Paskutinės dienos laukimas: V. Matijošaitis turi apsispręsti | Kas vyksta Kaune

Paskutinės dienos laukimas: V. Matijošaitis turi apsispręsti

delfi.lt 2019/02/18 12:32
Visvaldas Matijošaitis / R. Tenio nuotr.

Paskutinę dieną paduoti dokumentus rinkimams į prezidento rinkimus kandidatų dėlionėje dar liko vienas didžiulis nežinomasis, kurio sprendimas sukeltų žemės drebėjimą kitų kandidatų štabuose. Laukiama Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio atsakymo.

Iki šiol V. Matijošaitis nėra nei patvirtinęs, nei paneigęs savo ketinimų dalyvauti prezidento rinkimuose. Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ vadovas, sociologas Vladas Gaidys teigė, kad V. Matijošaitis būtų stiprus kandidatas, ir netgi galėtų realiai varžytis dėl patekimo į antrą rinkimų turą.

„Žinoma, kad jis yra labai stiprus, ir jau – metai, kaip jis yra stiprus, ką jau čia sakyt. Čia būtų sensacija, visos rinkiminės situacijos drebėjimas“, – sakė V. Gaidys, atkreipdamas dėmesį, kas V. Matijošaitis patenka į populiariausių kandidatų ketvertuką, nors dar ir nėra paskelbęs savo sprendimo.

Paklaustas, kuriam iš dabartinių kandidatų jis labiau sujauktų situaciją, sociologas atkreipė dėmesį, kad V. Matijošaičio rinkėjas yra dvigubai arčiau valstiečių-žaliųjų elektorato nei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD).

„Tai, jei dalyvautų, iš ten gautų daugiau balsų. V. Matijošaičio rinkėjai – daugiau vidutinio amžiaus žmonės, yra kitataučių, ko visai nėra pas I. Šimonytę, su aukštuoju, daugiau – iš rajonų centrų“, – sakė V. Gaidys.

Sociologas svarstė, kad simpatijas V. Matijošaičiui lemia ne socialiniai-demografiniai, o psichologiniai momentai.

„Jis – nei jaunas, nei senas, gal – ūkininkas ir tiek“, – kalbėjo V. Gaidys.

Amžinų draugysčių nebūna

Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto dekanas profesorius Šarūnas Liekis yra įsitikinęs, kad V. Matijošaitis dėl savo žinomumo būtų labai rimtas kandidatas ir konkurentas visiems jau dalyvaujantiems. Tačiau neturėjo tvirto atsakymo dėl V. Matijošaičio motyvacijos dalyvauti prezidento rinkimuose.

„O kam G. Nausėdai to reikia? Vieni nori savirealizacijos, kiti kažką atstovauja, dar kitus prišnekino, motyvacijų yra įvairiausių“, – kalbėjo Š. Liekis.

Jis taip pat nebuvo linkęs spėlioti, ar V. Matijošaitis, net ir apsisprendęs dalyvauti rinkimuose, tęstų kovą iki galo – tai yra, ar nepasitrauktų kito kandidato labui vidury kovos.

„Mes nesame garantuoti nei dėl vieno kandidatų, kad jis taip nepasielgs, tuo jis visiškai nesiskiria“, – sakė Š. Liekis.

Pasak politologo, nėra nuostabu, kad V. Matijošaitis viešojoje erdvėje atrodo kaip „valstiečių“ sąjungininkas.

„V. Matijošaitis ir „valstiečiai“ yra ant tos pačios bangos išrinkti ir atsiradę: Kauno kontekste – prieš konservatorius. Konservatoriai ten dešimtmetį valdė ir visiškai nuvarė tą miestą, nieko neinvestavo. Galvojo, kad visą laiką Kaunas už konservatorius balsuos, o pasirodo, kad ne“, – sakė Š. Liekis.

Tačiau, pasak politologo, politikoje amžinų aljansų nebūna, ir tai nebūtinai reiškia, kad jie visą laiką eis kartu. Jis taip pat nebuvo linkęs galvos guldyti už tai, kad jiedu su Sauliumi Skverneliu jie yra dideli draugai.

„Čia – politika. Jie bendrauja, bet kiekvienas žaidėjas priima sprendimus, kaip jam šiuo momentu atrodo geriau“, – sakė Š. Liekis.

Pasak politologo, stiprioji V. Matijošaičio pusė yra ta, kad daliai rinkėjų jis gali atrodyti kaip stabilumo garantas.

Jeigu jis yra stabilus mieste, versle, tai gal bus ir stabilus Lietuvoje“, – rinkėjų mastymo modelį persakė Š. Liekis.

O pažeidžiamos jo pusės, pasak politologo, yra turtas, verslas, asmeninis gyvenimas, kur kas nors gali ieškoti kompromato.

„Bet, kiek jie svarbūs rinkėjams – kitas klausimas. Čia – kaip su G. Nausėdos namu, vieniems tai svarbu, kitiems – ne“, – sakė Š. Liekis.

Paskutinė diena suspėti į prezidento rinkimų traukinį

Kaip rašė BNS, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pirmadienį baigia registruoti prezidento rinkimų politinės kampanijos dalyvius.

Neužsiregistravusieji politinės kampanijos dalyviais negalės teikti pareiškinių dokumentų dėl kandidatavimo.

Iki šiol politinės kampanijos dalyviais registravosi 14 atstovų, tačiau parlamentarė Aušra Maldeikienė jau paskelbė, kad traukiasi iš rinkimų kovos.

Kiti pretendentai yra Seimo nariai Ingrida Šimonytė, Mindaugas Puidokas, Naglis Puteikis, premjeras Saulius Skvernelis, ekonomistas Gitanas Nausėda, europarlamentarai Petras Auštrevičius ir Valentinas Mazuronis, eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis, filosofas Arvydas Juozaitis, buvęs Ledo ritulio federacijos prezidentas Vitas Gudiškis, Raimonda Daunienė, į Seimą anksčiau kandidatuoti bandę Alfonsas Butė ir Kazimieras Juraitis.

Pretendentai iki kovo 8 dienos turi pateikti pareiškinius dokumentus ir VRK jiems išduos parašų rinkimo lapus.

Kandidatais jie bus registruojami, jei surinks ne mažiau kaip 20 tūkst. rinkėjų parašų. Parašus bus galima rinkti iki kovo 28 dienos.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 12 dieną, antrasis turas – gegužės 26 dieną.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA