Kauno LEZ besikuriančių didžiųjų įmonių pasirinkimas – saugios ir efektyvios konstrukcijos | Kas vyksta Kaune

Kauno LEZ besikuriančių didžiųjų įmonių pasirinkimas – saugios ir efektyvios konstrukcijos

A. Aleksandravičiaus nuotr.

Kauno laisvoji ekonominė zona (LEZ) yra viena iš sparčiausiai besiplečiančių tokio pobūdžio teritorijų visoje Lietuvoje. Kiekvienais metais čia daugėja įmonių, kurios ne tik gamina inovatyviais sprendimais paremtus produktus ar teikia įvairias paslaugas, bet ir sukuria daugybę naujų darbo vietų. Pastaruoju metu LEZ pritraukė išskirtinai dideles užsienio įmonių investicijas.

[galerija kiek=”4″]

Kaip teigia Kauno LEZ valdymo bendrovės direktoriaus Vytauto Petružis, šių investicijų atėjimas į Lietuvą yra visų investicijų pritraukimo dalyvių (politikų, rangovų bei paprastų žmonių) bendras rezultatas. „Jautėme didžiulį norą, kad šie projektai atsirastų Lietuvoje, o dėmesys ir profesionalumas, leido visa tai pasiekti,“ – pastebi V. Petružis.

Lietuvoje kuriasi tokios įmonės kaip „Continental“ ar „Hollister“, kurioms svarbu ne tik kuo greičiau čia pradėti savo veiklą, tačiau ir užtikrinti kokybiškus/ilgaamžius sprendimus gamyklų statybose, kurie procesą daro saugesnį, spartesnį ir efektyvesnį.

Sutrumpinamas statybų laikas

Net trijuose iš didžiausių šiuo metu Kauno LEZ įgyvendinamų projektų – „Continental“, „Hollister“ ir „Freda“ gamyklų statybose buvo panaudotos kompozitinės DELTABEAM® sijos. Šios, suomių įmonės „Peikko“ siūlomos plonų perdangų konstrukcijos, visuose objektuose buvo pasirinkto dėl skirtingų priežasčių.

„DELTABEAM® sijos dažniausiai pasirenkamos todėl, kad jų dėka galima užtikrinti plonas perdangas ir taip „sutaupyti“ pastato aukščio. Kitas svarbu kriterijus – greitas ir saugus montavimas. Manau, kad būtent todėl mūsų siūlomas sprendimas pasirinktas „Continental“ administracinio pastato statyboms,“ – teigia UAB „Peikko Lietuva“ direktorius Paulius Bulota.

Įmonės vadovas pastebi, kad 1250 m (t.y. daugiau nei kilometras) sijų buvo pristatyti į objektą dviem etapais, kurių kiekvienam buvo skirta po kelias dienas. „Pirmomis mėnesio dienomis pristačius sijas pirmam pastato aukštui, viduryje mėnesio jau vežėme sijas antram aukštui, nes pirmasis, šio sprendimo dėka, buvo sumontuotas itin greitai,“- apie DELTABEAM® privalumus pasakoja P. Bulota.

Sprendimas atviroms erdvėms

Išskirtinai didelę, net 32 000 kv. metrų ploto gamyklą šiuo metu Kauno LEZ stato ir seniausia Lietuvoje baldų pramonės įmonė AB „Freda“. Vienoje iš gamyklos dalių buvo būtina užtikrinti atviras erdves, tačiau nebuvo galimybės montuoti masyvias dvitėjines sijas. Šioje situacijoje taip pat pasirinktas DELTABEAM® sprendimas.

„Nors projektui pristatyta nemažai įvairios mūsų produkcijos, tačiau išskirčiau dvi sijas, kurios buvo 12 metrų ilgio ir svėrė po 6,4 tonos. Tai leido be papildomų kolonų suformuoti 12 metrų tarpatramius ir pilnai įgyvendinti pradinę užsakovo viziją dėl optimalaus patalpų planavimo,“- dar vieną šios kompozitinės konstrukcijos privalumą įvardija „Peikko Lietuva“ vadovas.

Tiesa, jis pastebi, kad dažniausiai DELTABEAM® sijos pasirenkamos dėl galimybės formuoti didelius tarpatramius administracinės-kultūrinės paskirties pastatuose, kuriuose norima išvengti kolonų didelėse salėse ar atvirose darbo erdvėse, kurias norima laisvai transformuoti.

Skandinaviškas standartas

Šiais metais minimas DELTABEAM® sprendimo jubiliejus – pirmoji jo koncepcija buvo sukurta prieš 30 metų. Dabar tai tapo standartu didžiausiuose Skandinavijoje vykdomuose projektuose. „Suomijoje, Švedijoje, Norvegijoje ar Danijoje statybas vykdančios įmonės labiausiai vertina tai, kad gali dirbti labai greitai, o kompozitinių konstrukcijų montavimas taip pat reikalauja mažesnės darbo jėgos. Visa tai padeda sutaupyti ne tik laiko, bet ir pinigų,“ – atkreipia dėmesį P.Bulota. Taip pat įmonės vadovas pastebi, kad šios inovatyvios konstrukcijos pastaruoju metu itin sparčiai populiarėja Šiaurės Amerikoje ir Vidurio Rytuose.

Jo teigimu vykdant projektą reikia vertinti visas dedamąsias. Jeigu DELTABEAM® konstrukcija padės sutaupyti išlaidų statyboms, nereikės jos papildomai dengti atspariomis ugniai medžiagomis arba sumažinus patalpų aukštį bus sutaupyta jų įrengimui, šildymui bei vėdinimui, tuomet galutinė projekto kaina gali būti ir mažesnė.

„Turime pradėti žvelgti plačiau, vertinti viską kompleksiškai ir nebijoti inovacijų. Tai, kas prieš 30 metų tapo naujiena Suomijos statybų rinkoje, dabar yra naudojama beveik visame pasaulyje vykdomuose projektuose, kurių galime suskaičiuoti virš 11 000,“ – sako specialistas.

Moderniausia įmonės gamykla Europoje

DELTABEAM® sijų gamykla, veikianti Kaune, šiuo metu yra moderniausia visame pasaulyje iš gaminančių būtent šį produktą. Į 2017 metų rugsėjį atidarytą gamyklą „Peikko“ įmonių grupė investavo daugiau kaip 9 mln. eurų, o iš šios sumos net 5 mln. eurų skirti moderniausiai įrangai įsigyti.

„Mums itin svarbu užtikrinti saugią bei ergonomišką aplinka darbuotojams ir aukščiausią gaminių kokybę, todėl įrenginėjant gamyklą pasirinkti tik pačius aukščiausius standartus atitinkantys įrangos tiekėjai iš Austrijos, Vokietijos, Danijos, Suomijos, Lenkijos, JAV. Galime džiaugtis išskirtine dažymo linija, kuri pritaikyta konkrečiai mūsų produkto technologijai, o gaminys nudažomas ir išdžiovinamas mažiau nei per 15 minučių. Baltijos šalyse ir Skandinavijoje tokia įranga panaudota pirmą kartą,“ – pasakoja P. Bulota.

Šios gamyklos atidarymas padėjo įmonei 30% padidinti sijų gamybos pajėgumus Europoje, o Kaune buvo sukurta apie 100 naujų darbo vietų – daugiausiai projektavimo ir gamybos srityse. „Tai jau trečioji „Peikko“ gamykla Lietuvoje. Viena iš priežasčių, kodėl „Peikko“ pasirinko naujos gamyklos statybai būtent Lietuvą – mūsų specialistų kompetencija, atsakomybė ir gebėjimas kokybiškai dirbti“, – teigia įmonės vadovas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA