Nepriklausomybės dieną kviečia į Kauną pažvelgti kaip į gyvą muziejų | Kas vyksta Kaune

Nepriklausomybės dieną kviečia į Kauną pažvelgti kaip į gyvą muziejų

E. Virkečio nuotr.

Šią Vasario 16-ąją tikrai verta praleisti Kaune. Galima mylėti, galima nekęsti šio miesto, bet neįmanoma ignoruoti fakto, kad jame padėti moderniosios Lietuvos valstybingumo pamatai. Beveik du trečdaliai iš 100 reikšmingiausių Pirmosios Lietuvos Respublikos (1918–1940 m.) įvykių – o jų rinkimuose balsavo per 20 tūkst. žmonių – įvyko arba buvo suplanuoti Kaune.

Todėl Nepriklausomybės dieną galima pažvelgti į Kauną kaip į gyvą muziejų po atviru dangumi, kartu užsukti į to laikotarpio atmintį saugančius ir puoselėjančius kultūros paveldo objektus. Vienas tokių objektų – istoriniai Prezidento rūmai, daugiau kaip 20 metų buvę valstybės politinės galios centro simboliu. Šiuose rūmuose buvo įtvirtintas vienasmenio Lietuvos Respublikos Prezidento institutas, čia dirbo ir gyveno visi Pirmosios Lietuvos Respublikos Prezidentai.

Prezidento kabinetas Istorinėje LR Prezidentūroje / E. Virkečio nuotr.

Tad Vasario 16-ąją, kaip ir kasmet, tęsiant tradiciją nuo pat Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros Kaune atvėrimo visuomenei 2005-aisais, istoriniai rūmai bus atviri ir nemokami visiems švenčiantiems lankytojams nuo 11 iki 17 valandos. Muziejaus pirmame aukšte veikia paroda „100 reikšmingiausių Pirmosios Lietuvos Respublikos (1918–1940 m.) įvykių“, kurioje puikiai atskleidžiamos visos tarpukario Lietuvos spalvos, o interaktyvūs edukaciniai žaidimai paverčia pažinimą smagia pramoga.

Antrame aukšte veikia Pasaulio lietuvių metams skirta paroda „Ypatinga dovana Lietuvai“, o Prezidento kabinetas ir Mažasis salonas kviečia pagalvoti apie sunkius sprendimus, kuriuos teko priimti visiems Prezidentams, dirbusiems šiuose rūmuose. Lankytojams, kurie mėgsta spręsti galvosūkius, bendrauti su žmonėmis, aktyviai padėti kurti šventinę nuotaiką, muziejus kartu su savanoriais parengė azartišką interaktyvų žaidimą, leisiantį išvysti dar daugiau Prezidento rūmų ir Laikinosios sostinės spalvų. Išmanusis telefonas, rašymo priemonė ir smalsumas pavers šią švente nepamirštama! O jei žvaigždės gerai sukris, tai ir prizų bus galima laimėti.

O kaipgi be Prezidento? Visus metus parodos „100 reikšmingiausių Pirmosios Lietuvos Respublikos (1918–1940 m.) įvykių“ rengėjai kvietė lankytojus parodoje palikti savo vizitinę kortelę, kitoje jos pusėje atsakius į klausimą „Su kuriuo parodos herojumi norėtumėte susitikti puodelio arbatos?“.

Simboliška, kad artėjant pirmojo Valstybės Prezidento Antano Smetonos metams daugiau kaip ketvirtadalis vizitinę kortelę palikusių lankytojų pažymėjo norintys susitikti būtent su Prezidentu A. Smetona. Vasario 16-oji – puiki diena pildyti norus! Iš visų parodos lankytojų, pageidavusių išgerti arbatos su Prezidentu A. Smetona, burtų keliu buvo atrinkti 8 laimingieji ir šventinę dieną kartu su šeimomis ar draugais pakviesti pas Prezidentą arbatos. Tad Prezidento kabinete kaip ir prieš šimtą metų klegės balsai, garuos arbata, kvepės sausainiais, o suaugusiems svečiams Prezidentas (aktorius Edvinas Vadoklis) gal ir krupniko pasiūlys.

Renginį organizuoja Istorinė Lietuvos Respublikos Prezidentūra Kaune. Talkina savanoriai.
Renginys socialiniame tinkle „Facebook“ – čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA