Balandį į laisvę išeis pirmieji malonės sulaukę kaliniai | Kas vyksta Kaune

Balandį į laisvę išeis pirmieji malonės sulaukę kaliniai

BNS 2019/01/28 10:48
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Pirmieji asmenys po amnestijos į laisvę bus paleidžiami balandį – teisingumo ministro Elvino Jankevičiaus teigimu, jų iš viso bus apie 170. Dar apie ketvirčiui tūkstančio nuteistųjų trumpės bausmės laikas.

„Kiekvienoje įkalinimo įstaigoje yra sudarytos amnestijos komisijos ir jos nagrinės visus pretendentus, kurie gali būti amnestuoti. Komisija turi savo darbą baigti iki balandžio 1 dienos. Visi pretendentai, kuriuos komisija svarstys ir priims teigiamą sprendimą, bus paleidžiami nuo balandžio 1 dienos ir bus prižiūrimi probacijos pareigūnų“, – BNS sakė E. Jankevičius.

Jis pabrėžė, kad projektu nėra siekiama paleisti kuo daugiau kalinių, o tik tuos, kurie yra charakterizuojami gerai, nėra pavojingi, turi „siekį keistis ir taisytis bei pradėti savo gyvenimą pirmuoju puslapiu“.

Sausio 1-ąją įsigaliojęs Seimo priimtas Amnestijos įstatymas iš viso palies apie 420 nuteistų asmenų: maždaug 170 būtų paleidžiami į laisvę, dar apie 250-čiai bus sutrumpintas bausmės laikas.

Numatyta, kad laisvę atgautų apie 90 atliekančių areštą, iki 40-ies nepilnamečių, nuteistų iki trejų metų laisvės atėmimo bausme, jei nusikaltimo metu jiems nebuvo 18-kos, taip pat keliolikai asmenų, pusiaukelės namuose atlikusių bent trečdalį bausmės (preliminariai – 17 asmenų). Nuo bausmės būtų atleidžiamos ir nėščiosios, nuteistos iki šešerių metų nelaisvės (preliminariai viena), neįgalieji (preliminariai – 6 asmenys).

Areštantams, bausmę atliekantiems paprasta tvarka, laikas bus trumpinamas pusiau, pirmąkart nuteistiems, jei jų bausmė neviršija trejų metų ir jų nusikalstamumo rizika žema, bausmė trumpinama metais. Tai negaliotų lygtinai nuteistiems asmenims, jei jie pažeidė paleidimo sąlygas.

Besilaukiančioms bei įkalinimo įstaigose auginančioms vaikus moterims bausmės, priklausomai nuo nusikaltimų, mažinamos nuo ketvirtadalio iki pusės, daugiausia ji gali būti trumpinama penkeriais metais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA