Išmokos vaikams gali dar augti: sprendžia, kam papilnės kišenės | Kas vyksta Kaune

Išmokos vaikams gali dar augti: sprendžia, kam papilnės kišenės

BNS 2019/01/29 13:36
Asociatyvi / R. Guzevičienės nuotr.

Šiuo metu 50 eurų siekiančios išmokos vaikams kitąmet galėtų didėti dar 20-čia eurų, sako ministras Linas Kukuraitis. Iki birželio Vyriausybė, konsultuodamasi su ekspertais, turėtų atsakyti, ar parama bus didinama visoms šeimoms, ar tik kai kurioms grupėms, patiriančioms didžiausią skurdą.

„Yra numatytos lėšos vaiko pinigų didinimui, panašiu dydžiu, kaip įvyko dabar – plius 20 eurų. Bet dėl tolimesnių didinimų turime turėti labai rimtą diskusiją, ar toliau auginti visiems universalią išmoką, ar šalia universalios pagalbos eiti tikslinės pagalbos didinimo link“, – žurnalistams antradienį sakė L. Kukuraitis.

Pats ministras laikosi nuomonės, jog didinti reikėtų ir visoms šeimoms, ir tikslinėms grupėms skiriamas išmokas. „Manau, kad reikėtų daryti ir tai, ir tai, t. y. didinti ir universalią išmoką, nes išlaidos vaikams tikrai yra didelės“, – sakė jis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) duomenims, vadinamuosius vaiko pinigus pernai gruodį gavo apie 492 tūkst. vaikų, didžioji dalis paramos gavėjų – du vaikus auginančios šeimos.

Tarp vaiko pinigų gavėjų beveik 213 tūkst. vaikų augo šeimose, kuriose yra du vaikai. Dar 122,5 tūkst. vaikų augo šeimose kaip vienturčiai. Ministerijos duomenimis, apie 109 tūkst. vaikų augo daugiavaikėse šeimose (trys ir daugiau vaikų), iš jų su vienu iš tėvų augo 17,5 tūkst. vaikų.

Daugiausia gausių šeimų yra Kalvarijų, Rietavo savivaldybėse. Anot Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkės pavaduotojo Tomo Tomilino, iš 317 tūkst. paramą gaunančių šeimų daugiavaikė yra kas dešimta (iš viso daugiavaikių šeimų yra 30-35 tūkst.).

Per 53 tūkst. vaikų augo šeimose vieni su vienu iš tėvų, dar per 39 tūkst. vaikų augo tokiose šeimose kartu su vienu broliu ar seserimi. Iš viso paramą pernai gruodį gavo apie 317 tūkst. šeimų.

Atlikus metus veikiančios paramos gavėjų apžvalgą, taip pat paaiškėjo, kad daugiausia daugiavaikių šeimų yra regioninėse savivaldybėse, kaimiškose vietovėse, tuo metu miestuose dominuoja šeimos su 1-2 vaikais.

Taip pat regionuose gausiausia šeimų, gaunančių papildomas išmokas vaikams – jas gauna arba gausios, arba nepasiturinčios šeimos. Tarp šių savivaldybių – pasienyje su Latvija esančios Akmenės, Pakruojo, Joniškio, Biržų, Rokiškio, Zarasų, Visagino savivaldybės, su Lenkija besiribojančios Varėnos, Druskininkų savivaldybės, bei kelios vidurio Lietuvos savivaldybės: Jurbarko, Raseinių, Kėdainių, Ukmergės.

L. Kukuraitis pripažįsta, kad ši grupė, net ir pradėjus skirti vaiko pinigus, vis dar patiria didžiausią skurdo riziką, todėl, jo nuomone, išmokos šiai grupei turėtų būti „dar tikslesnės, dar taiklesnės, kad ištrauktumėme jas iš skurdo“.

Anot L. Kukuraičio, Europoje Lietuva yra viena paskutinių pagal šeimų, turinčių tris ir daugiau vaikų, skaičių, tad svarstant socialines skatinimo priemones, vienas tikslų bus nukreiptas į tokių šeimų skaičiaus didinimą, ypač didmiesčiuose.

Išmokų gavėjų daugės

L. Kukuraitis, pristatydamas metus taikomas išmokas, teigė, kad gruodžio ir sausio mėnesį šeimos buvo kviečiamos aktyviai registruotis, tad tikimasi, kad paramos gavėjų skaičius šiemet išaugs.

„Šiandien turime tokius rodiklius – jau turime prašymus 528 tūkst. šeimų (…). Reiškia, šeimos suskubo. Galima sakyti, kad beveik visi Lietuvos vaikai dalyvauja vaiko pinigų programoje ir tai paneigia tą kritiką, kad parama pasinaudos tik dalis šeimų“, – žurnalistams sakė L. Kukuraitis.

Pateikta statistika taip pat rodo, kad daugiausia vaikus auginančių vienišų tėvų yra Kupiškio rajone (29 proc.), apie ketvirtadalį tokių šeimų yra ir Akmenės, Joniškio, Pakruojo, Kėdainių, Rokiškio, Jonavos rajonuose. SADM išskiria ir regionus, kur dalis šios paramos (nuo 50 iki 100 proc.) skiriama ne pinigais, o paslaugomis. Tai – Radviliškio, Zarasų (9,5 proc.), Varėnos, Kupiškio, Rietavo (per 8 proc.) rajonų savivaldybės.

Ši alternatyva skiriama arba socialinės rizikos šeimoms, arba šeimoms, kuriose tėvai negeba visiškai pasirūpinti vaikais dėl kitų rizikos veiksnių, pavyzdžiui, neįgalumo. Anot ministerijos atstovų, tai nebūtinai reiškia, kad kitose savivaldybėse, kur tokia alternatyva beveik netaikoma, nėra socialinės rizikos šeimų, kuriose tėvai nuolat vartoja alkoholį, tačiau tai gali būti ir atlaidesnis savivaldybių požiūris į šią problemą.

Nuo sausio išmokos šeimoms už vieną vaiką padidėjo iki 50 eurų. 70 eurų gauna šeima, kurioje auga neįgalus vaikas, tiek pat mokama už vaikus, auginamus ar globojamus nepasiturinčiose ar gausiose šeimose, neatsižvelgiant į tėvų pajamas.

Šioms išmokoms 2019 metų biudžete skirta 336,3 mln. eurų. Daugiau aiškumo, kaip 2020-aisiais kis vaiko išmokų modelis, tikimasi birželį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA