Norinčioms gimdyti namuose – specialios taisyklės | Kas vyksta Kaune

Norinčioms gimdyti namuose – specialios taisyklės

BNS 2019/01/29 12:27
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Gimdyti namuose galės tik tos moterys, kurioms nenustatyta didelė nėštumo rizika, taip pat pateikusios prašymą gydymo įstaigai ir pasirašiusios sutartį, skelbia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Anot ministro Aurelijaus Verygos, nustatytos taisyklės leis užtikrinti nėščiosios ir jos kūdikio saugumą.

„Mūsų tikslas yra užtikrinti, jog moterys, pasirinkusios gimdyti namuose, gautų saugią, kokybišką paslaugą bei tinkamą priežiūrą prieš gimdymą ir po jo, o specialistai nerizikuotų prarasti licencijos ar atsidurti teisme“, – ministerijos pranešime cituojamas A. Veryga.

Pagal taisykles, namuose planuojančios gimdyti moterys gydymo įstaigai turės pateikti prašymą. Tada specialistai įvertins nėščiosios sveikatos būklę ir patalpas, kuriose planuojama gimdyti. Nėščioji ir gydymo įstaiga pasirašys sutartį, pagal kurią nėščioji gaus konsultacijas iki gimdymo ir po jo, pagalbą gimdymo metu bei akušerio vizitus po gimdymo.

Pagal reikalavimus, švarioje ir šiltoje namų patalpoje, kurioje planuojamas gimdymas, turės būti karštas vanduo, elektra bei kietas pagrindas, skirtas naujagimiui gaivinti, taip pat užtikrintas privažiavimas greitosios medicinos pagalbos automobiliui, kuris per 30 minučių galėtų pervežti gimdyvę ir naujagimį į gydymo įstaigą.

Gimdymo namuose priežiūros paslaugą galės teikti gydymo įstaigoje dirbantys akušeriai, turintys daugiau nei 2 metų darbo patirtį, atlikę ne mažiau kaip 100 gimdyvių ir naujagimių apžiūrų, priėmę virš 50 gimdymų. Taip pat jie privalo turėti pirminės akušerinės pagalbos, naujagimių gaivinimo bei naujagimių būklės stabilizavimo ir paruošimo transportuoti žinias.

Pagal taisykles, ši paslauga nebus teikiama moterims, kurios turėjo Cezario pjūvį, gimdos operaciją, neišnešiotą nėštumą arba nustačius nėštumo ar vaisiaus patologiją, naujagimio raidos trūkumus, nėščiosios ligas, komplikuojančias nėštumo eigą.

Taip pat gimdyti namuose nebus leista tada, kai moters būklė nepalanki dėl pagalbinio apvaisinimo, gimdant pirmą kartą, esant vyresnei nei 40 metų arba jaunesnei nei 18 metų nėščiajai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA