Ar per įvykį nukentėjusio asmens artimieji gali reikalauti neturtinės žalos atlyginimo? | Kas vyksta Kaune

Ar per įvykį nukentėjusio asmens artimieji gali reikalauti neturtinės žalos atlyginimo?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Neseniai eismo įvykio metu buvo stipriai sužalotas mano brolis, ko pasekoje buvo pradėta baudžiamoji byla. Labai sunkiai išgyvenu dėl brolį ištikusios nelaimės. Norėjau pasiteirauti, ar būtų galimybė man asmeniškai iš kaltininko prisiteisti patiriamą moralinę žalą?

Pagal savo pobūdį moralinė (neturtinė) žala laikytina asmeninė žala, kadangi ji tiesiogiai susijusi su asmeniu ir yra neatskiriama nuo jo asmenybės bei priklauso nuo jo išgyventų emocijų.

Atsižvelgiant į tai, paprastai civiliniu ieškovu baudžiamojoje byloje gali būti pripažįstamas tik tiesiogiai nuo nusikalstamos veikos padarymo nukentėjęs ir tiesiogiai neturtinę žalą patyręs asmuo.

Tačiau įstatymas nedraudžia nukentėjusiaisiais ir atitinkamai civiliniais ieškovais pripažinti asmenų, kurių artimam asmeniui dėl nusikaltimo sutrikdoma sveikata. Taigi nors neturtinė žala yra asmeninio pobūdžio, kiti asmenys, kurie nėra tiesiogiai nukentėję nuo nusikaltimo ir nepatyrė turtinės žalos, bet susiję su asmeniu, patyrusiu tokią žalą, tam tikrais atvejais turi teisę į neturtinės žalos atlyginimą, jei įrodoma, kad jie tokią žalą patyrė.

Tokios pozicijos laikomasi ir teismų praktikoje, kurioje pripažįstama, jog su sužalotu asmeniu susijusiems asmenims gali būti padaryta rimta neturtinė žala, pasireiškianti dideliu neigiamu poveikiu. Pirmiausia tai pasakytina apie asmenis, kurie emociškai labai susiję su nukentėjusiuoju. Tai – tėvai, vaikai, sutuoktiniai, kurių tarpusavio santykiai yra labai glaudūs. Ar artimuosius siejo glaudus emocinis ryšys ir ar artimasis giminaitis iš tiesų patyrė neturtinę žalą turi būti sprendžiama kiekvienu konkrečiu atveju.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „ADVOCATERA“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151. Daugiau naudingos informacijos galima rasti ir advokatų kontoros interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA