V. Adamkus apie S. Skvernelio kandidatūrą: ar tai neišsigimtų į tam tikrą diktatūrą? | Kas vyksta Kaune

V. Adamkus apie S. Skvernelio kandidatūrą: ar tai neišsigimtų į tam tikrą diktatūrą?

BNS 2019/01/25 21:51
Valdas Adamkus / R. Tenio nuotr.

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus perspėjo, kad Lietuva nėra pasirengusi valdžios sutelkimui vienose rankose, valdančiųjų „valstiečių“ deleguotam premjerui Sauliui Skverneliui kandidatuojant prezidento rinkimuose.

„Tas iš karto sukelia didelį klausimą man, ar vienose rankose sutelkta valdžios galia neišsigimsta į tam tikrą diktatūrą. Žinoma, nieko blogo nematau tame, jeigu gyvename aukštos politinės kultūros lygyje, turime tam tikros patirties toje srityje, tačiau stebint Lietuvos politinį gyvenimą kylą įvairių minčių“, – penktadienį transliuotame interviu LRT televizijos laidai „Dienos tema“ sakė prezidentas.

„Bijočiau, kad tokia situacija susidarytų Lietuvoje. Drįstu pasakyti, kad, mano vertinimu asmeniniu, mes dar nesame priaugę prie tokios politinės kultūros, kad galėtume rizikuoti tokios valdžios sudarymu“, – pridūrė jis.

Taip buvęs šalies vadovas kalbėjo paklaustas, kaip vertina tai, jog S. Skvernelį išrinkus prezidentu Seimas, Vyriausybė ir Prezidentūra atsidurtų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rankose.

Prieš savaitę apie kandidatavimą į prezidentus paskelbęs ministras pirmininkas teigė norintis, kad „valstybėje būtų darna tarp valdžių“, nes tai padėtų sklandžiai įgyvendinti Vyriausybės programą.

Šeštadienį vyksiančiame suvažiavime „valstiečiai“ turėtų formaliai patvirtinti S. Skvernelio kandidatūrą.

Pasak V. Adamkaus, pastaruoju metu Lietuvos politikai daro žingsnius, kurie skatina kelti klausimus, ar jie tikrai atstovauja viešajam interesui.

„Kai kurie sprendimai padaromi už uždarų durų susitarus, žiūrint ne bendro valstybinio intereso, bet man susidaro įspūdis, kad tam tikra yra tendencija, kad tai būtų mūsų partijai gerai, kad mūsų politinei grupei (…) būtų nauda iš to“, – kalbėjo prezidentas.

Jis taip pat sukritikavo S. Skvernelio pasisakymą, kad „yra žurnalistai iš didžiosios raidės“ ir tie, kurie „dalyvauja politikoje arba, dar daugiau, kalbina žmones ir prašo, kad pasakytų kokį nors kompromatą arba š… atsiprašant išpiltų ant Skvernelio“.

V. Adamkaus teigimu, žurnalistų skirstymas „yra prieš pagrindinį demokratijos principą“.

„Man tai sukelia baimę, nesupratimą, kaip galima rūšiuoti mūsų žiniasklaidą į gerąją ar blogąją“, – tvirtino buvęs šalies vadovas.

V. Adamkus prezidentu buvo 1998–2003 metais ir 2004–2009 metais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA