V. Landsbergis dabartinę valdžią prilygino vaikų darželiui | Kas vyksta Kaune

V. Landsbergis dabartinę valdžią prilygino vaikų darželiui

BNS 2019/02/16 18:22
Archyvo nuotr.

Valstybės atkūrimo 101-ųjų metinių renginyje dalyvavęs Vytautas Landsbergis sukritikavo valdančiuosius dėl jų iniciatyvų rengti referendumą dėl dvigubos pilietybės ir sumažinti Seimo narių skaičių.

Pasak, jo, „valdžioje vėl užsisuko vietinis vaikų darželis: kas ant ko supyko ir nesikalbės“.

„Nūnai veržiamės į daugybinę pilietybę: ir valdžia, ir būrys visuomenės. Dalis išvykusiųjų nuoširdžiai norėtų siekdami naujų pilietybių kitur išsaugoti ir turimą Lietuvos. Gražus žodis, bet esamoji Konstitucija to nenumato. Iš čia kaip ją, tą Konstituciją pakeisti, nebetradiciniu, o kokiu nors išsėtiniu referendumu ir apgaule. Tiesą sakant, tas cirkas vis dėl to atmestas. O dar nė neturint pageidaujančių apskaitos ir garantijų, ar naujoji norma nebus taikoma tolimai praeičiai ir tolimiems nepažįstamiems, kurie seniai išvyko į tolimas šalis“, – iš Signatarų namų balkono šeštadienį kalbėjo V. Landsbergis.

Jis sako, kad kyla grėsmė, jog nejuntantiems dabarties Lietuvai jokių pareigų bus pasiūlytos didžiosios pamatinės teisės, pavyzdžiui, piliečių teisė spręsti svarbiausius Lietuvos reikalus.

„Čia dar daugybė klaustukų, profesionalai netempia, gal Dievas padės, aklai balsuoti per anksti, sprendimas nediskutuotinas, dabar balsuoti kviečiami už gražų šūkį, o konstitucinis įstatymas bus parengtas vėliau. Tokių pokštų neturėtų būti“, – sakė V. Landsbergis.

Jis negailėjo kritikos ir užmojui sumažinti Seimo narių skaičių.

„Kai esamų interesantų užmojams kliūva esamas įstatymas, šalin įstatymą, kai kliūva Konstitucija – keičiam Konstituciją. Tuoj pasidirbsim visraktį laisvai kaitalioti Konstituciją, pakaks dviejų penktadalių piliečių, tokia idėja. Taip sumąstė profesionalai, gal žavisi britais, kurie apgavo patys save. Jau renkam parašus prieš tokį Seimą, gal jis per didelis, tebus Lietuvos širdis kuo mažesnė, sutaupysim karsteliui“, – ironizavo V. Landsbergis.

„Gal palikim ją nuseimuotą iki vieno, svarbiausio nario arba vieno visažinio Kultūros komiteto. Parašų parinkti ne problema. Būtų didžiulė valdymo išlaidų ekonomija. Ir dviejų Seimų pirmininkų tikrai nereikia, o geriausias vaistas nuo galvos skausmo, kaip žinia, yra giljotina,“ – sakė V. Landsbergis.

Konstitucinis Teismas penktadienį užsiminė, kad Seimas referendumų organizavimo tvarką galėjo pakeisti nesilaikydamas numatytų procedūrų, tačiau teigė kol kas negalįs pasisakyti dėl naujojo įstatymo atitikimo Konstitucijai.

Opozicijos atstovai sako, kad šis išaiškinimas kelia abejonių, ar gegužę galės vykti referendumai dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo ir dvigubos pilietybės.

Seimas referendumą dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo nuo 141 iki 121 paskelbė ketvirtadienį. Pagal nutarimą, jis vyks gegužės 12 dieną su prezidento rinkimais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA