Sąmokslo teorija: ar D. Grybauskaitė į prezidento postą kandidatuos trečią kartą? | Kas vyksta Kaune

Sąmokslo teorija: ar D. Grybauskaitė į prezidento postą kandidatuos trečią kartą?

delfi.lt 2019/01/19 13:08
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Artėjant prezidento rinkimams pasigirsta pačių netikėčiausių teorijų. Viena jų – kad prezidentė Dalia Grybauskaitė galėtų į šį postą kandidatuoti ir trečią kartą. Tiesa, po pertraukos. Lietuvos Konstitucijos 78 straipsnis skelbia: „Tas pats asmuo Respublikos Prezidentu gali būti renkamas ne daugiau kaip du kartus iš eilės“, taigi teoriškai ji galėtų kandidatuoti po 5 metų pertraukos, laikinai užleisdama Daukanto rūmus kitam prezidentui.

Tačiau DELFI kalbinti politologai mano, kad nors teoriškai toks scenarijus yra įmanomas, praktiškai tai labiau panašu į sąmokslo teoriją. Be to, anot jų, pati D. Grybauskaitė greičiausiai neturi jokio intereso dar kartą siekti šalies vadovo posto.

Tai – sąmoninga sąmokslo teorija

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas Virgis Valentinavičius sakė pirmą kartą girdintis tokią mintį ir ši jam skamba kaip tikrų tikriausia sąmokslo teorija.

„Manyčiau, kad tokios sąmokslo teorijos gimsta labai aišku kur, t. y. valdančiosios daugumos ir jos lyderių galvose. Tai atitinka bendrą jų rinkimų strategiją, kad neturint ypatingų priežasčių pasiūlyti žmonėms, kodėl žmonės turėtų balsuoti už juos, jie užsiima gąsdinimais: jeigu ne mes, tai bus konservatoriai ir Dalia Grybauskaitė. Taigi ir vėl kuriamas mitas, kad ji yra „konservatorius numeris vienas“. Manyčiau, kad tokios sąmokslo teorijos yra eilinis pagąsdinimas Dalia Grybauskaite“, – sakė jis.

Politologo nuomone, valdantieji vis bando kažkokiu būdu kariauti su prezidente, galvodami, kad tai duos dividendų rinkimams.

„Aišku, „valstiečiams“ yra ganėtinai keblu, kadangi prezidentė yra dažniausiai tas žmogus, kuris pirštu bado į jų Vyriausybės neprofesionalumą, negebėjimą tartis, į pasipūtimą, ir pan. Vienintelis dalykas, kurį „valstiečiai“ gali daryti, tai aiškinti, kad „juokiasi puodas, kad katilas juodas“, tai yra, kad prezidentė pati maždaug tokia. Ir šitos sąmokslo teorijos yra šito įsivaizdavimo dalis“, – įsitikinęs V. Valentinavičius.

Paklaustas, kodėl „valstiečiams“ reikia kariauti su prezidente, juk jai šiame poste liko vos pusmetis, politologas sakė, kad valdantieji jos bijo pagrįstai, nes ši pagrįstai juos kritikuojanti.

„Valstiečiai“ daro viską, kad savo baimę perteiktų kitiems. Bet manau, kad savo esme tokia strategija yra visiškai klaidinga, nes tai, kas baisu „valstiečiams“, visai nebaisu kitiems žmonėms, kitų partijų rinkėjams, kitų politinių jėgų atstovams.

Yra daugybė žmonių, kurie pritarė prezidentės reiškiamai kritikai „valstiečiams“, prezidentė, nepaisant kažkokių svyravimų, išlieka absoliučiai populiariausias lyderis Lietuvoje. „Valstiečių“ gąsdinimai: žiūrėkite, kokia baisi prezidentė, kokie jos kėslai, klastos ir panašiai, jie veikia priešingai, nes labai daug žmonių mato, kad jie yra tiesiog absurdiški ir labai neapsimoka savo nuosavas paranojas bandyti įteigti kitiems žmonėms“, – sakė V. Valentinavičius.

Pasak jo, kalbos, kad prezidentė gali siekti trečios kadencijos, yra visiškas absurdas.

„Kaip kažkas yra pasakęs, kad varyti propagandą galima, tai politikai daro, bet tikėti savo nuosava propaganda – tai jau yra pavojinga“, – įsitikinęs MRU politologas.

Šansų būtų mažai

Tuo metu Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas Lauras Bielinis mano, kad po penkerių metų D. Grybauskaitė turėtų mažai šansų vėl būti išrinkta.

„Nežinau, ar jai to reikia. Nemanau, kad po 5 metų situacija ir bendrai jos pačios nuotaikos vyraus tokios, kad tik ji bus matoma kaip reali prezidentė arba bent jau turės kažkokį šansą. Mano galva, situacija per penkerius metus dinamiškai turi keistis, todėl manau, kad prioritetą visuomenė teiks jauniems, kitos kartos kandidatams“, – sakė L. Bielinis.

Tačiau jis nesutiko su V. Valentinavičiaus nuomone, kad valdantieji bijo prezidentės. Anot jo, situacija yra atvirkštinė – tai prezidentė yra įvaryta į kampą.

„Šiandien valdančioji dauguma labai aiškiai yra pasiuntusi prezidentei ne vieną signalą parodydama jai, kas čia yra valdžia – peržengia per jos veto, nekreipia dėmesio į jos visokiausius pasiūlymus. Tokiu būdu prezidentė iš tikrųjų yra pastatyta į gana nepavydėtiną poziciją, nuo pat rinkimų, kada valdančioji dauguma suprato, kad gali labai daug ką padaryti. Nemanau, kad čia yra baimės kažkokios. Tikrai nematau iš valdančiųjų jokių pavojų ar baimių, nesvarbu, koks prezidentas“, – įsitikinęs VDU politologas.

Tačiau jis mano, kad prezidentė vis dar turi vieną kozirį, kuriuo galėtų gerokai sugadinti valdantiesiems reikalus.

„Manau, kad jeigu prezidentė ištartų, sakykime, kažkokią pavardę ir įvardytų kandidatą kaip tinkamiausią, pakankamai didelė visuomenės dalis įsiklausytų į jos žodžius. Ar jie pritartų – kitas klausimas, bet jos teiginys apie kandidatus būtų išgirstas labai stipriai. Rinkimine prasme tai būtų gana rimtas žingsnis, ir jeigu ji tą žingsnį žengtų, atsiras daug žmonių, atradusių savo kandidatą per prezidentės siūlymą. Dabar daugelis tiesiog nežino, už ką balsuoti“, – sakė L. Bielinis.

Tačiau jis nesiryžo prognozuoti, ar D. Grybauskaitė viešai įvardins savo favoritą. Iki šiol, paklausta apie tai, ką palaikys prezidento rinkimuose, prezidentė teigdavo, kad nenorėtų to skelbti viešai.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA