Tarptautinio mergaitės įvaikinimo istorija nebaigta: ruošiamas skundas | Kas vyksta Kaune

Tarptautinio mergaitės įvaikinimo istorija nebaigta: ruošiamas skundas

delfi.lt 2019/01/23 15:51
Delfi.lt nuotr.

Kauno savivaldybės globos namai ruošia skundą dėl teismo sprendimo įvaikinimo į Naująją Zelandiją istorijoje. Tai žurnalistams patvirtino Kauno savivaldybės globos namų direktorės pavaduotojas Gintaras Bagdžiūnas.

„Ruošiamas raštas apeliaciniam teismui“, – DELFI patvirtino G. Bagdžiūnas.

Pasidomėjus, ar šiuo metu, kai mergaitė yra grąžinta į globos namus, jos globos siekiantis brolis palaiko su mažamete ryšius, pašnekovas teigė, kad brolis jau grįžęs į savo šeimą Anglijoje. „Nieko negaliu apie jį pasakyti visiškai“, – teigė G. Bagdžiūnas.

Mergaitės įvaikinimo siekia dar viena lietuvių šeima. Jei ji norėtų bendrauti su mergaite, direktorės pavaduotojo teigimu, turėtų pateikti prašymą. „Visų pirma tai yra mergaitės nuomonė. Jei ji nenorės su ta šeima bendrauti, tai niekas neprivers“, – teigė G. Bagdžiūnas.

DELFI primena, kad po teismo sprendimo pora į Naująją Zelandiją išvyko be devynmetės. Sprendimas buvo paskelbtas praėjus savaitei po paskutinio posėdžio.

Mergaitės globos siekiantis brolis į Angliją, kur gyvena kartu su drauge ir jųdviejų vaiku, išskrido kitą dieną po paskutinio teismo posėdžio, nesulaukęs teismo sprendimo paviešinimo.

Neketinęs skųsti sprendimo, vėliau persigalvojo

Paskutinio posėdžio metu brolis žiniasklaidai teigė, kad neketina skųsti sprendimo ir gerbs sesers norus. „Gerbsiu jos norą. Išvyks, tai išvyks. Bandysime bendrauti. Bandysiu ir su zelandiečiais palaikyti ryšį, jei jie norės. Jei nenorės, tai bus jų (sprendimas – DELFI). Negalėsiu kištis, nes tai bus kita šeima“, – žiniasklaidai paskutinio posėdžio teisme metu kalbėjo brolis.

Brolis į teismo posėdį nebuvo įleistas, nes jame nebuvo svarstomas jo prašymas, buvo sprendžiamas tarptautinis įvaikinimas, tačiau brolis su žiniasklaida bendravo prie teismo pastato. Į teismą brolis buvo atvykęs pateikti savo prašymą.

„Man jie nieko nepadarė. Kiti irgi gali imti iš jų pavyzdį, kad gali įsivaikinti ir padėti kitiems vaikams. Lietuvoje yra daug vaikų“, – kalbėjo brolis.

„Tai bus jų sprendimas. Jei sesuo pati sutinka, jei nori, kodėl gi ne, – šnekėjo brolis. – Kaip galiu skųsti, jei pati norės? Kaip galiu išplėšti? Teisiškai gal galiu, bet kaip paskui, kai sesuo po dešimties metų man sakys, kad tu sugriovei man gyvenimą, aš galėjau turėti kitokį.“

Vis dėlto, po kelių dienų televizijos laidoje brolis teigė, kad pasitarė su kitu broliu ir sprendimą ketina skųsti.

Siekė įvaikinti šeima iš Naujosios Zelandijos

Į Naująją Zelandiją įvaikinamos mergaitės istorija į viešumą iškilo gruodžio pabaigoje. Po savaitės prabilo du jos broliai. Abu teigė, kad neprieštarauja tarptautiniam sesers įvaikinimui, tačiau pridūrė nenorintys, kad sesuo būtų išvežta taip toli, į Naująją Zelandiją.

Buvo pasklidusi informacija, kad galimiems įtėviams – po šešiasdešimt metų, tačiau vėliau ši informacija paneigta. Jiems nėra nė po penkiasdešimt.

Naujojoje Zelandijoje gyvenanti pora prieš trejus metus įsivaikino dar du vaikus – berniukus. Dabar broliams devyneri ir trylika. Berniukai, anot poros iš Naujosios Zelandijos, greitai prisitaikė prie aplinkos ir naujos kalbos.

Galimi įtėviai nuo sausio ketvirtosios laiką Vilniuje leido ne tik su savo sūnumis, bet ir su devynmete.

Prieš įsivaikindami lietuvius apie Lietuvą nė nebuvo girdėję

Nors Naująją Zelandiją ir Lietuvą skiria daugiau kaip 17 tūkst. kilometrų, prieš septynerius metus įtėviais tapti nusprendusi pora atstumo neišsigando. Neišsigando jie ir nežinomos šalies – iki netikėto susidūrimo su įvaikinimu iš mūsų šalies, apie Lietuvą pora nė nebuvo girdėjusi.

Tad kodėl jie nusprendė įsivaikinti ne Naujosios Zelandijos, o Lietuvos piliečius? „Įvaikinimo procesas Naujojoje Zelandijoje yra labai sunkus ir sudėtingas. Ten visiškai kitokia sistema. O ir biologiniai tėvai ne tik dalyvauja procese, bet ir vėliau nuolat lankosi namuose ir panašiai. Įvaikinimo procesas visiškai kitoks, – pasakojo Nigelas. – Dėl sudėtingo proceso ir nusprendėme pasidomėti tarptautiniu įvaikinimu.“

Ieškodami tarptautinių galimybių įsivaikinti vaikus, Naujosios Zelandijos piliečiai atrado tinklapį, kuriame siūloma įsivaikinti iš Filipinų, Indijos, Tailando ir Lietuvos. Jie tikino, kad susipažinę su šalimis ilgai nesvarstė ir nusprendė kreiptis į Lietuvą, kuri esą panaši į Naująją Zelandiją.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA