Kauno kalėdinės eglutės kūrėjai su „valstiečiais“ draugystė nesusiklostė (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Kauno kalėdinės eglutės kūrėjai su „valstiečiais“ draugystė nesusiklostė (papildyta)

R. Tenys nuotr.

Praeitą penktadienį Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) paskelbus kandidatų į savivaldybių tarybas sąrašus, akylesni kauniečiai pirmiausiai juose pasigedo tekstilininkės Jolantos Šmidtienės pavardės, kuri apie ketinimą siekti politikės karjeros Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) gretose garsiai pasiskelbė praeitų metų pabaigoje. Tiesa, menininkė į minėtą partiją neįstojo, bet ketino kandidatuoti šios partijos sąrašo pirmosiose pozicijose.

J. Šmidtienės sprendimas sukti į politiką su „valstiečiais“ pasirodė gana netikėtas, nes menininkė ilgą laiką priklausė visuomeniniam judėjimui „Vieningas Kaunas“. Judėjimas, kurio narė iki šių metų pradžios buvo ir J. Šmidtienė, praeituose savivaldos rinkimuose laimėjo net 17 tarybos narių mandatų iš 41-o.

Šių metų kovo 3-iąją „Vieningas Kaunas“ rinkėjų valiai taip pat patikės gausų – net 43-jų kandidatų sąrašą, kuriame greičiausiai vietos būtų atsiradę ir Kauno kalėdinių eglučių puošėjai, jei ji tokį norą būtų išreiškusi, tačiau menininkė nusprendė kitaip ir bandė kandidatuoti su „žaliaisiais“.

Neteko narystės visuomeninio judėjimo organizacijoje

Pasak „Vieningo Kaunas“ vadovo Andriaus Palionio, kol buvo judėjimo narė, J. Šmdtienė nebuvo kalbinama dalyvauti politikoje ir, kiek jam žinoma – tokio noro niekada pati nereiškė. „Mūsų organizacijoje Jolanta visuomet buvo žmogus, prisidėdavęs idėjomis ir pasiūlymais, tačiau ji nedalyvaudavo su miesto taryba susijusiuose klausimuose“, – teigė A. Palionis.

Jis patvirtino, kad J. Šmidtienė nebėra judėjimo narė, o oficialus „Vieningo Kauno“ valdybos sprendimas dėl to buvo priimtas pirmąją šių metų savaitę, kuomet valdyba susirinko į posėdį. „Natūralu, kad žmogui priėmus sprendimą rinkimuose dalyvauti su kokia nors partija, jam sudėtinga būti visuomeninio judėjimo nariu“, – sakė A. Palionis, pabrėžęs, kad jų organizacijos stiprybė yra, kad jie nėra politinė partija.

A. Palionis taip pat informavo, kad iš judėjimo narių sąrašo išbraukta ir kitos LŽVS narės Vaidos Pranarauskaitės pavardė, kuri prieš metus įstojusi į „žaliųjų“ gretas ir tapusi partijos Kauno skyriaus vadove, pradžioje buvo tik sustabdžiusi savo narystę judėjimo veikloje.

Pasikeitusios situacijos priežastis – nepatyrimas

Tačiau J. Šmidtienės užvertos senosios durys „Vieningo Kauno“ organizacijoje naujų durų bendražygių „valstiečių“ draugijoje menininkei neatvėrė – sustabdė kliūtys, kurias pati moteris vadina „techninėmis“, o politikos žinovai – nepatyrimu arba puikiu alibi pateisinti vienos ar kitos pusės „persigalvojimą“.

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė J. Šmidtienė, kandidatuoti į miesto tarybą sutrukdė registracijos formalumai, nes ji nespėjo laiku deklaruoti gyvenamosios vietos iš Kauno rajono į miestą, esą, tą ji turėjo padaryti ne vėliau kaip likus 65 dienoms iki rinkimų.

Apie ketinimą kandidatuoti LŽVS sąraše drauge su kitais kandidatais J. Šmidtienė viešai pranešė Kaune surengtoje spaudos konferencijoje, kurioje dalyvavo ir partijos lyderis Ramūnas Karbauskis. Minėta spaudos konferencija surengta gruodžio 21-ąją, o formaliai žvelgiant susitvarkyti registracijos dokumentus potenciali politikė laiko turėjo lygiai savaitę.

„Kas vyksta Kaune“ šaltinių teigimu, sudarant LŽVS kandidatų į miesto tarybas sąrašus, kalbinta ir daugiau kauniečių, o už šią veiklą atsakingi asmenys buvo informuoti, kad registracija savivaldybėje, kurioje ketini kandidatuoti – būtina.

LŽVS Kauno skyriaus vadovė V. Pranarauskaitė portalui teigė, kad jau pateikus kandidatų, kurie ketina dalyvauti Kauno miesto tarybos rinkimuose, sąrašą VRK, apsižiūrėta, kad J. Šmidtienė negali būti registruojama rinkimuose dėl gyvenamosios vietos, kuri nėra Kauno miestas. „VRK mus informavo, J. Šmidtienė persiregistravo, bet jau buvo per vėlu“, – sakė V. Pranarauskaitė.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ kreipėsi į VRK, kad patikslintų informaciją, jog J. Šmidtienė nebuvo registruota LŽVS sąraše kandidate į Kauno miesto tarybą, nes ji gyvena ne mieste, o rajone. „Tarp kandidatų sąrašuose tokios pavardės VRK sistema nefiksuoja ir nėra informacijos, kad ji būtų buvusi“, – teigiama VRK atstovo spaudai Juozo Bulotos atsiųstame atsakyme.

2019/02/08 16:30 (papildyta)

Penktadienį portalui „Kas vyksta Kaune“ VRK atstovai atsiuntė patikslintą atsakymą, jog „Jolantos Šmidtienės pareiškiniai dokumentai, kaip būsimos kandidatės, buvo pateikti VRK, tačiau patikrinus dokumentus ji buvo išbraukta iš sąrašų“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA