Kaune nuteista milijonus eurų ketinusi padirbti grupuotė | Kas vyksta Kaune

Kaune nuteista milijonus eurų ketinusi padirbti grupuotė

Asociatyvi / Archyvo nuotr.

Pirmadienį Kauno apygardos teismas baigė nagrinėti baudžiamąją bylą ir paskelbė nuosprendį septyniems asmenims, kurie pripažinti kaltais netikrų pinigų gamybos byloje. Organizuota grupuotė turėjo specialią įrangą ir medžiagų, kurių būtų užtekę padirbti beveik 3 mln. eurų. Nuteistieji spėjo pagaminti kupiūrų už keliasdešimt tūkstančių eurų.

Kaip nurodoma Kauno apygardos teismo pranešime, šeši iš septynių kaltinamųjų buvo kaltinami, kad veikdami organizuotoje grupėje gamino, įgijo ir laikė įrangą, programinę įrangą, elektroninius duomenis, apsaugos priemones ir specialiąsias medžiagas, tiesiogiai skirtas netikriems pinigams gaminti. Taip pat – kad pasikėsino pagaminti didelį kiekį ir didelės vertės netikrų Lietuvos ir kitos Europos Sąjungos (ES) valstybės apyvartoje esančių pinigų bei juos realizuoti.

Kitokia nusikalstama veika buvo inkriminuota Dovydui Kuznecovui. Jis kaltintas įgijus bei realizavus didelį kiekį ir didelės vertės netikrų Lietuvos ir kitos ES valstybės apyvartoje esančių pinigų bei tuo, kad neteisėtai, neturėdamas leidimo laikė šaunamąjį ginklą ir šaudmenis.

Mantas Karveckas, Arūnas Žaltauskas, Audrius Grinkevičius, Regimantas Boreika, Lauras Kinderevičius ir Raimundas Ribikauskas, panaudodami specialią įrangą, pasikėsino pagaminti 55 995 vienetų 50 nominalo euro banknotų, kurių vertė – 2 799 750 eurų.

Nustatyta, kad A. Žaltauskas ir R. Boreika pagamino ne mažiau 663 vienetus 50 nominalo eurų banknotų, kurių vertė – 33 150 eurų, iš kurių 60 vienetų perdavė D. Kuznecovui, 120 vienetų perdavė vienam asmeniui, 140 vienetų perdavė kitam asmeniui, kuris tyrimo metu nustatytas nebuvo, bei pasikėsino realizuoti dar 300 vienetų.

Nors visi grupės nariai vienas kito nepažinojo, tačiau inkriminuojama veika vyko apie dvejus metus laiko, atskiri grupės nariai tarpusavyje bendravo telefonu, susitikinėjo, kiekvienas grupės narys atliko skirtingus veiksmus ir užduotis, nukreiptus vieningam tikslui pasiekti – pagaminti netikrus eurų banknotus.

M. Karveckui, A. Grinkevičiui, L. Kinderevičiui ir R. Ribikauskui skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė, A. Žaltauskui skirta subendrinta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė, o R. Boreikai skirta subendrinta trejų metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Bausmės vykdymas šiems nuteistiesiems atidėtas trejiems metams, kadangi dauguma veikų nutrūko pasikėsinimo stadijoje ir yra tikėtina, kad bausmės tikslas bus pasiektas be realaus laisvės atėmimo.

D. Kuznecovas pripažintas kaltu ir jam paskirta subendrinta bausmė – laisvės atėmimas trejiems metams ir trims mėnesiams, bausmę paskiriant atlikti pataisos namuose. M. Karveckas ir L. Kinderevičius civiliniams ieškovams padarytą turtinę žalą atlygino, todėl nukentėjusiųjų civiliniai ieškiniai atmesti.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA