Po Kėdainiuose nužudyto kūdikio atvejo prakalbo specialistai: tragedijos galėjo nebūti | Kas vyksta Kaune

Po Kėdainiuose nužudyto kūdikio atvejo prakalbo specialistai: tragedijos galėjo nebūti

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

„Jaunai kėdainiškei šį antradienį pareiškti įtarimai dėl naujagimio nužudymo.Tik gimusi mergaitė šeštadienio naktį rasta prie motinos namų esančiame lauko tualete. Tokios tragedijos Lietuvoje įvyksta bent kelis kartus metuose, tačiau informacijos apie pagalbą nėščioms krizėje po straipsniais nepateikiama, nors ji gyvybiškai būtina, – sako VšĮ „Krizinio nėštumo centro“ vadovė Zita Tomilinienė.

Ji atkreipia dėmesį, kad atvejai, kuomet moterys slepia nėštumą nuo artimųjų ir slapčia pagimdo bei nužudo savo naujagimius yra pasekmės gilios krizės, kurią išgyveno nėščia moteris, bijodama aplinkinių pasmerkimo ir kuri nežinojo, kur kreiptis pagalbos.

Neplanuoto, nelaukto nėštumo metu moterys gana dažnai patiria psichologinę įtampą ir baimę dėl ateities, kuri gali peraugti į asmeninę krizę ir pastūmėti pasielgti neadekvačiai. Laiku suteikus tinkamą pagalbą nėščioms moterims sunkiausiu periodu, būtų galima užkirsti kelią nelaimei, teigia spacialistė.

„Noriu paraginti visus – jei pastebite nėščią moterį, kuri stokoja palaikymo savo artimoje aplinkoje, skambinkite mums, jūs galite padėti išgelbėti ne vieną gyvybę“, – pataria Z.Tomilinienė.

Per penkerius gyvavimo metus centras padėjo daugiau kaip 1200 moterų, išgyvenančių krizinį nėštumą. „Krizinio nėštumo centro“ žiniomis, po suteiktos pagalbos, gimė per 200 kūdikių.

„Turėjome ne vieną nėščią moterį, kuri taip išgyveno dėl neplanuoto nėštumo, jog net galvojo apie savižudybę, tačiau sulaukusios visapusiškos pagalbos, jos pagimdė ir sėkmingai augina savo vaikus, o praėjus porai metų net išreiškė norą pačios savanoriauti šiame centre“, – džiaugiasi Z.Tomilinienė.

„Krizinio nėštumo centras“ padeda ne tik nėštumo laikotarpiu, bet ir pirmaisiais vaiko auginimo metais. Visos čia besikreipiančios nėščios moterys gauna nemokamą emocinę, psichologinę, socialinę, materialinę pagalbą. Joms padedama pasiruošti kūdikio gimdymui, žindymui ir priežiūrai, moterys gauna reikalingą kūdikio kraitelį (rūbelius, vežimą, lovytę, sauskelnes). Jei moteris tikrai nemato galimybės auginti vaikelį, centro darbuotojai suteikia informaciją apie galimybę saugiai palikti kūdikį gyvybės langelyje arba ligoninėje.

Daugiau informacijos – čia arba telefonu: 8 603 57912.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA