Kilo nepasitenkinimo banga: prezidentė tyčiojasi iš S. Skvernelio | Kas vyksta Kaune

Kilo nepasitenkinimo banga: prezidentė tyčiojasi iš S. Skvernelio

BNS 2019/02/06 13:46
Dalia Grybauskaitė / DELFI nuotr.

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad atmesdama kandidatę į aplinkos ministrės pareigas prezidentė Dalia Grybauskaitė daro „politinį šou“ ir bando pakenkti premjerui Sauliui Skverneliui.

Pasak R. Karbauskio, ministras pirmininkas Irmą Gudžiūnaitę kandidate pateikė tik po to, kai tai iš anksto suderino su šalies vadove.

„Valstiečių“ lyderio teigimu, prieš tai šalies vadovei buvo pateikta ne viena kandidatūra.

„Tai, kas įvyko, yra pasityčiojimas atviriausia forma iš premjero ir iš to susitarimo, kad niekada premjeras neįvardija asmens, kol tas asmuo nėra patvirtinamas“, – BNS sakė R. Karbauskis.

„Prezidentė pasityčiodama iš premjero, dar tai panaudojo kaip kažkokį rinkiminį žingsnį, kaip pažeminti premjerą, kad jis pateikė netinkamus kandidatus“, – pridūrė jis.

R. Karbauskis sakė manantis, kad prezidentės žingsnis gali būti susijęs su premjero kandidatavimu prezidento rinkimuose.

„Jos pavardė nebūtų nuskambėjusi, jeigu prezidentė nebūtų pasakiusi, kad ji tiks“, – teigė „valstiečių“ lyderis.

Jis antrino premjerui, kad naujas kandidatas į aplinkos ministrus siūlomas nebus.

„Viskas. Šito žaidimo mes nežaisime. Mes turime vienu ministru mažiau, bet pavaduojantis yra kitas ministras ir aš manau, kad laikotarpyje iki birželio mėnesio to turėtų pakakti. Susitvarkys Vyriausybė ir be vieno ministro. Daugiau tyčiotis iš savęs neleisime“, – sakė R. Karbauskis.

Kaip rašo BNS, D. Grybauskaitė trečiadienį atsisakė skirti socialdarbietę Irmą Gudžiūnaitę aplinkos ministre.

Sprendimą neskirti I. Gudžiūnaitės aplinkos ministre prezidentė motyvavo tuo, kad kandidatė neturi reikiamos dalykinės patirties ir susitikime nepademonstravo vadovavimui aplinkos apsaugos sektoriui reikiamų žinių ir kompetencijos, pranešė prezidentės spaudos tarnyba.

„Todėl prezidentė kviečia premjerą vadovauti šiam sudėtingam sektoriui ieškoti visapusiškos patirties turinčio kandidato“, – pranešime teigė Prezidentūra.

S. Skvernelis teigia šį sprendimą suprantantis kaip norą „destabilizuoti Vyriausybės darbą, įkalti pleištą tarp koalicijos partnerių ir darsyk mesti abejonių šešėlį“.

„Aiškiai matau ir artėjančių rinkimų kontekstą, matau, kiek iš tiesų verti prezidentės pažadai į juos nesikišti bei nepalaikyti nei vieno kandidato. Prezidentės kritika dėl Vyriausybės vidaus ir užsienio politikos pastarosiomis savaitėmis tapo itin aštri, virstanti konkrečiais ir destruktyviais veiksmais. Neabejoju, ateityje tai matysime dar dažniau“, – rašė premjeras.

Jis taip pat teigia, kad su prezidente buvo aptartos „ne viena ir ne dvi“ galimos ministrų kandidatūros, o I. Gudžiūnaitės kandidatūra į šias pareigas teikta su D. Grybauskaite suderinus iš anksto.

„Prezidentės sprendimas aiškiai parodo, koks svarbus yra darnus Prezidentūros ir Vyriausybės bendradarbiavimas, kai žmonės nėra skirstomi į „savus“ ir „svetimus“, kai „saviems“ nėra ruošiamos minkštos kėdės valstybinėse įmonėse ar ambasadose, o „svetimi“ nėra viešai žeminami, kai siekiama bendrų tikslų, kai noras jauniems žmonės leisti užimti aukštas pareigas nėra tik skambi frazė tuo netikinčių politikų lūpose. Deja, šiandien to labai trūksta“, – teigia S. Skvernelis.

Trisdešimtmetė Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) narė I. Gudžiūnaitė anksčiau buvo teisingumo atašė Lietuvos atstovybėje Europos Sąjungoje, dirbo Teisingumo ministerijoje. Šiuo metu ji įrašyta pirmoji socdarbiečių sąraše rinkimuose į Vilniaus savivaldybę.

Aplinkos ministro postas laisvas nuo praėjusių metų gruodžio, kai premjeras Saulius Skvernelis iš pareigų atstatydino aplinkos ministrą Kęstutį Navicką.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA