Dėl Kauno klinikų personalo neatsakingumo kaunietei teko pereiti kryžiaus kelius | Kas vyksta Kaune

Dėl Kauno klinikų personalo neatsakingumo kaunietei teko pereiti kryžiaus kelius

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kaunietei po kontakto su tymais sergančiu LSMU ligoninės Kauno klinikų personalu liko neviltis – padėti išvengti ligos nepanoro daugiau nei 20 Kauno ir Vilniaus klinikų.

Į portalą „Kas vyksta Kaune“ kreipėsi sunerimusi moteris. Jos teigimu, šiuo metu Kaune plintanti tymų liga, neaplenkė ir Kauno klinikų Vaikų ligų skyriaus dviejų medicinos seselių. Visgi, apie užsikrėtusį personalą moteris sužinojo atsitiktinai, jau po poros dienų ir suprato, pasak skaitytojos, ne tik tai, kad LSMU ligoninė slepia tokią svarbią informaciją nuo kitų darbuotojų, bet ir tai, kad ji papuolė į rizikos grupę – gali būti užsikrėtusi.

„Ligoninė tai slepia, neinformuoja kitų personalo darbuotojų. Aš esu žmogus, kuris tiesiogiai kontaktavo su užsikrėtusiu asmeniu ir esu didelėje rizikos zonoje“, – susirūpinimo neslepia kaunietė.

Tiesa, moteris greitai sumojo, kaip galėtų užkirsti kelią ligai ar bent jau sušvelninti jos simptomus – „Pasak konsultuojančių telefonu gydytoju, turėjau galimybę per 72 valandas pasiskiepyti, taip užkirsdama kelią galimai ligai“, – mintis dėstė skaitytoja.

Galimybės vakciną gauti laiku – nėra

Moteris atvira, ji greitai ėmėsi iniciatyvos: pirmiausia kreipėsi į Romainių šeimos kliniką, kurioje yra užsiregistravusi, tačiau personalas atsisakė skiepyti, nors vakcinų ir turėjo, mat jos yra skirtos vaikams. Tada moteris ir susidūrė su didžiausiu iššūkiu, t.y. skambinti dar 21 Kauno ir Vilniaus klinikų, tačiau galutiniai atsakymai visur buvo tie patys – neskiepins.

„Šiandien, esant dar inkubaciniame laikotarpyje, turėjau viltį gauti vakciną nuo tymų. Tačiau iš 22 daugiausiai Kauno ir kelių Vilniaus klinikų, nei viena ligoninė neturi vakcinos, arba traktuoja, kad ne savo pacientų negali paskiepyti ir siunčia į savo šeimos sveikatos centrą“, – patirtimi dalinosi skaitytoja.

Kaunietė nuogąstauja, kad jei tokia situacija bus ir toliau, labai stipriai padaugės sergančių žmonių. „Net sakant, jog esi kontaktavusi su jau sergančiu asmeniu nei viena įstaiga nesuteikė pagalbos. Todėl jokios galimybės gauti vakcinos per 72 valandas nėra“, – nevilties neslėpė moteris.

„Kaip elgtis žmonėms, kurie nėra paskiepyti, ar yra skiepyti senai?“, – retorišką klausimą užduoda pašnekovė.

Visgi, situacija vargais negalais išsisprendė: kaunietė kitą dieną pranešė džiugią naujieną, kad vienas Vilniaus medicinos centras turi keletą komercinių vakcinų nuo tymų ir moteris galės būti paskiepytą.

Kauno klinikos pripažįsta – užsikrėtusio personalo yra

Portalui „Kas vyksta Kaune“ susisiekus su LSMU ligonine Kauno klinikomis, buvo patvirtina, kad dvi darbuotojos yra užsikrėtusios tymais.

„Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM Kauno departamentas mus informavo, kad 2 Kauno klinikų darbuotojos yra užsikrėtusios tymais (kur užsikrėtė tymais dar aiškinamasi). Visus infekcinių susirgimų epidemiologinius tyrimus atlieka Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ir Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), o pacientai, sergantys infekcinėmis ligomis, gydomi Kauno klinikinėje ligoninėje (Infekcinių ligų klinikoje)“, – teigia Viešosios komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė Eglė Audickaitė.

Darbuotoja teigia, kad šiuo metu dar nėra patvirtintų duomenų, jog daugiau darbuotojų ar Kauno klinikų pacientų būtų užsikrėtę tymais. Tačiau klinikos atlieka vidinį tyrimą ir aiškinasi situaciją.

„Suprantame žmonių susirūpinimą ir norime dar kartą priminti, kad vienintelis ir patikimiausias apsisaugojimo nuo tymų būdas yra vakcinacija, kuri Lietuvoje pradėta naudoti nuo 1964 metų. Skiepais rūpinasi pirminės sveikatos priežiūros įstaigos, o Kauno klinikų darbuotojai yra raginami ir gali pasiskiepinti nemokamai Šeimos medicinos klinikoje“, – informavo E. Audickaitė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA