Jau šiemet Kaune atsiras vienai raidei skirta skulptūra | Kas vyksta Kaune

Jau šiemet Kaune atsiras vienai raidei skirta skulptūra

Organizatorių nuotr.

„Ė“ raidės skulptūros projektas pasiekė dar vieną svarbų etapą: iš daugiau nei 40 menininkų pasiūlytų idėjų išrinkta viena, sulaukusi didžiausio palaikymo. Sausio pabaigoje įvykusio vertinimo komisijos balsavimo metu daugiausia balsų surinko Tado Vosyliaus idėja „Taškas“. Būtent ši „ė“ raidės skulptūros idėja bus įgyvendinta ir jau šiemet papuoš Kauno miestą.

„Džiaugiamės, kad nuo pat pradžių šis projektas sulaukė daug dėmesio. Projekto dalyviai stebino išradingumu – sulaukėme gausybės įdomių ir vertingų idėjų, taip pat džiugino visuomenės entuziazmas – žmonės aktyviai balsavo ir palaikė savo favoritus. Sveikiname daugiausia balsų sulaukusios „ė“ raidės skulptūros idėjos autorių ir dėkojame visiems įsitraukusiems į šį projektą, – pranešime spaudai sako projekto iniciatorius, „ACME Grupei“ priklausančios bendrovės „ACC Distribution“ valdybos pirmininkas Regimantas Buožius.

– Idėja pastatyti skulptūrą „ė“ raidei kilo tuomet, kai aplinkinių paklausus apie lietuviškiausią raidę, retas ją įvardindavo. Kilo noras paskatinti žmones labiau susimąstyti, kokią turtingą, gražią ir išskirtinę kalbą mes turime, o jos įamžinimui pasirinkome analogų pasaulyje neturinčią raidę „ė“.“

„Kiekvienas laimėjimas yra nauja pakopa, naujas iššūkis ir, be abejonės, kūrybinis džiaugsmas. Skulptūra lietuvių kalbai svarbi man, svarbi Lietuvai, todėl džiugu, kad galiu prisidėti savo darbais ir idėjomis, – džiaugiasi projekto nugalėtojas T. Vosylius. – Labai smagu, kad Lietuvoje atsiranda iniciatorių, kurie supranta, kad svarbu šalyje kelti kultūrinį lygį, dėl to šalyje daugėja kūrinių, skatinančių kiekvieno piliečio savivertę.“

Pasak nugalėjusios idėjos autoriaus, projektas visada sukosi apie vieną tašką, vieną raidę ir juos simbolizuojantį Lietuvos identitetą, todėl skulptūra „Taškas“ – lakoniškas ir taiklus viso projekto uždavinio atskleidimas. Ši skulptūra bus užpildyta lietuviškais žodžiais, kuriuose yra „ė“ raidės, tam, kad kiekvienas juos skaitydamas galėtų matyti, kokie tai taurūs ir gražūs žodžiai. Be šios skulptūros, T. Vosylius Kaunui yra padovanojęs keturias skulptūras miesto centre ir vieną gyvenamajame rajone.

„Paprastumas yra visa paslaptis – idėja „Taškas“ parodė, kiek daug gali pakeisti ir reikšti vienas paprasčiausias taškelis. Juk kartais, pamiršus jį uždėti, gali pasikeiti visa prasmė. O kartu ši idėja suteikė simbolinę reikšmę ir pačiam projektui – jos išrinkimas „padėjo“ tašką dar viename projekto etape“, – pagyros žodžius nugalėtojui skiria R. Buožius.

„Gera idėja – sunkiausiai pasiekiamas rezultatas. Ji nesklando ore ir nėra gerų idėjų tiek daug. Ši skulptūra Kaunui suteiks dar daugiau turinio. Miestas tik pastatų fasadais, gatvėmis ir šviestuvais nėra gyvas. Juk atėję į naują erdvę, norėdami ją „užgyventi“, atsinešame paveikslą, gėlę ar ką kita, kas identifikuoja mus kaip asmenis, kaip bendruomenę, kaip tautą. Ši „ė“ raidės skulptūra ir bus savotiškas ženklas Kaune, skirtas pabrėžti lietuvių kalbos unikalumą“, – mintimis dalijasi vienas vertinimo komisijos narių prof. Jonas Audėjaitis.

Iš viso projekte dalyvavo daugiau nei 20 menininkų, kurie visuomenei pateikė per 40 skirtingų idėjų. Iš jų labiausiai patinkančią rinko 9 lygiaverčiai komisijos nariai, tarp kurių – skulptorius Arūnas Sakalauskas, architektas prof. J. Audėjaitis, žurnalistas Edmundas Jakilaitis, Lietuvių kalbos instituto atstovai, Laimonas Talat-Kelpša ir kt. Svarbų vaidmenį, tvirtinama pranešime, turėjo visuomenė – kauniečiai atidavė balsą už savo favoritą.

Nugalėtojui atiteko ne tik galimybė realizuoti savo idėją, bet ir 1000 eurų piniginė premija bei sutartis, kurioje numatytas atlygis už skulptūros įgyvendinimą.

Antrąją vietą laimėjo taip pat T. Vosyliaus kūrinys „Raidė ė“, trečiąją – Martyno Gaubo „Ė archaika“, ketvirtąją – Algimanto Šlapiko „Vingiai“, o penktąją – Jurgio Šmito „Ė, sveiki sugrįžę“. Antrosios ir trečiosios vietų nugalėtojams atiteko 500 eurų, o ketvirtosios ir penktosios – „ACME Grupė“ įsteigti prizai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA