Automobilius deginusių vyrų teismas teroristais nepripažino | Kas vyksta Kaune

Automobilius deginusių vyrų teismas teroristais nepripažino

BNS 2019/02/14 13:42
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Įvairiose Marijampolės vietose automobilius deginę vyrai negali būti pripažinti kaltais dėl teroro akto vykdymo, ketvirtadienį paskelbė Apeliacinis teismas.

Kauno apygardos teismas pernai kaltais pripažino dešimt asmenų, kaltintų teroro aktu, kai siekdami įbauginti dalį visuomenės ir paveikti Marijampolės teisėsaugą, įvairiose miesto vietose padegė septynis automobilius.

Apeliacinis teismas mano, kad nuteistųjų veiksmų nereikėtų vertinti kaip teroro akto – jie turi būti nuteisti už turto sunaikinimą visuotinai pavojingu būdu.

Nauju nuosprendžiu nuteistiesiems paskirtos bausmės – laisvės atėmimas, areštas, baudos.

Bylos duomenimis, nusikaltimas įvykdytas 2011 metų sausio 12–13 dienomis, kai 54 metų Arūnas Jakštas, siekė įbauginti dalį visuomenės ir Marijampolės policiją priversti susilaikyti nuo procesinių veiksmų jo draugo atžvilgiu.

Norėdamas atkeršyti policijos pareigūnams už neva neteisėtus procesinius veiksmus, kai jo draugas buvo suimtas, A. Jakštas nurodė kitiems kaltinamiesiems organizuoti automobilių padegimus. Mašinos padegtos išdaužiant stiklą ir į saloną įmetant degias medžiagas.

„Terorizmo sąvoka turi atitikti specifinį pavojingumą, kaip ypač pavojingą veiką visuomenės saugumui“, – sakė teisėjas Justas Namavičius.

Pasak teisėjo, buvo sudeginti septyni senesni, apie 13,5 tūkst. litų (apie 4 tūkst eurų vertės) automobiliai, tai nėra didelio masto turto vertės sunaikinimas.

„Turi atlikti teroristinius veiksmus – priversti valstybę atliktai ar neatlikti veiksmus, destabilizuoti valstybės fundamentalius pagrindus, turėti labai didelį siekį bauginti visuomenę“, – sakė teisėjas.

Incidentas kilo, kai vienas Jakštų grupuotės narys buvo sulaikytas ir uždarytas į Marijampolės policijos areštinę.

„Kad kažkas būtų vertęs policiją jį paleisti, nėra nustatyta, tik anoniminis liudytojas nurodo, jokio kito patvirtinimo byloje, ką jis sakė. (…) Neaišku, kaip perduota žinutė, nei kas perdavė tą žinutę, nei kas priėmė“, – sakė teisėjas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad sulaikytas grupuotės narys dar tą pačią dieną buvo išvežtas į Lukiškių kalėjimą Vilniuje, todėl spaudimo policijai nelabai galėjo daryti.

Kalbėdamas apie terorizmo sąvoką, teisėjas sakė, kad kai kuriose kalbose žodis terorizmas reiškia siaubo kėlimą.

„Siekis bauginti visuomenę – kelti siaubą, ne atskiriems nukentėjusiems, o visuomenei, turi būti tikslas sukelti siaubą. Šiuo atveju to bylos duomenys nepavirtino. Tikslas – kerštas policijai, jie pasodino mūsų draugą neteisėtai, mieste chaosą sukelsim ir policija turės darbo. Tokio kerštavimo negalima laikyti požymiu sukelti siaubą,“ – sakė teisėjas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA