Kaunas modernių verslo centrų pasiūla sparčiai vejasi Vilnių | Kas vyksta Kaune

Kaunas modernių verslo centrų pasiūla sparčiai vejasi Vilnių

R. Tenio nuotr.

Kaune netrukus bus užbaigtas šalia Neries Jonavos gatvėje įsikūrusio verslo centro „Kauno dokas“ paskutinis korpusas, o nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Newsec“ duomenimis, per šiuos metus A klasės biurų dalis Kauno verslo centrų rinkoje išaugs daugiau nei tris kartus – nuo 6 proc. 2018-aisiais iki 20 proc. šių metų pabaigoje.

[galerija kiek=”4″]

Nuo Vilniaus atsilieka triskart

Vos 100 kilometrų skiriami Vilnius ir Kaunas yra šalies lyderiai pagal verslo centrų koncentraciją. Tačiau jei Vilnius biurų rinkos prisotinimu 3 kartus atsilieka nuo panašaus dydžio Krokuvos kaimyninėje Lenkijoje, tai Kaunas savo ruožtu triskart atsilieka nuo Vilniaus, teigiama koncerno SBA išplatintame pranešime spaudai.

„Laikinoji sostinė turi milžinišką potencialą auginti verslo centrų ploto pasiūlą. Šiuo metu antrame pagal dydį Lietuvos mieste verslo centruose dirba tik maždaug 8 žmonės iš tūkstančio, Vilniuje – 23, o Krokuvoje šis rodiklis viršija 73-is. Vertinant Kauno infrastruktūrą, susisiekimo patogumą ir išnaudojant visus didmiesčio privalumus, belieka konstatuoti, kad biurų paskirties patalpų pasiūla čia neišvengiamai sparčiai augs“, – sako SBA grupės nekilnojamojo turto (NT) inovacijų bendrovės „Urban Inventors“ vadovas Lionginas Šepetys.

Pasak jo, Kaunas verslo centrų kokybės atžvilgiu iki šiol smarkiai atsiliko nuo Vilniaus – dar maždaug prieš porą metų čia buvo galima rinktis tik iš žemesnės, t. y. B klasės biurų.

Pasak jo, NT plėtotojai Kaune jau siūlo įvairaus ploto ir išplanavimo patalpas skirtingiems poreikiams – nuo didelių kompanijų iki nedidelių, bet šiuolaikiškų bendradarbystės erdvių. Be to, naujos statybos verslo centrai Kaune pasižymi aukšta energetine klase, todėl nuomininkai vertina ne tik jų komfortą, bet ir mažesnius išlaikymo kaštus.

Biuro patalpų pasiūla greitai užsipildo

„Urban Inventors“ vadovas atkreipia dėmesį, kad komercinio nekilnojamojo turto segmentas Kaune daugiausiai auga dėl to, kad rinka yra akivaizdžiai neprisotinta – pastatyti biurai užsipildo gana greitai.

„Didėjanti biurų ploto pasiūla nerimo nekelia, nes daugiau kaip trečdalis šiemet suplanuotų atidaryti verslo centrų ploto jau išnuomota – išankstinės nuomos sutartys tampa įprasta praktika Kaune, – nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Newsec“ Kauno biurų rinkos apžvalgoje „Kaunas Office Outlook“ teigia analitikas Gintaras Toločka.

– Šiuo metu Kauno biurų rinka intensyviai plečiasi – naujų biurų pasiūla šiame mieste artimiausioje ateityje dar sparčiai augs. Palyginus, prieš kelerius metus laikinosios sostinės biurų rinka dar stagnavo – buvo vystomi tik pavieniai verslo centrų projektai, o A klasės biurų iš vis nebuvo. Dabar sparčiai auganti naujo kokybiško ploto pasiūla yra bręstančios rinkos požymis.“

Pasak jo, Kaune nuomininkams aktuali tampa ne tik kaina, bet ir papildomi veiksniai – pastato kokybė, dizainas, prestižas, vieta, kiti pastato nuomininkai ir panašiai.

„Tai neabejotinai susiję ir su tarptautinių, užsienio kapitalo kompanijų plėtra. Žengdamos į Kauną jos diktuoja naują biurų kokybės standartą, kuris laikui bėgant pakeis miesto komercinio turto rinką. Patys statydami A klasės biurus – „Kauno doką“, BLC, pastebime, kad vis aukštesnius reikalavimus darbo vietai bei reprezentatyvumui ima kelti ir vietos verslas, aktyviai besidomintis nuomos galimybėmis“, – sako L. Šepetys.

Numatyta dar didesnė plėtra

„Urban Inventors“ vadovas prognozuoja, kad šalia centro esančiuose Kauno gyvenamuosiuose rajonuose diegiami infrastruktūriniai sprendimai nekilnojamojo turto plėtotojų dėmesį sutelks į naujas teritorijas. Viena jų – M. K. Čiurlionio koncertų centras Nemuno kairiajame krante, šalia Aleksoto tilto, H. ir O. Minkovskių gatvėje.

„Judesio komercinio nekilnojamojo turto rinkoje pačiame Kauno centre ir toliau netrūks, tačiau vystytojų dėmesys jau krypsta į perspektyvias teritorijas, kuriose planuojamos tiek viešojo, tiek privataus sektoriaus investicijos. Neabejoju, kad jau šiemet sulauksime įdomių naujienų ir skelbiamų planų“, – sako L. Šepetys.

SBA grupės valdoma NT inovacijų bendrovė „Urban Inventors“ Kaune pernai investavo 15,5 mln. Eur, šiemet bendrovės investicijos laikinojoje sostinėje sieks 19 mln. Eur.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA