Ateityje neįgaliųjų laukia pokyčiai – galės samdytis asistentą | Kas vyksta Kaune

Ateityje neįgaliųjų laukia pokyčiai – galės samdytis asistentą

BNS 2019/02/17 19:20
Asociatyvi / Kaunas.lt nuotr.

Neįgaliesiems žmonėms padedančius asmeninius asistentus Lietuvoje bus galima laisvai pasisamdyti ne anksčiau kaip 2020 ar 2021 metais, sako socialinės apsaugos ir darbo ministras. Šiuo metu jomis naudojasi 50 neįgaliųjų.

Tačiau Linas Kukuraitis pabrėžia, kad šios paslaugos yra labai brangios, todėl jomis galės pasinaudoti ne visi norintieji.

„Tai viena brangiausių paslaugų apskritai socialinių paslaugų srityje. Ne veltui skandinavų šalys pradeda jos atsisakyti kai kurioms grupėms dėl brangumo“, – įspėjo jis.

Pasak ministro, keliuose šalies rajonuose jau vyksta bandomieji projektai.

„Tam yra skirti tiek 2019 metai, tiek 2020 metai. Ir 2020 metais jau turėtume turėti teisinę bazę ir finansavimą“, – šią savaitę Seime aiškino ministras, atsakydamas į socialdemokrato Julius Sabatauskas priekaištus, kad kol kas šalyje neprieinamos tokios paslaugos.

„Savivaldybės užsiima, galima sakyti, pačios savo iniciatyva, naudoja lėšas, kurios skirtos socialinei paramai. Pavyzdžiui, Alytaus miesto savivaldybė 20–25 tūkst. eurų, jūs (Socialinės apsaugos ir darbo ministerija – BNS) kai kurioms savivaldybėms esate paskyrę ir daugiau, pavyzdžiui, Šiauliams, Kaunui“, – pareiškė J. Sabatauskas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija BNS informavo, kad iki 2019 metų pabaigos vyksta pirmojo etapo bandomasis projektas – Kauno ir Šiaulių regionuose asmeninio asistento paslaugos teikiamos proto ir psichikos negalią turintiems žmonėms. Tokias paslaugas gauna 50 gyventojų.

Antrajame etape tokia paslauga bus teikiama fizinę ir kompleksinę negalią turtintiems žmonėms.

L. Kukuraičio teigimu, iki 2020 metų pabaigos bus apsispręsta, kokios dar žmonių grupės galėtų tikėtis šios paslaugos.

„Pilotas (bandymas – BNS) būtent tam ir yra sukurtas, kad būtų nustatomos šitos naujai diegiamos paslaugos mūsų visuomenėje tiek turinys, tiek aprėptis, kiek ir kokias grupes, kiek ir kokių grupių kokią negalią turintys žmonės turėtų gauti asmeninio asistento paslaugas“, – Seime aiškino L. Kukuraitis.

Ministerijos teigimu, asmeninio asistento paslaugų programai apmokyta 253 asmenų. Jie 4 valandas per parą 7 dienas per savaitę palydi ar kitaip bendrauja su neįgaliuoju.

Projektui numatyta 483 tūkst. eurų. Šiuo metu ministerija su Lietuvos savivaldybių asociacija derina tolesnes šios paslaugos finansavimo sąlygas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA