Lygiai po savaitės Kaunas jau žinos, kokią naują valdžią išsirinko | Kas vyksta Kaune

Lygiai po savaitės Kaunas jau žinos, kokią naują valdžią išsirinko

R. Tenio nuotr.

Iki savivaldos rinkimų teliekanti viena savaitė greičiausiai didelių intrigų jau nepasiūlys. Mieste dideliuose plakatuose į kauniečius žvelgiantys žinomi ir mažiau žinomi asmenys tikisi bent taip atkreipti rinkėjų dėmesį ir patekti į miesto tarybą. Kandidatai į merus taip pat siūlo savo idėjas, bet iš investicijų į reklamą, akivaizdu, kad vos keli jų tiki galimybėmis konkuruoti su šiuo metu Kauną valdančiu Visvaldu Matijošaičiu. 

[galerija kiek=”8″]

Intrigų dar galima tikėtis 

„Kampanija kol kas pakankamai rami, tradicinė ir be didelių intrigų. Visi kandidatai ir sąrašai pasirinko tokias tradicines reklamas, norėdami pristatyti save ir tapti matomais, tad dominuoja veidai, portretai, plakatai su sąrašo lyderiais, žinomesniais kandidatais“, – rinkiminės agitacijos situaciją mieste portalui „Kas vyksta Kaune“ komentuoja VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto Politologijos katedros docentė dr. Ingrida Unikaitė–Jakuntavičienė.

dr. Ingrida Unikaitė–Jakuntavičienė. VDU/ J. Petronio nuotr.

Politologės teigimu, mieste vykę kandidatų į merus debatai taip pat neįnešė didelių intrigų ir nebuvo išsakyta ypatingų kokių idėjų ar pasiūlymų, o tikėtis staigmenų galima būtų nebent šią paskutiniąją savaitę prieš rinkimus. „Paprastai būtent pabaigoje prasideda intrigos, kai nėra likę daug laiko ir nebelieka galimybės spėti atstatyti kandidatų, kuriais suabejota, reputaciją, – sako VDU Politologijos katedros docentė.

Turi šansų ir kiti kandidatai

Politologės teigimu, šansų pelnyti daugiau rinkėjų balsų turi labiau matyti veidai ir turintys patirties politikai. „Pavyzdžiui, nors Liberalų sąjūdis kaip partija ir yra susilpnėjusi, bet tam tikros asmenybės, turinčios žinomumą, atpažįstamos, gali sulaukti paramos“, – sako dr. I. Unikaitė–Jakuntavičienė. Kaip sėkmingai dirbantį dabartinėje koalicijoje ji išskiria vicemerą Simoną Kairį, kuris jau dalyvavęs ir nacionaliniuose rinkimuose, žinomas mieste, gali taip pat pasigirti nuveiktais darbais, kaip ir „Vieningo Kauno“ nariai. „Dėl šios priežasties S. Kairys galėtų surinkti daugiau balsų, nei kiti kandidatai“, – įsitikinusi politologė.

Jos vertinimu rinkėjų balsų gali tikėtis ir tradiciškai Kaune savo elektoratą turinti  TS-LKD bei jos remiama kandidatė į merus Jurgita Šiugždinienė. „Nors pati J. Šiugždinienė galbūt ir nėra itin žinoma kauniečiams, bet ji daug reklamuojasi, vykdo susitikimus, yra remiama partijos aktyvesnių ir jau gerai žinomų politikų, priklauso partijai, turinčiai drausmingesnius rinkėjus, tikrai galėtų gauti daugiau balsų nei kitų partijų kandidatai, kurie beveik negirdėti, kurių ir partijos silpnos Kauno mieste“, – sako I. Unikaitė–Jakuntavičienė.

Politologės teigimu, už kitus kandidatus – ne V. Matijošaitį – atiduoti rinkėjų balsai greičiausiai lems ir didesnį palaikymą partijos kandidatams į tarybą, kurių remiami siekiantieji mero posto. „Bendrai visiems geriau turėti kandidatą į merus nei neturėti, nes dėmesio tikrai būna daugiau ir kandidatai kiti būna matomesni“, – sako politologė.

„Valstiečių“ sąrašas nekonkuruoja

Iš Kaune savo sąrašą į miesto tarybą registravusių partijų tik Lietuvos socialdemokratų darbo partija ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga nekelia kandidato į merus. „Valstiečiai“ jau seniausiai pareiškė, kad remia V. Matijošaičio kandidatūrą. Politikos užkulisiuose kalbama, kad „valstiečius“ Seimo rinkimuose palaikęs dabartinis Kauno lyderis nepageidauja šios partijos konkurencijos Kaune, tą, pasak politologės, rodo ir „valstiečių“ sudarytas sąrašas.

„Kandidatai silpni sąraše, mažai žinomi, tokios „antraeilės asmenybės“, kaip įvairūs padėjėjai ir tikrai didžiajai daliai kauniečių mažai girdėti. Vargu, ar jiems pavyks, kaip įvyko Seimo rinkimuose, sėkmės sulaukti vien dėl jų partijos centre stovinčio R. Karbauskio, kuris, manyčiau, Kauno miesto gyventojų tarpe nebeturi tokio palaikymo, koks galbūt buvo prieš Seimo rinkimus, kai bendrai visi ieškojo naujovių“, – sako VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto Politologijos katedros docentė.

Politologės įsitikinimu, kadangi šiam sąrašui trūksta asmenybių, tai suprantama, kad nekeliamas ir kandidatas į merus, o tai dar labiau susilpnina ir taip menką rinkėjų dėmesį šiai partijai Kaune.

Savivaldos rinkimai vyks ateinantį sekmadienį, kovo 3 d. Daugiau informacijos apie rinkimus specialioje portalo „Kas vyksta Kaune“ rubrikoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA