Kaunas nesnaudžia: Iškilo viena moderniausių baldų gamyklų Lietuvoje | Kas vyksta Kaune

Kaunas nesnaudžia: Iškilo viena moderniausių baldų gamyklų Lietuvoje

YIT Lietuva nuotr.

Planuojama, kad itin aukšto (A++) energetinio efektyvumo klasės pastate įsikūręs „Geras baldų fabrikas“ veiklą vykdyti pradės jau šių metų kovą arba balandį. Seniausia baldų pramonės įmonė Lietuvoje į projektą investavo 42 mln. eurų.

„YIT Lietuva“ pranešime spaudai rašoma, kad Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) statybų ir darnios NT plėtros bendrovė „YIT Lietuva“ užbaigė pagrindinius Kauno baldų gamybos bendrovės „Freda“ gamyklos ir logistikos sandėlio statybos darbus.

Moderniame 35,6 tūkst. kv. m ploto tvariai ir ekologiškai veiklai pritaikytame fabrike bus gaminami plataus asortimento baldai, o jo produkcija keliaus į įvairias pasaulio šalis.

„Gero baldų fabriko“ direktoriaus Virginijaus Brundzos teigimu, pasaulyje auganti baldų paklausa lėmė poreikį plėsti esamus bendrovės „Freda“ gamybos pajėgumus ir investuoti į modernius sprendimus.

„Turimos gamyklos pajėgumų jau nebepakanka esamai baldų paklausai patenkinti, todėl plėtra ir naujos gamyklos statybos buvo natūralus žingsnis. Svarbiausi kriterijai, kuriuos kėlėme naujajai gamyklai, yra funkcionalumas ir tvarumas. Savo socialinei atsakomybei ir aplinkai draugiškai veiklai mūsų įmonė skiria itin daug dėmesio, todėl siekėme, kad ir naujoji gamykla būtų statoma bei įrengta atsižvelgiant į šiuos aspektus. Dėl to fabrike panaudoti energiją taupantys šildymo, apšvietimo sprendimai, įrengta pažangi gamybos įranga“, – sako V. Brundza.

Statant baldų gamyklą panaudoti sandarumą užtikrinantys konstrukciniai mazgai, poliuretano izoliacija, įrengta biokuro katilinė ir šilumos siurbliai, infraraudonųjų spindulių šildymo sistema. Visa tai užtikrino pastato A++ energetinio efektyvumo klasę, kuri gamybinės paskirties pastatuose Lietuvoje pasiekiama dar itin retai. Ant gamyklos teritorijoje įrenginėjamos bendrovės laboratorijos stogo taip pat ketinama sumontuoti saulės energijos kolektorius.

Anot bendrovės „YIT Lietuva“ generalinio direktoriaus Kęstučio Vanago, pramonės įmonės Lietuvoje vis daugiau dėmesio skiria savo patalpų tvarumui ir efektyvumui, o seniausia ir viena sėkmingiausių baldų pramonės bendrovių šalyje tam teikė pagrindinį prioritetą.

„Vertiname galimybę vystyti šiuolaikiškus, aukštus užsakovo reikalavimus atitinkančius pastatus. Pastebime, kad vis didesnį dėmesį tvarumui, energetiniams efektyvumui įmonės skiria ne tik savo biuro, bet ir gamybinėms ar sandėliavimo patalpoms. Tai sveikintina, nes modernus pramonės sektorius kuria didesnę vertę ir kartu prisideda prie aplinkos tausojimo“, – pažymi K. Vanagas.

Šiuo metu 53,3 tūkst. kv. m ploto sklype Kauno LEZ yra baiginėjami paskutiniai baldų gamyklos ir sandėlio įrengimo bei teritorijos tvarkymo darbai. Planuojama, kad gamyklai pradėjus veikti bus sukurta apie 240 naujų darbo vietų. Planuojama, kad per 3–4 metus baldų fabriko gamybos apimtys pasieks 250 mln. eurų.

Pagrindinis bendrovės „Freda“ klientas yra Švedijos baldų gamybos ir prekybos koncernas „Ikea“. Bendrovėje šiuo metu dirba per 550 darbuotojų.

„YIT Lietuva“ Kauno LEZ teritorijoje šiuo metu taip pat stato Hollister medicininės įrangos gamyklą, o Klaipėdoje – bendrovei „Philip Morris Lietuva“ nuotekų vandens siurblinę. Be gamybinių ir sandėliavimo patalpų įmonė stato gyvenamuosius namus „Raitininkų sodas“, „Naujoji Rivjera“ bei „Matau Vilnių“ Vilniuje, verslo centrą Karaliaus Mindaugo prospekte, „Šilo namus“ bei „Piliamiesčio“ urbanistinį projektą Kaune, „9 Bijūnai“ gyvenamuosius namus Klaipėdoje.

„YIT Lietuva“ priklauso didžiausiai Suomijos ir vienai reikšmingiausių Šiaurės Europoje statybų korporacijai YIT, kuri praėjusiais metais susijungė su infrastruktūros plėtros įmonių grupe „Lemminkainen“. Drauge su klientais 10 000 įmonių grupės profesionalų kasdien kuria funkcionalius, patrauklius ir tvarius miestus ir gyvenamąją aplinką. Iš viso YIT įmonių grupė veikia 11 šalių: Suomijoje, Rusijoje, Skandinavijoje, Baltijos šalyse, Čekijoje, Slovakijoje ir Lenkijoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA