Kaune parduodamas „stebuklingas“ BMW: prasižengus – jokių baudų | Kas vyksta Kaune

Kaune parduodamas „stebuklingas“ BMW: prasižengus – jokių baudų

delfi.lt 2019/02/19 17:30
DELFI skaitytojo nuotr.

Automobilis, kuriam stovėjimas visur nemokamas, o kameros – nebaisios – toks parduodamos transporto priemonės skelbimas internete skamba lyg svajonė. Tačiau jį aptikęs DELFI skaitytojas nustebo – kaip tai įmanoma?

Skelbime pabrėžiama, kad automobilis sava eiga įveikia techninę apžiūrą, nekyla rūpesčių jį draudžiant. Iš potencialaus savininko prašoma 1200 eurų bei akcentuojama, kad BMW parduodamas jo neperrašant naujam savininkui.

„Nesuprantu, kaip taip gali būti, negi iš tiesų yra įmanoma turėti automobilį, kuriam viskas bus nemokama?“ – stebėjosi DELFI parašęs skaitytojas.

Parduodamas BMW, kuriam esą nebaisūs nei greičio matuokliai, nei baudos už stovėjimą.

Tikrasis šeimininkas – miręs?

DELFI šaltinių teigimu, greičiausiai – tikrasis automobilio savininkas yra miręs, o BMW paveldėtojai nesusitvarkė automobilio dokumentų ir neperrašė jo naujų savininkų vardu.

Tokiu atveju nieko nuostabaus, kad žadama, jog naujasis BMW savininkas, sutikęs su sąlyga, kad automobilis nebus perrašytas, nesulauks baudų už stovėjimo taisyklių pažeidimus, nuotraukų iš greičio matuoklių ir pan. Visų administracinių nusižengimų protokolų adresatas bus miręs asmuo.

Kaip aiškino DELFI šaltiniai, to, kad, pavyzdžiui, automobilio, kuris draudžiamas civilinės atsakomybės draudimu, savininkas yra miręs, „nemato“ ir draudimo bendrovės, mat šią informaciją jos galėtų gauti iš Transporto priemonių draudikų biuro, o šis – iš VĮ „Regitra“. Lygiai taip pat informacija, ar asmuo, įrašytas automobilio techniniame pase, yra gyvas, netikrina ir techninės apžiūros atlikimo vietos.

Kas prasižengė – nurodo savininkas

Lietuvos kelių policijos tarnybos (LKPT) DELFI atsiųstame atsakyme akcentuojama, kad pagal Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo 20 straipsnį, jeigu padarytas nusižengimas, o jį padarė, ne automobilio savininkas ar valdytojas, šis privalo pareigūnams nurodyti, kas transporto priemonę vairavo. Jeigu tokių duomenų nepateikia, Administracinių nusižengimų kodekse yra numatyta atsakomybė. Tiesa, su viena išimtimi – jeigu transporto priemonė buvo pavogta, už svetimas nuodėmes atsakyti nereikės.

„Už Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus atsako transporto priemonės vairuotojas, tačiau savininkui lieka prievolė informuoti atitinkamą instituciją, kas tuo metu vairavo transporto priemonę, kai buvo padarytas pažeidimas. Jūsų pateikta informacija, manome, yra privataus asmens skelbimas, turintis marketingo požymių ir tikslų realizuoti turimą prekę“, – įvertino pareigūnai.

Visgi policijos pareigūnai į klausimą, kas vyksta tuo atveju, jeigu tikrasis automobilio savininkas miršta, o transporto priemonė nėra įregistruojama naujo savininko vardu ir toliau dalyvauja eisme bei daro KET pažeidimus, neatsakė. Nepasakė ir to, ko imasi tuo atveju, jei savininko, galinčio nurodyti, kas vairuoja jam priklausiusį automobilį, jau nėra, o mirusio asmens adresu plaukia nuotraukos iš greičio matuoklių ir baudos už stovėjimo tvarkos pažeidimus.

Laukia reikšmingi pokyčiai

Emilija Bardauskienė, šalies transporto registrą valdančios VĮ „Regitra“ komunikacijos specialistė, neslėpė, kad pagal dabar galiojančią tvarką, mirus automobilio savininkui, jo transporto priemonė nėra išregistruojama.

„Dažniausiai tokiais atvejais mirusio asmens giminaičiams susitvarkius turto paveldėjimo dokumentus, transporto priemonė registruojama kito asmens vardu“, – įprastą tvarką aiškino žinovė.

Visgi baudų ar atsakomybės už tai, kad mirusio asmens automobilis nėra perregistruojamas ir toliau dalyvauja eisme, nenumatyta.

Tačiau tokia tvarka galios nebeilgai. Nuo šių metų balandžio 1 d., automobilio leidimas dalyvauti eisme bus stabdomas praėjus 14 dienų po transporto priemonės savininko mirties. Informaciją apie mirtį „Regitra“ gaus automatiškai iš Gyventojų registro.

„Kad tokiu automobiliu būtų galima naudotis toliau, mirusio asmens giminaitis ar kitas asmuo galės kreiptis dėl laikinos – vienerių metų – transporto priemonės registracijos. Per šį laikotarpį susitvarkius paveldėjimo dokumentus, automobilis turės būti perregistruojamas naujo valdytojo vardu. Jei tai nebus padaryta, automobilis bus išregistruotas“, – perspėjo E. Bardauskienė.

Ji pabrėžė, kad į akiratį pateks visi tie, kurie dar nespėjo susitvarkyti dokumentų ir perrašyti transporto priemonių savo vardu. Jeigu tai nebus padaryta per dvi savaites nuo balandžio 1-os dienos, automobiliai bus išregistruoti.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA