EP komitetas siūlo laikrodžių sukiojimui skelbti galą | Kas vyksta Kaune

EP komitetas siūlo laikrodžių sukiojimui skelbti galą

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sezoninis laiko keitimas ES turėtų baigtis 2021-aisiais – tokį pasiūlymą pirmadienį palaikė Europos Parlamento (EP) Transporto ir turizmo komitetas.

Kaip rašoma Europos Parlamento pranešime spaudai, komitetas siūlo, kad paskutinį kartą laikrodžiai ES valstybėse, pasirinkusiose vasaros laiką, būtų persukti paskutinį kovo sekmadienį 2021-aisiais. Šalys, pageidaujančios pasilikti žiemos laiką, tą padarytų 2021 m. paskutinį spalio sekmadienį.

Europarlamentarų manymu, ES valstybės turėtų tarpusavyje koordinuoti sprendimus dėl pasirinkto laiko, o Europos Komisija turėtų juos įvertinti, kad nebūtų pakenkta bendrajai rinkai. Prireikus Komisija galėtų pasiūlyti atidėti direktyvos įsigaliojimą iki metų ir per tą laiką pateikti naują pasiūlymą.

Už tokį pasiūlymą balsavo 23 EP komiteto nariai, prieš buvo 11. EP komiteto poziciją dar turės patvirtinti visas Parlamentas, o tuomet prasidės derybos su ES Taryba.

Remdamasis mokslininkų išvadomis dėl neigiamo laiko keitimo poveikio sveikatai bei europiečių skundais, pernai vasarį EP priėmė rezoliuciją, raginančią Europos Komisiją išsamiai įvertinti sezoninio laiko keitimo direktyvos poveikį ir prireikus pasiūlyti jos pakeitimus.

Pernai vasarą Europos Komisija vykdė viešąsias konsultacijas šiuo klausimu. Iš viso sulaukta 4,6 mln. europiečių nuomonės: 84 proc. palaikė sezoninio laiko keitimo atsisakymą, o 16 proc. norėjo tęsti tokią praktiką. Nors Komisija pasiūlė nebesukioti laikrodžių nuo 2019-ųjų balandžio, europarlamentarai mano, kad toks terminas būtų pernelyg ankstyvas.

Pirmą kartą ES mastu dėl vasaros laiko įvedimo buvo sutarta 1980-aisiais ir nuo tada visos ES valstybės du kartus per metus – paskutinį kovo ir paskutinį spalio sekmadienį – persuka laikrodžių rodykles viena valanda.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA