Mirtinas smūgis nusikalstamam statybų verslui: akiratyje – daugiau nei 100 asmenų ir įmonių | Kas vyksta Kaune

Mirtinas smūgis nusikalstamam statybų verslui: akiratyje – daugiau nei 100 asmenų ir įmonių

LKPB nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Po kruopštaus ir slapto tyrimo kriminalistai išaiškino gerai organizuotą grupę asmenų, įtariama, vykdžiusių nesąžiningą verslą statybos sektoriuje. Visą Lietuvą supančiojęs šešėlinis tinklas, teisėsaugos duomenimis, siejo net 138 fizinius ir juridinius asmenis.

[galerija kiek=”4″]

Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) pareigūnai, bendradarbiaudami su Generalinės prokuratūros prokurorais, pasitelkę į pagalbą šalies vyriausiųjų policijos komisariatų pareigūnus ir Vilniaus apskrities Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistus, surengė didelio masto policijos operaciją.

Kaip nurodoma LKPB pranešime, operacijos metu atlikti įtariamųjų asmenų sulaikymai bei daugiau nei 200 teismo sankcionuotų procesinės prievartos veiksmų įvairiose Lietuvoje registruotų juridinių asmenų buveinėse, asmenų gyvenamosiose vietose ir kitose patalpose – tai kratos, poėmiai, reikalavimai pateikti dokumentus.

Kratų metu surasti ir paimti reikšmingi tyrimui, tikėtina, „juodosios“ buhalterijos dokumentai, užrašai, kompiuterinės laikmenos, nusikalstamu būdu įgyti grynieji pinigai, kiti suklastoti ir tyrimui svarbūs dokumentai. Policijos operacijoje dalyvavo daugiau nei 200 pareigūnų.

Tikslas – mažinti apyvartą ir nemokėti mokesčių

Įtariama, kad nusikalstamos organizuotos grupės lyderis – ūkio subjekto vadovas, siekdamas sumažinti apyvartą ir nemokėti mokesčių, subūrė nusikalstamą grupę, jai vadovavo, koordinavo ir organizavo sėbrų vykdomą nusikalstamą veiklą. Apgaulingai ir sukčiaujant tvarkyta juridinio asmens teisės aktų reikalaujama buhalterinė apskaita, neapskaityti visi privalomi sandoriai, pirkimų-pardavimų faktai, klastotos sąskaitos-faktūros.

Tyrimo metu surinktais ir tikrinamais duomenimis, per vienerius metus grupuotės vadovas nuslėpė apie 50 proc. visos esamos apyvartos (apie 1 mln. eurų), taip fiktyviai ją sumažindamas. Į deklaracijas-ataskaitas vyras įrašydavo suklastotus duomenis apie pajamas, pelną, turtą ar jų naudojimą ir pateikdavo jas Valstybinei mokesčių inspekcijai, tokiu būdu išvengdamas privalomų sumokėti mokesčių.

Neskaidrūs ryšiai saisto 138 asmenis

Įtariama, kad nusikalstamos organizuotos grupės lyderis buvo susijęs neskaidriais verslo ryšiais su ne mažiau nei 138 Lietuvos Respublikos juridiniais ir fiziniais asmenimis. LKPB skelbia, kad šių asmenų komercinė veikla, jų mokėti mokesčiai valstybės biudžetui taip pat bus vertinami.

Policijos operacijos metu buvo sulaikyti 8 asmenys. Dar 5 asmenims suteiktas specialaus liudytojo statusas. Įtariamiesiems inkriminuojamas veikimas organizuotoje grupėje siekiant vykdyti įvairias nusikalstamas veikas. Tikėtina, kad įtariamųjų ratas gali plėstis. Siekiant užtikrinti galimą civilinį ieškinį, taip pat iš galbūt nusikalstamos veikos gauto turto konfiskavimą, įtariamiesiems prokurorai apribojo nuosavybės teises į apie 1 mln. eurų vertės turtą.

Ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl nusikaltimų, numatytų Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 182 str. – sukčiavimas, 220 str. 2 d. – neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimas, 222 str. – apgaulingas apskaitos tvarkymas ir 300 str. – dokumento suklastojimas ar suklastoto dokumento panaudojimas arba realizavimas.

Tyrimui vadovauja ir jį organizuoja Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras. Daugiau aktualios informacijos žadama pateikti, kai jos viešinimas nepakenks vykstančiam ikiteisminiam tyrimui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA