Metų tolerancijos žmogaus titulas atiteko Kaune kuriančiam teatro režisieriui | Kas vyksta Kaune

Metų tolerancijos žmogaus titulas atiteko Kaune kuriančiam teatro režisieriui

J. Petronio nuotr.

Sekmadienio popietę Vytauto didžiojo universiteto Katalikų teologijos fakulteto didžiojoje salėje 2018 m. Tolerancijos žmogumi paskelbtas režisierius Gintaras Varnas bei antrąkart įteikta Leonido Donskio premija, kuri skirta publicistui Pranui Morkui.

Sugiharos fondo Diplomatai už gyvybę valdybos sprendimu 2018 m. Tolerancijos žmogumi išrinktas režisierius Gintaras Varnas – už alternatyvios, ugdančios teatro kalbos ir dramaturgijos paieškas, ypatingai atsiskleidusias paskutiniuose režisieriaus darbuose – „Natanas Išmintingasis“ ir „Getas“, kuriuos žiūrovai išvydo Kauno valstybinio dramos teatro scenoje.

Po paskelbimo Tolerancijos žmogumi G. Varnas neslėpė, kad pirmoji emocija išgirdus apie jam skiriamą titulą buvo – apstulbimas. „Niekuomet kurdamas negalvoji apie tokius dalykus“, – sakė režisierius. Jis pabrėžė, kad patiria tam tikrą konfliktą dabartiniame teatre, kuris dažnai tampa tik žiūrovo juokinimo priemone. „Džiaugiuosi, kad vis dar reikalingas tikras teatras, kuris kalba apie nepatogius dalykus, kalba tiesą“, – sakė G. Varnas, atsiimdamas Tolerancijos žmogaus simbolinius skiriamuosius raštus.

Pernai ši nominacija atiteko rašytojui Mariui Ivaškevičiui. Metų Tolerancijos žmogaus rinkimai vyksta nuo 2001-ųjų, o pirmąjį apdovanojimą 2002 metų sausio mėnesį gavo Tomas Šernas.

Kasmetinė Tolerancijos žmogaus nominacija skiriama asmeniui savo veiksmais, viešu pavyzdžiu ar atviru žodžiu stojusiam prieš ksenofobijos bei antisemitizmo, kitaminčių, kitatikių bei kitataučių persekiojimą, pasisakiusiam prieš smurto, prievartos ir radikalizmo apraiškas visuomeniniame Lietuvos gyvenime.

Šiemet antrąjį kartą drauge su Tolerancijos žmogaus apdovanojimais įteikta  ir Leonido Donskio premija, kuri fondo valdybos ir profesoriaus našlės J. Donskienės sprendimu skirta publicistui Pranui Morkui – už ilgalaikes iniciatyvas, rodančias daugiakultūrį Lietuvos pradą, už projektus skatinančius istorinę atmintį ir empatiją bei ne vieną kartą užauginusius jo rašytus filmų scenarijus, apžvalgines – analitines radijo laidas bei publicistiką.

Leonido Donskio premija teikiama už ilgametes pastangas stiprinti pilietinį sąmoningumą, pakantą ir toleranciją, taip pat už žmogaus teisių gynimą, dialogo mezgimą ir palaikymą tarp skirtingai mąstančių, už pamokas ir pastangas kalbėti be pykčio ir šališkumo, už kitokios nuomonės išklausymą ir jos gerbimą, už nuolatinį priminimą, jog lavinimasis ir apšvieta yra nuolat mus lydintys reiškiniai, stiprinantys abipusį supratimą ir empatiją.

Tradiciškai Tolerancijos žmogus G. Varnas buvo apdovanotas a.a. skulptoriaus Edmundo Frėjaus sukurtu atminimo medaliu ir diplomu, Leonido Donskio premijos laureatui Pranui Morkui buvo įteiktas diplomas ir 1000 eurų premija.

P. Morkaus asmenybę ir nuveiktus darbus Kaune susirinkusiai gausiai auditorijai pristatė jo draugas nuo jaunystės, poetas ir 2009 m. Tolerancijos žmogus Tomas Venclova.

Tolerancijos žmogaus ir Leonido Donskio premijas įsteigusio Sugiharos fondo Diplomatai už gyvybę tikslas ne tik saugoti garsių Japonijos diplomato Čijunės Sugiharos ir Nyderlandų garbės konsulo Jano Zwartendijko atminimą, bet ir skleisti pilietinės visuomenės bei tolerancijos idėjas, fondas ketina ir toliau skatinti laisvų piliečių visuomeninį ryžtą nesitaikstyti su reiškiniais, kurie kelia grėsmę visuomenės atvirumo ir liberaliosios demokratijos ateičiai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA