V. Makūnas: Kauno rajonas įsibėgėjo ir neketina sustoti | Kas vyksta Kaune

V. Makūnas: Kauno rajonas įsibėgėjo ir neketina sustoti

Kauno rajono socialdemokratai, savivaldos rinkimams pristatę gausiausią rajone – 50 kandidatų komandą, atstovauja visoms 25 seniūnijoms. „Augančiame mūsų rajone pagrindinis dėmesys bus skiriamas paramai šeimoms ir jaunajai kartai, nepamirštant kelių asfaltavimo, vandentvarkos, susisiekimo, laisvalaikio erdvių, – savo tikslus apibūdino LSDP Kauno rajono komanda. – 2019-2022 programą parengėme kiekvienai seniūnijai. Esame kaip keturiais ratais varomas automobilis, ne veltui socialdemokratų sąrašo numeris 4!“

Penki faktai apie sąrašą

Sąrašo lyderis – meras Valerijus Makūnas. Praėjusią kadenciją išrinktas Kauno rajono meru tiesioginiuose rinkimuose, V.Makūnas kandidatuoja į rajono merus ir šiuose rinkimuose. Jis tituluojamas vienu geriausių šalies merų, yra pelnęs Savivaldos riterio ir kitų asmeninių įvertinimų, o Kauno rajono savivaldybė, kurioje daugėja gyventojų, penkis kartus pripažinta geriausia tarp 54 mažųjų savivaldybių, tris kartus užėmė antrąją vietą.

Ir diplomatas, ir mokslų daktarai. Kauno rajono socialdemokratų sąraše, be patyrusių politikos vilkų, yra teisininkų, ekonomistų, finansininkų, pedagogų, socialinių darbuotojų, kultūrinės veiklos organizatorių, inžinierių, verslininkų, ūkininkas, istorikas, statutinė pareigūnė, režisierė, du mokslų daktarai.

Bendruomenių lyderiai. Sąraše net 11 kandidatų – nepartiniai. Tarp jų – Karmėlavos girininkas Jonas Mačiulis, diplomatinėje tarnyboje dirbantis domeikaviškis Arūnas Karlonas, žurnalistė, Užliedžių bendruomenės centro pirmininkė Laima Pilipavičienė, pedagogė, Čekiškės bendruomenės centro pirmininkė Laimutė Rutkauskienė, daug kitų bendruomenių lyderių.

Jauni veidai. 30 proc. kandidatų jaunesni nei 40 metų, jauniausiam – 28 m.

Moterų ir vyrų lygybė. Kauno rajono socialdemokratų sąraše 25 moterys ir 25 vyrai.

Strateginiai tikslai

Atnaujinti visas rajono ugdymo įstaigas, stadionus ir sporto aikštynus. Tokį pagrindinį strateginį tikslą, nepamirštant darbų kitose svarbiose srityse, išsikėlė Kauno rajono socialdemokratai.

Ugdymo įstaigų, stadionų ir sporto aikštynų atnaujinimas – tai žingsnis į geresnę gyvenimo kokybę ne tik mokykloms, – tvirtina sąrašo lyderis meras V.Makūnas. – Tos gyvenvietės, kuriose iš pagrindų atnaujintos gimnazijos, gavo naują impulsą visos bendruomenės gyvenimui. Nauja mokyklos sale naudojasi miestelio žmonės, ten, kur yra naujas stadionas, sportuoja ir organizuoja renginius visa bendruomenė. Taigi ugdymo įstaigos, sporto aikštyno atnaujinimas svarbus ne tik mokiniams ir jų tėvams, bet ir visam miesteliui. Esame įsitikinę, kad įgyvendinus šį strateginį tikslą, mūsų rajono žmonės tai labai teigiamai pajus.

– Kokie Kauno rajono socialdemokratų planai dėl darželių? Juk jie – vienas didžiausių augančio rajono iššūkių. Ar turite idėjų, kaip padidinti darželiuose vietų skaičių?

– Rajone daugėjant gyventojų, kuriantis jaunoms šeimoms, gausėjant gimstamumui, darželiai iš tiesų yra ta sritis, kuriai reikia ypač daug dėmesio. Idėjų turime ir jos, jei rinkėjai suteiks mums galimybę, privalės būti įgyvendintos. Tai ne tik naujų darželių statyba ar jau esančių plėtimas, bet ir kompaktiškų šeimų darželių steigimas. Tai Kauno rajone bus naujovė, galinti pastebimai pagerinti situaciją dėl naujų vietų darželiuose pagausėjimo. Dar vienas būdas, pagreitinantis šį procesą – nupirkti jau pastatytą statinį, kuris tiktų darželinukų poreikiams.

– Ar jaunos šeimos ir toliau galės tikėtis 2018-aisiais įsteigtos savivaldybės dovanos – 300 eurų vertės kūdikio kraitelio?

– Taip, viena Kauno rajono socialdemokratų numatytų priemonių jaunoms šeimoms remti ir ateityje bus kūdikio kraitelis. Jis sulaukė daugybės gerų atsiliepimų, galbūt net prisidėjo prie pernai fiksuoto rekordinio vaikų gimstamumo Kauno rajone – kraitelius su kūdikiui reikalingiausių priemonių rinkiniu teikėme daugiau nei 1250 naujagimių. Šiemet kraitelis bus teikiamas šiek tiek atnaujintos sudėties, net geresnis, nei pernai.

– O kaip su keliais, kurių tinklas Kauno rajone bene tankiausias šalyje?

– Tai didelis iššūkis, kurį mėginame spręsti kartu su Automobilių kelių direkcija. Džiaugiuosi, kad pavyko rekonstruoti kelių atkarpas Ringaudai – Zapyškis, Kulautuva – Bubiai, Bubiai – Kvesai, Ilgakiemis – Kliokiškė, Kulautuvos įvažiuojamąjį kelią.

Rekonstruotos Karmėlavos Vilniaus ir Ramučių Centrinė gatvės. Dar šiemet Karmėlavos seniūnijoje bus suprojektuoti nauji transporto mazgai, kurių labai reikia ir vietos gyventojams, ir šalia įsikūrusioms įmonėms. Akademijos seniūnijoje ir automagistralėje ties Giraite taip pat planuojami nauji transporto mazgai.

Esame pasiryžę plėsti ir vietinės reikšmės kelių programą, tvarkyti kiemus, įvažas. Ilgėja kelių tinklas, daugėja gyventojų – reikia ir naujų viešojo transporto maršrutų. Jie nusidrieks į Mastaičius, Neveronis, Sergeičikus, Raudondvarį, Garliavą.

Keliai, gatvės, transportas, vandentvarka, namų renovacija, daugiafunkciai centrai, laisvalaikio erdvės – kiekvienai iš 25 Kauno rajono seniūnijų mes, Kauno rajono socialdemokratai, parengėme konkrečių darbų planą.
Esame socialdemokratai, todėl pasisakome už didesnį solidarumą, pagalbą tiems, kurios jos labiausiai reikia.

Daugiau paslaugų senjorams, neįgaliesiems, socialiai pažeidžiamoms gyventojų grupėms, didesnis darbo užmokestis – tai irgi mūsų prioritetų sąraše.

Vizijos miesteliams

– Jūsų tęsiamų ir būsimų darbų sąrašas ilgas. O ar jame yra visiškai naujų idėjų? – paklausėme Kauno rajono socialdemokratų lyderio mero V.Makūno.

– Mes jau užsiauginome raumenis, pribrendome darniai kiekvienos seniūnijos plėtros ir aplinkos gerinimo vizijai. Tai kokybiškai naujas požiūris į vietos problemų sprendimą. Kiekvienai seniūnijai rengsime profesionalią urbanistinę viziją, kaip ji atrodys, kaip plėsis – ne stichiškai, pripuolamai įrengiant aikštę su turgaviete, skverą, statant paminklą, naują suoliuką ar visuomeninio transporto stotelę, o darniai, derinant detales prie vieningos urbanistinės vizijos. Taip mūsų miesteliai, gyvenvietės, nauji kvartalai įgaus savitą, estetišką, architektūrine prasme harmoningą veidą.

Dar vienas visiškai naujas dalykas – mūsų planuojama steigti Gabių mokinių akademija. Kauno rajono moksleiviai per brandos egzaminus kasmet parodo puikių rezultatų, tarp jų yra daugybė itin talentingų jaunuolių, vaikų, kurie turi didžiulį potencialą. Gabių mokinių akademija juos išryškins, suteiks daugiau galimybių, labiau motyvuos.

– Kauno rajonas garsėja kaip stiprių bendruomenių kraštas. Kaip panaudojate šį potencialą?

– Mes turime stiprias bendruomenes, kurios sodina medžius naujuose parkuose, vykdo investicinius projektus, kuria erdves susibūrimams. Labai džiaugiuosi, kad mūsų rajono žmonės pilietiški, aktyvūs, bendruomeniški. Apie tai kalba popiežius Pranciškus, apie tai kalba ir socialdemokratai.

Bet kai man tvirtina, kad savivaldoje turi būti politika, sakau – turi būti, taip, bet ji neturi būti ta, kuri paremta ideologinėmis doktrinomis. Yra žmonių problemos, lūkesčiai ir tu ateini jiems dirbti. Išasfaltuoti kelio, įrengti parko, padaryti, kad mažas miestelis turėtų ir savo mokyklą su bendruomenei pritaikyta sale, ir ambulatoriją, ir skverelį su lauko treniruokliais, ir kokybišką vandenį, ir apšvietimą, vaizdo stebėjimo kamerą dėl saugumo. Štai ir visa politika – kai tu sieki, kad tavo krašto žmonių gyvenimas keistųsi į gerąją pusę, kad jie nenorėtų palikti savo rajono, kad matytų čia galimybių sau, savo vaikams.

Kauno rajonas įsibėgėjo, pradėta daug darbų, tik nereikia sustoti. Tikiu, kad juos įgyvendinus mūsų krašte bus mažiau socialinės atskirties, kad čia ir toliau kursis jaunos šeimos, kurios neieškos laimės svetur. Tai labai svarbu, nes Kauno rajonas – visų mūsų namai!

Kauno rajonas: keletas skaičių

Daugiau kaip 100 tūkstančių – tiek, Registrų centro duomenimis, šiuo metu Kauno rajone gyvena gyventojų.
2109 – tiek gyventojų pernai padaugėjo Kauno rajone.
182 – tiek vaikų grupių 2018 m. buvo Kauno rajono darželiuose. Per 7 metus papildomai sukomplektuotos 72 ugdymo grupės, priimti 1382 vaikai.
521,3 – tiek kilometrų asfaltuotų kelių ir kapitaliai sutvarkytų gatvių šiandien yra Kauno rajone.
100 – tiek kilometrų nutiesta naujų dviračių kelių.
114 – tiek investicinių projektų suplanuota ir šiuo metu vykdoma Kauno rajone.
2996 – toks Kauno rajone 2018/2019 m. veikiančių ūkio subjektų skaičius.
4871 – tiek darbo vietų sukurta Laisvojoje ekonominėje zonoje, kurioje veiklą pradėjo tokios gigantės kompanijos kaip „Continental“, „Hella“, „Hollister“, „Hegelmann“.

Politinė reklama. Bus apmokėta iš LSDP Kauno rajono skyriaus rinkimų einamosios sąskaitos.

[galerija kiek=”20″]

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA