje prieš rinkimus gal ir nesitikėję sąrašo trečiojo dešimtuko asmenys, jei nebūtų nukritę žemyn, po patirtos sėkmės teoriškai galėjo užimti miesto valdžios olimpą, tačiau liko už pergalės brūkšnio. Fortūna šį kartą nusisuko nuo Akademinės kredito unijos administracijos vadovės Gitanos Jasėnienės (iš 24-os vietos nusileido į 35-tą), lektoriaus Sauliaus Kromolco (iš 25-os krito į 39-tą), konsultantės Ingos Kumetienės (iš 26-os nusileido į 37-tą), „Helisotos“ tiekimo vadovo Mindaugo Stulgio (iš 29-os krito į 36-tą).

Ne visi rinkėjai buvo palankūs ir esamiems politikams, po jų balsų per kelias vietas pablogėjo VDA dekano prof. Jono Audėjaičio, Kauno valstybinio teatro vadovo Benjamino Želvio, bendrovės „Vičiūnų grupė“ administravimo vadovės Ramunės Bičkauskienės, vicemerės Rasos Šnapštienės užimamos pozicijos, tačiau visi šie nariai perrinkti antrai kadencijai.

Palankumas lydėjo V. Matijošaičio sūnus ir sąrašo naujokes moteris

Užtat rinkėjai buvo itin palankūs abiems naujai išrinkto V. Matijošaičio sūnums – antrajai kadencijai perrinktas „Vičiūnų grupės“ pardavimų ir marketingo vystymo vadovas Dainius Matijošaitis iš 8-os vietos šovė greta tėvo – į antrąją vietą, o pirmą kartą tarybos rinkimuose kandidatuojantis „Vičiūnų grupės“ įmonių valdybos pirmininkas Šarūnas Matijošaitis iš 10-osios pozicijos pakilo į  5-ąją.

Broliai Šarūnas (kairėje) ir Dainius Matijošaičiai/ R. Tenio nuotr.

Naujoje taryboje „Vieningo Kauno“ daugumoje iš 33-jų narių (su meru) dirbs trečdalis moterų – 11. Joms rinkėjai buvo draugiški ir atiduodami balsus: aukštesnes vietas sąraše pelnė antrajai kadencijai perrinkta Europos motociklų federacijos atstovė Ingrida Visockienė, taip pat rinkėjų simpatijų sulaukė pirmą kartą į tarybą išrinkta užimtumo tarnybos vadovė Ligita Valalytė, „SDG“ Mokymo departamento vadovė Karolina Žekaitė bei programuotoja Viktorija Mačiūnė.

Planuojamam, kad naujoji Kauno miesto taryba prisieks po balandžio 16-os dienos.

Į tarybą patekusių „Vieningo Kauno“ narių sąrašą galite rasti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA