„Misija Sibiras“ kvietė surasti savus filmo premjeroje | Kas vyksta Kaune

„Misija Sibiras“ kvietė surasti savus filmo premjeroje

D. Beržinio nuotr.

Antradienio vakarą pristatytame dokumentiniame filme „Misija Sibiras’18. Surasti savus” filmo kūrėjai kvietė surasti lietuvius, negrįžusius iš kalinimų Kazachstane.

[galerija kiek=”8″]

Pilnoje Kauno kino centro „Romuva“ salėje žiūrovai buvo kviečiami valandai nusikelti į Kazachstaną, kur ekspedicija „Misija Sibiras‘18” ieškodami lietuvių kapų iššukavo 16 kapinių ir surado bei sutvarkė beveik 200 lietuvių kapų. 2018 m. ekspedicijos komanda savo misiją atliko Karagandos, Balchašo bei Žezkazgano apylinkėse.

Šiemet filmo režisieriumi tapo Lukas Pačkauskas, kuris juokavo, jog ekspediciją matė pro kameros objektyvą, o ne savo paties akimis. „Kazachstane buvau ne vieną kartą, o penkiolika. Maniau, kad viską išgyventi vėl ir vėl kuriant filmą bus lengviau, bet nebuvo“, – kalbėjo L. Pačkauskas.

Dokumentinio filmo premjeros proga „Misija Sibiras“ pristatė ir unikalią sistemą, kurioje kiekvienas, turintis informacijos apie savo artimuosius, palaidotus Kazachstane, gali patikrinti, ar ekspedicijos komanda neprisilietė prie jų šeimos istorijos. Pasak organizatorių, dažnai net tie, kurie turi informacijos apie šeimos narius, negrįžusius iš kalinimų, nežino tikslios jų palaidojimo vietos, tad tai gali būti šansas surasti trūkstamas šeimos istorijos dalis.

„Šiandien pilietiškumas yra nebe savo šalies istorijos žinojimas ar balsavimas rinkimuose. Pilietiškumas yra atsidavimas sau, savo darbui, savo šaliai ir noras tą istoriją kasdien permąstyti, atgaivinti. Dokumentinis filmas yra vienas iš būdų tai padaryti. Ir žinome, kad jis veikia, nes jau dabar filmo laukia šimtai mokyklų, bendruomenių“, – sakė projekto „Misija Sibiras“, skaičiuojančio jau keturioliktus metus, vadovė Aistė Eidukaitytė.

Pasak organizatorių, filmas netrukus bus prieinamas visiems, norintiems susipažinti su 2018 m. ekspedicijoje nuveiktais darbais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA