Nemokamame spektaklyje „Žalgirio“ arenoje – tikri sergančiųjų onkologinėmis ligomis išgyvenimai | Kas vyksta Kaune

Nemokamame spektaklyje „Žalgirio“ arenoje – tikri sergančiųjų onkologinėmis ligomis išgyvenimai

Organizatorių nuotr.

Kovo 2 dieną 16 val. Kauno „Žalgirio“ arenos amfiteatre parodos „Sveikatos dienos“ metu kauniečiai ir miesto svečiai pirmą kartą išvys onkologinių pacientų istorijomis paremtą meno terapijos spektaklį.

[galerija kiek=”4″]

Tai pirmas tokio pobūdžio spektaklis Lietuvoje, kuomet pasitelkiamos realios žmonių, sergančių onkologinėmis ligomis, istorijos, kurios gimė meno terapijos proceso metu ir tapo atspirties tašku teatro bei šokio spektakliui.

„Nenugalėtieji“ – ne pjesė, o tikri ir „nuogi“ sergančiųjų išgyvenimai, jų istorijų nuotrupos, ir būtent dėl to – labai artimi kiekvienam žmogui.

Meno terapijos yra skirtos mūsų neigiamų patirčių, neigiamų minčių, negatyvių prisiminimų valymui. Spektaklio terapijos metu žmogus akistaton susiduria su savo baimėmis, neišaiškintomis situacijomis. Tas, kuris dalyvauja terapijos procese, iš šono pamato savo problemą. Meno terapijos tikslas yra paleisti, atleisti sau ar kažką pakeisti savo mintyse. Tai atsisveikinimas su tam tikra situacija.

Žiūrovas, žiūrintis tokio žanro spektaklį, net jei pats ar supančioje aplinkoje neturi onkologinių susirgimų atvejų, vis tiek tapatina save su tam tikrais bendražmogiškais išgyvenimais. Dėl istorijų tikrumo, atvirumo ir jautrumo sukuriama ypatinga atmosfera, energetika. Kiekvienas žiūrintis pasiima iš istorijų tai, kas jį jaudina tuo metu. Galima teigti, kad meno terapijos spektaklio metu vyksta paleidimo ir valymosi procesai netgi tiems žmonėms, kurie visiškai nesusiję su spektaklio istorijų veikėjais, rašoma pranešime spaudai.

Spektaklio režisierė Aušra Žukaitė-Kupčiūnienė, ne vienerius metus dirbanti „Išgyvenimų teatre“ su pacientais pagal šveicarų sukurtą teatro terapijos modelį, drąsiai priėmė spektaklio iniciatoriaus Virginijaus Šaulio mestą iššūkį pritaikyti šiuos principus teatro scenai, sujungiant ir kitas meno rūšis – šokį, dailę.

Spektaklyje labai jautriai pinasi meno terapijos principai, penkių onkologinių pacientų išgyvenimai, kuriuos perteikia Nacionalinio Kauno dramos teatro aktoriai Ugnė Žirgulė ir Ridas Žirgulis, bei jaunosios dar augančios aktorių kartos atstovė Nika Šilova, Kauno valstybinio muzikinio teatro bei Misterijų teatro šokėjai Gintaras Visockis ir Viltė Kazlauskaitė. Spektaklio choreografo Gintaro Visockio šokio kalba – jautri ir giliai emociškai atspindinti sergančiųjų istorijas.

Įdomia terapijos ir scenos meno išraiškų sinteze siekiama ne nustebinti žiūrovą režisūriniais sprendimais, o sukurti ypatingą būvį, būtį, akimirkas ir būsenas, kurios labai jautriai ir bendražmogiškai padėtų kiekvienam ten, kur labiausiai skauda. Ar tai būtų onkologinės ligos skausmas, ar kitas dvasios, širdies skausmas. Kartais tik pažvelgę per kito žmogaus skausmo ir išsilaisvinimo iš jo prizmę mes galime prisipildyti šviesos ten, kur senai glūdėjo tamsa, bei pažvelgti į gyvenimą bei jo kasdienybę jautriau ir prasmingiau nei bet kada, susigrąžinant ir vėl patikint tuo, kas yra amžinosios vertybės. Čia ir dabar. Kol dar gyvenimas skaičiuoja kiekvieno mūsų laiką, sako organizatoriai.

Renginys nemokamas, kainuos tik patekimas į parodą „Sveikatos dienos“ (3 eurai).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA