„Undinės“ dienos suskaičiuotos: „Lidl“ ruošiasi naujos parduotuvės statyboms | Kas vyksta Kaune

„Undinės“ dienos suskaičiuotos: „Lidl“ ruošiasi naujos parduotuvės statyboms

R. Tenio, UAB „Rusnė“ nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Prieš daugiau nei metus pasirodžius informacijai, kad bendrovė „Lidl Lietuva“ taikosi į laisvalaikio centrą „Undinė“, šios vadovas Haroldas Nevidauskas tvirtino, jog per keliolika metų šnekėta su įvairiais verslo atstovais, tačiau pastato nenugriovė nė vienas. Visgi šiandien jau akivaizdu, kad ne tik šnekėta, bet ir kirsta rankomis – Kauno miesto savivaldybė viešina naujos „Lidl“ parduotuvės projektinius pasiūlymus, o „Undinė“ savo „Facebook“ puslapyje atsisveikina su kauniečiais.

[galerija kiek=”8″]

2018-ųjų lapkričio 8 d. pasirodžiusioje „Kas vyksta Kaune“ publikacijoje bendrovės „Kauno undinė“ vadovas H. Nevidauskas teigė, kad „Lidl Lietuva“ tiesiog žvalgosi, kaip ir kiti. Su visais kaimynais esą vienu ar kitu metu buvo tartasi – laisvalaikio centras kaip dirbo, taip dirba.

„15 metų nuolat kažkas ateina ir mes tariamės, tačiau tai nereiškia pokyčių. Jeigu registrų centre įregistruota sutartis, matyt, buvo ir „Lidl“ atėję. Ne vieninteliai“, – prieš daugiau nei metus aptakiai kalbėjo H. Nevidauskas.

Nelinksmas reveransas socialiniame tinkle

Visgi aptakumas pastaraisiais mėnesiais transformavosi į labai aiškią tėkmę, kuri nušluos legendinį laisvalaikio centrą, o jo vieton atplukdys dar vieną Vokietijos kapitalo įmonės parduotuvę. Sandorio ir nuomininkų bei „Kauno undinės“ valdomų paslaugų teikėjų iškraustymo detalių H. Nevidauskas šįkart nekomentavo, bet pakankamai iškalbingas įrašas, penktadienio popietę paviešintas „Undinės“ „Facebook“ puslapyje.

„Ačiū… tariame visiems, kurie kartu su mumis buvo visus 25 metus! Per tiek laiko patyrėme daugybę įsimintinų akimirkų, kurios ilgai išliks atmintyje. „Undinės“ vardas visuomet siesis su pirmuoju Lietuvos boulingu, vienu didžiausių biliardo klubų, stalo tenisu, pirtimi ir daugybe kitų pramogų vaikams ir suaugusiems, kurias išbandė ne viena karta, – žinutėje pabrėžiama istorinė centro reikšmė anuomet ne tokioje įvairioje Kauno laisvalaikio padangėje.

– Tačiau ateina laikas permainoms. Netrukus jos įsisuks ir pas mus. Taigi, visus, kurie per daugybę metų pamilo šį laisvalaikio centrą ar jaučia jam nostalgiją, kviečiame „Undinėje“ apsilankyti jau paskutinį kartą. Iki kovo 1 d. dar spėsite pajusti jos atmosferą, sužaisti savo mėgstamą žaidimą ar įsiamžinti nuotraukoje. Ačiū jums visiems!“

„Undinę“ nušluos nuo žemės paviršiaus

Sausio 25 d. Kauno savivaldybės portale paskelbtų projektinių pasiūlymų rengimo užduotyje, kuri suderinta 2018 m. lapkričio 14 d., nurodoma, kad UAB „Lidl Lietuva“ vysto projektą Jonavos g. 40. 2018 m. rugsėjo 19 d. bendrovė šiuo adresu oficialiai įsigijo nekilnojamąjį turtą, kurio pagrindu ketina perimti valstybinės žemės nuomos teisę, o sklype „planuoja tęsti „Lidl“ maisto prekių parduotuvių plėtrą rekonstruojant esamą paslaugų paskirties pastatą į prekybos paskirties statinį“.

Nors pagal UAB „Rusnė“ parengtą projektą paslaugų paskirties „Undinės“ pastatas formaliai rekonstruojamas į prekybos paskirties statinį, rekonstrukcija čia reiškia ne kelis dešimtmečius skaičiuojančio pastato kapitalinį remontą. Pagal projektinius pasiūlymus, statybos darbų pradžioje numatoma demontuoti visas „Undinės“ antžemines konstrukcijas paliekant esamo statinio pamatus ir vietomis – sienų fragmentus, pietrytinėje sklypo pusėje atliekančius atraminės sienutės funkciją.

Kitaip nei „Undinės“ pastatas, iš esmės išsidėstęs išilgai Jonavos gatvės, „Lidl“ bus orientuotas statmenai jai / UAB „Rusnė“ nuotr.

„Numatoma papildomai tvirtinti atraminę sienutę ar paliekamas sienas pagal poreikį. Esami pamatai papildomai juos sustiprinant panaudojami prekybos paskirties pastato statybai. Kur reikia papildomai įrengiami nauji pamatai“, – nors į daugelio kauniečių atmintį įsirėžusių „Undinės“ kontūrų neliks, nedidelė dalis jos konstrukcijų guls po naujuoju „Lidl“.

Be paties pastato rekonstrukcijos, planuojama įrengti įvažiavimus į sklypą, automobilių stovėjimo aikštelę ir pėsčiųjų takus, iš esmės atskirai projektuojami nauji vandentiekio, nuotekų, elektros tiekimo, ryšio, šilumos tiekimo tinklai.

Palyginti su dabartiniu dviejų aukštų „Undinės“ pastatu, kurio bendras plotas yra 5259 kv. m, vieno aukšto „Lidl“ parduotuvė turėtų būti 2362 kv. m, keliais šimtais kvadratinių metrų sumažės ir sklypo užstatymo plotas. Šalia bus įrengta 78 vietų automobilių stovėjimo aikštelė, kurioje po 4 vietas bus skirta žmonėms su negalia ir šeimoms.

Aliarmas kovotojams už lygias teises ir medžių gynėjams

Projektinių pasiūlymų aiškinamajame rašte verti dėmesio pora įdomesnių momentų. Pavyzdžiui, dėstoma, kad naujo statinio buitinės patalpos projektuojamos vienai pamainai, kurią sudaro 18 žmonių, būtent – 7 vyrai ir 11 moterų. Panašu, kad įvyko kaži kokia socialinė lyčių inversija ir už lygias teises reikėtų pradėti kovoti vyrams, mat „Lidl Lietuva“ savo personale akivaizdžiai nori matyti daugiau moterų.

Rašte taip pat pažymima, jog tvarkomoje teritorijoje yra saugomų želdinių – medžių ir krūmų, augančių ne miško ūkio paskirties žemėje, kuriuos planuojama iškirsti.

„Prieš darbų pradžią statybos darbų Rangovas pagal Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus sudarytas taisykles turi gauti leidimus kirsti, genėti ar pertvarkyti saugotinus želdinius, augančius ne miško žemėje“, – nurodoma projekte, priduriant, kad kertami medžiai atsodinami arba kompensuojami pagal atkuriamosios vertės įkainius, nustatytus Aplinkos ministerijos.

Darbų startas – jau šiemet

Savivaldybės pranešime apie visuomenei svarbaus statinio projektavimo pradžią nustatyti objekto projekto rengimo laiko rėmai – nuo 2018 m. lapkričio iki 2019 m. balandžio. Jeigu visi formalumai eisis sklandžiai, pačias statybas vykdyti planuojama 2019-2020 m.

Viešas susirinkimas, kuriame projektas bus pristatytas visuomenei, įvyks šių metų vasario 18 d., 17 val., Kauno miesto savivaldybės (Laisvės al. 96) 108-ame kabinete. Iki tol interesantai projektuotojui UAB „Rusnė“ gali teikti pasiūlymus ir pastabas adresu Miško g. 30-78, Kaunas, LT-44313, el. paštu donatas@rusne.lt arba telefonu 8 655 42239. Kreipimaisi raštu priimami iki vasario 14 d.

Nors parduotuvės pastatui bus panaudoti laisvalaikio centro pamatai, ant jų stos visiškai naujas objektas / UAB „Rusnė“ nuotr.

Kaip anksčiau yra atsimušę „Lidl Lietuva“ atstovai, bendrovė plėtros planų nekomentuoja, tad neaišku, kiek ketinama investuoti į naujos parduotuvės statybas. Galima tik manyti, kad projekto įgyvendinimas atsieis daugiau nei statistinės „Lidl“ parduotuvės statybos tuščiame sklype, mat prieš tai reikės nugriauti esamą pastatą.

Pirmasis boulingas Baltijos šalyse

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad biliardinė „Undinėje“ pradėjo veikti dar 1993 m., o 1994 m. pastate sumontuoti pirmieji boulingo takeliai visose Baltijos šalyse – boulingo klubo atidarymą kauniečiai atšventė 1994-ųjų gruodžio 27 d. Tiesa, po 2008 m. finansinės krizės nuostolingai veikusio boulingo atsisakyta. Prieš kelerius metus šiose patalpose duris atvėrė gyvos muzikos klubas „Orixo“, veikęs apie pusantrų metų.

Kaip skelbiama „Undinės“ internetiniame portale, šiuo metu laisvalaikio centre įsikūręs viskio baras, biliardas, stalo tenisas, pirtis, sporto salė, vaikų dainavimo mokykla, atrakcionų paslaugas teikianti įmonė, fotostudija, baikerių klubas, sveiko maisto, gyvūnų prekių ir vokų parduotuvės, odontologijos kabinetas, baldų gamykla bei autoservisas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA