Kauniečiai pasipiktinę: kai kurie politikai mėgina nupirkti rinkėjų balsus? | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai pasipiktinę: kai kurie politikai mėgina nupirkti rinkėjų balsus?

Skaitytojų nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ redakciją trečiadienį pasiekė kauniečių Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) adresuotas raštas. Gyventojus nustebino vieno kandidato į Kauno miesto savivaldybės tarybą politinė reklama – piliečių manymu, šitokiu agitaciniu leidiniu rinkėjus mėginama palenkti savo pusėn neteisėtai.

Akylų kauniečių dėmesį patraukė skrajutės tipo 2019-ųjų kalendorius pavadinimu „Laikinosios sostinės metai!“ Čia pat puikuojasi Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidato į Kauno savivaldybės tarybą ir dabartinio tarybos nario Jono Guzavičiaus atvaizdas.

Apačioje potencialiems rinkėjams pateikiami visai nevienareikšmiški balsavimo nurodymai: siūloma į tarybą rinkti konservatorius, kurių sąrašo numeris šiemet 6, o reitingavimo langeliuose įrašyti J. Guzavičių (konservatorių sąraše jis tik 26), Editą Gudišauskienę ir Vygantą Gudėną.

Viskas lyg ir būtų gerai, jei ne kontroversiška priemonė, kurios, galimas daiktas, griebiamasi siekiant J. Guzavičiui pelnyti daugiau reitingo taškų, mat kitu atveju politikas ir „Kauno liftų“ vadovas į tarybą greičiausiai nepaklius. Su kalendoriumi pateikiamas nemokamas kvietimas į 2019 m. spalio 11-13 d. „Žalgirio“ arenoje vyksiančią parodą „Rinkis prekę lietuvišką“ – kaip tik šis politinio leidinio elementas kauniečiams ir sukėlė klausimų.

Kaip remdamiesi LR savivaldybių tarybų rinkimų įstatymu VRK pateiktame rašte nurodo kauniečiai, politinės kampanijos metu draudžiama tiesiogiai ar netiesiogiai pirkti rinkėjų balsus, dovanomis, paslaugomis ar kitokiu atlyginimu skatinti rinkėją ar rinkimų teisę turintį asmenį dalyvauti arba nedalyvauti rinkimuose ir balsuoti už vieną arba kitą kandidatą ar jų sąrašą.

Lygiai taip pat neteisėta už balsavimą žadėti rinkėjams atsilyginti po rinkimų, taip siekiant paveikti jų valią dėl konkrečių politinių jėgų ar kandidatų. Rašte daroma prielaida, kad rinkiminė skrajutė, kuria agituojama už J. Guzavičių, gali pažeisti Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo 6 straipsnio 1 dalį, kadangi už balsavimą esą atsilyginama dovana.

Taip pat žadėti už balsavimą atsilyginti rinkėjams po rinkimų turint tikslą paveikti rinkėjų valią dėl konkrečių politinių partijų ar kandidatų arba numatomų kelti kandidatais asmenų ir taip trukdyti piliečiams įgyvendinti rinkimų teisę.

„Pažymėtina, kad toks pakvietimas gali būti prilygintas bilietui. 2018 m. pakvietimo reguliari kaina įsigyjant pas bilietų operatorių sudarė 4 Eur. Nors 2019 metų bilietų kainos dar nėra paskelbtos, akivaizdu, kad pakvietimas taip pat bus atlygintinas. Tokiu būdu dėl Jono Guzavičiaus pažeidimų piliečiams yra trukdoma įgyvendinti rinkimų teisę“, – tvirtinama rašte prašant VRK atlikti tyrimą dėl šios politinės reklamos ir taikyti įstatymuose nustatytą atsakomybę.

VRK Mokymų ir komunikacijos skyriaus vedėja Kristina Ivanauskaitė-Pettinari „Kas vyksta Kaune“ penktadienį patvirtino, kad šį kreipimąsi komisija gavo ir jis yra nagrinėjamas. Apie priimtą sprendimą VRK atstovė žadėjo informuoti, kai bus priimtas sprendimas.

TS-LKD Vykdomojo rinkimų štabo vadovas Andrius Vyšniauskas „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare teigė, kad ši J. Guzavičiaus iniciatyva nėra derinta nei su TS-LKD Centriniu rinkimų štabu, nei su TS-LKD Kauno rinkimų štabu. Apie tokią rinkiminę agitaciją esą nežinojo nei partijos vadovais, nei kandidate į merus, sąrašo lydere Kaune.

„Jeigu tai būtų iš anksto derinta, tokio leidinio ir reklamos formos būtumėme neleidę. Tai yra asmeninė Jono Guzevičiaus iniciatyva, kuriai partijos institucijos, atsakingos už rinkimų kampaniją, nepritaria. Juo labiau nepritariame kažkokių kvietimų į renginius dalinimui, – griežtai pasisakė A. Vyšniauskas.

– Kadangi gyventojai kreipėsi į VRK, laukiame skubaus komisijos sprendimo. Jeigu jis bus nepalankus kandidatui, jo tolimesnė veikla ir buvimas su mūsų bendruomene bus svarstomas Priežiūros komitete bei kitose institucijose, kurios priims principingus sprendimus, kaip tai darydavo ir iki šiol.“

TS-LKD Vykdomojo rinkimų štabo vadovas pridūrė pagal vidinę partijos tvarką kandidatus į savivaldybės tarybą turint teisę išsileisti ir platinti asmeninius reklaminius leidinius, tačiau jie tai turi daryti iš savo asmeninių lėšų, kurias įstatymo nustatyta tvarka įneša į sąrašo sąskaitą. „Tai reiškia, kad partija už tokią Jono Guzevičiaus reklamą nemokėjo ir nemokės“, – tikino A. Vyšniauskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA