Virš Kauno sušvito krauju „pasruvęs“ Mėnulis | Kas vyksta Kaune

Virš Kauno sušvito krauju „pasruvęs“ Mėnulis

R. Tenio nuotr.

Ankstų pirmadienio rytą kauniečiai galėjo stebėti įspūdingą gamtos reiškinį – Mėnulio užtemimą. Krauju pasruvusį Žemės palydovą užfiksavo ir „Kas vyksta Kaune“ fotografas – tai buvo paskutinis šansas iki 2022 m. pamatyti pilną Mėnulio užtemimą.

Kaip rašė „Kas vyksta Kaune“, Europoje Mėnulio užtemimas prasidėjo prieš pat patekant Saulei. Lietuvoje šį reginį buvo galima stebėti nuo 5.34 val. iki 8.13 val. Visiškas Mėnulio užtemimas įvyko 6.41 Lietuvos laiku ir truko maždaug valandą.

Prasidėjus užtemimui, Žemės šešėlis pradėjo dengti Mėnulį iš kairės. Per užtemimą Mėnulis išlieka matomas, bet jį uždengia raudonas šešėlis – todėl mėnulio užtemimas dažnai yra vadinamas „kruvinuoju Mėnuliu“.

Žėmės palydovas raudonai nušvito dėl tos pačios priežasties, dėl kurios saulėlydžiai nusidažo raudona, rožine ar oranžine spalva. „Pro Žemės kraštus praslydęs truputis Saulės šviesos lūžta Žemės atmosferoje ir pasiekia Mėnulį. Šio nedidelio kiekio šviesos užtenka, kad ji nušviestų Mėnulį ir jis būtų mums matomas, tačiau jis būna ne baltas ir ryškus, o labai blankus ir raudonas“, – aiškino Sirakūzų universiteto Fizikos katedros docentas Walteris Freemanas.

Nors visiškas Mėnulio užtemimas vidutiniškai įvyksta nuo vieno iki trijų kartų per metus, po sausio 21 d. tokio užtemimo nematysime dar trejus metus. Kitas visiškas Mėnulio užtemimas Europoje bus matomas tik 2022 m. gegužės 16 d., iki to laiko įvyks ne vienas dalinis Žemės palydovo užtemimas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA