„Vieningas Kaunas“ bandys pakartoti praeitų rinkimų sėkmę, kurią kopijuoja kiti miestai | Kas vyksta Kaune

„Vieningas Kaunas“ bandys pakartoti praeitų rinkimų sėkmę, kurią kopijuoja kiti miestai

R. Tenio nuotr.

Visuomeninio rinkimų komiteto „Vieningas Kaunas“ sėkmė praeituose savivaldos rinkimuose Kaune bei plačiai už Laikinosios sostinės ribų sklindantis garsas apie to paties pavadinimo judėjimo lyderio V. Matijošaičio populiarumą, neabejotinai skatina ir kitų miestų politikus siekti pakartoti Kauno sėkmės istoriją, o politologus spėlioti, kur slypi tokio pripažinimo priežastys ir, ar bus pakartota praeituose rinkimuose pelnyta šlovė.

Leidimo kopijuoti pavadinimą neprašė

Kovo 3-iąją dieną įvyksiančių rinkimų į savivaldybių tarybas bendruose visų miestų ir rajonų sąrašuose – net keturi rinkimų komitetai, kurių pavadinimų struktūra identiškai atkartoja „Vieningo Kauno“ darinį – tai „Vieningas Birštonas“, „Vieninga Plungė“, „Vieninga Neringa“ ir „Vieningi Zarasai“. Keletas kitų judėjimų pavadinimą kartoja iš dalies, pavyzdžiui, vartoja ilgesnį pavadinimą, kuriame įrašytas „vieningas Kėdainių kraštas“ ar papildomas linksnis, kviečiantis balsuoti „Už vieningą Kelmę“.

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ komentavo judėjimo „Visuomeninis Kaunas“ vadovas Andrius Palionis, vienintelis komitetas „Vieninga Plungė“ turi ryšį su Kaunu, nes yra registruota analogiška visuomeninė organizacija, kuri veiklą vykdo ne tik prieš rinkimus. Plungėje veikia ir viena didžiausių ir moderniausių lašišos perdirbimo įmonių bendrovė „Vičiūnai ir partneriai“, kuri yra „Vičiūnų grupės“ dalis.

Kalbėdamas apie kitus komitetus A. Palionis sakė, kad nei vienas iš minėtų judėjimų nesikreipė į juos dėl sutikimo naudoti panašios sandaros pavadinimą. „Ne, nei vienas rinkimų komitetas mūsų neatsiklausė. Naudojantieji pavadinime žodį „vieningi“, mano įsitikinimu, tiesiog vaikosi populiarumo“, – sako judėjimo atstovas.

A. Palionis / R. Tenio nuotr.

Žada sėkmę jau pirmame ture

Įminti Kaune prieš 2011-ųjų savivaldos rinkimus suburto judėjimo „Vieningas Kaunas“ sėkmės receptą norėtų ne tik judėjimo konkurentai ar mėgdžiotojai, tai nėra lengva užduotis ir politologams. Visais atvejais jų prognozės ir toliau išlieka palankios, žadama, kad V. Matijošaitis laimės mero postą jau per pirmąjį balsavimo turą, o jo judėjimui „Vieningas Kaunas“ – bent jau ne mažesnė sėkmė, nei buvo pelnyta per praeitus rinkimus. 2015-aisiais šio judėjimo atstovai taryboje laimėjo 16-ka mandatų iš 40-ies bei mero regalijas.

Peržvelgus šio judėjimo sąrašą, su kuriuo šiemet kandidatuojama rinkimuose, akivaizdu, kad jame daugumoje išlieka tos pačios pavardės, kurių turėtojai dirbo ir šios kadencijos taryboje ar užėmė kitus svarbius savivaldybės veikloje postus. Kelios pavardės – sąraše naujos, o kelių – nebelieka.

2015-aisiais pergalę savivaldybių tarybų rinkimuose Kaune šventusių „Vieningo Kauno“ narių gretose nelieka praeitų metų pradžioje iš tarybos, vicemero posto ir judėjimo pasitraukusio Povilo Mačiulio, V. Matijošaičio verslo patikėtiniu laikyto Tomo Bagdonavičiaus bei paskutinės šiemet „kritusios“ judėjimo senbuvės Editos Plūkienės.

Praeituose rinkimuose P. Mačiulio eilės numeris sąraše buvo 3, T. Bagdonavičiaus – 4, E. Plūkienės – 7.

Kas netiko veikloje – nekomentuoja

Tandeme su vyru į judėjimo veiklą įsisukusi E. Plūkienė buvo išrinkta ne tik į tarybą, bet ir vadovavo vienam svarbesnių finansų komitetui. Jos vyras Mindaugas Plūkas yra neseniai viešų ir privačių interesų skandalą patyrusios bendrovės „Kauno autobusai“ valdybos pirmininkas. Ši bendrovė prieš pat rinkimus užbaigė gana skubotai įvykdytą 25 naujų autobusų išperkamosios nuomos konkursą, kaip paaiškėjo, kontraktą pasirašiusių įmonių vadovai – susiję giminystės ryšiais. Dėl šių sąsajų ilgametis bendrovės „Kauno autobusai“ vadovas Mindaugas Grigelis savanoriškai pasitraukė iš užimamų pareigų, o įmonėje pradėtas vykdyti auditas.

Sutapimas ar apgalvotas veiksmas, bet iškart po šios istorijos apie pasitraukimą iš miesto tarybos pareiškė ir Edita Plūkienė, argumentavusi, kad jos sprendimas susijęs su tuo, kad jos nebeliko šių metų „Vieningo Kauno“ kandidatų sąraše. Pasak moters, jai nebuvo atsakyta į klausimą, kodėl ji nebekviečiama dalyvauti politinėje veikloje.

Pasak, A. Palionio, „įsteigus rinkiminį komitetą ir prieš VRK pateikiant kandidatų sąrašą, vyko vidinis procesas. Apie jį žinojo ir Edita“. A. Palionis nekomentavo klausimo, kas judėjimo lyderiams netiko E. Plūkienės veikloje, kad ji nebuvo įtraukta į šių metų rinkimų sąrašą.

„Vyko vidinis reitingavimas tarp kandidatų. Žinoma, Visvaldas turėjo savo žodį. Tai yra normalu, kadangi jis – šios komandos lyderis“, – atsakydamas į portalo „Kas vyksta Kaune“ klausimus, sakė A. Palionis.

Pasak jo, judėjimo vadovybė kol kas nėra gavusi E. Plūkienės prašymo išbraukti ją iš judėjimo narių gretų.

Dar viena šios kadencijos su „Vieningu Kaunu“ išrinkta tarybos moteris – Ina Pukelytė – šiuose rinkimuose nebedalyvauja savo noru.

Naujos pavardės rinkimų sąraše

Šių metų šio rinkimų komiteto sąraše gana aukštai įrašytos trys pavardės, kurie nebuvo šių metų taryboje – nei tarp laimėtojų, nei tarp kandidatų – tai Konstantinas Pesenka, Vilius Šiliauskas ir Jaunius Ramoška. „Tarp visų šių asmenų vienintelį J. Ramošką būtų galima įvardinti kaip ne senbūvį“, – sako A. Palionis.

V. Šiliauskas šiuo metu eina savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas ir juo tapo iš pareigų pasitraukus Gintarui Petrauskui (prieš tai buvo jo pavaduotojas). Į savivaldybei svarbias veiklas įsitraukęs ir K. Pesenka, jis yra savivaldybės įmonės „Kauno vandenys“ valdybos pirmininkas. J. Ramoška yra bendrovės „Gerovė“, kuriai patikima ne pirmus metus perdirbti Kauno Kalėdų eglutę, vadovas.

V. Šiliauskas / R. Tenio nuotr.

Dalis senųjų narių ir naujame sąraše gavo pakankamai aukštas pozicijas – tai Jonas Audėjaitis, Jūratė Norvaišienė, dabartiniai vicemerai Andrius Palionis ir Rasa Šnapšienė. Tačiau yra ir tokių, kuriems pasisekė mažiau – į antrojo dešimtuko apačią nustumti Ingrida Visockienė, Saulius Vilius Bartaška, Karolis Stirbys ar tik 22-uoju numerių įrašyta Inga Juodeškienė.

„Į rinkimus einame kaip komanda. 43 žmonės į pirmą dešimtuką nesutilps“, – lakoniškai komentavo situaciją A. Palionis. Nelinkęs judėjimo vadovas buvo ir prognozuoti, kiek visuomeninis komitetas „Vieningas Kaunas“ planuoja turėti vietų šių metų taryboje.

„Šio dalyko nesuplanuosi. Tai nuspręs miestiečiai“, – sakė jis. Tiesa, pats V. Matijošaitis yra kelis kartus išsitaręs, jog norėtų turėti daugumą taryboje, sudarytą vien iš jo judėjimo narių, būtent į tai labiausiai buvo nukreipta ir šių metų komiteto rinkimų agitacija.

Šių metų taryboje judėjimas „Vieningas Kaunas“ koalicijoje dirbo su LR Liberalų sąjūdžiu ir Lietuvos socialdemokratų partija, kurie koaliciją papildė po 4 narius ir viso joje buvo 25 politikai.

Daugiau naujienų apie rinkimus skaitykite specialioje „Kas vyksta Kaune“ rubrikoje

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA