Paveldosaugininkai įvertino Kauno centriniam paštui avarijos padarytą žalą | Kas vyksta Kaune

Paveldosaugininkai įvertino Kauno centriniam paštui avarijos padarytą žalą

BNS 2019/01/16 18:32
R. Tenio nuotr.

Trečiadienį laikinosios sostinės modernizmo architektūros simboliu laikomą Kauno centrinį paštą apžiūrėję kultūros paveldo specialistai sako, kad čia trūkęs vamzdis didelės žalos nepadarė, nors bus atliktas dar vienas patikrinimas. Kita vertus, pakenkta patalpose laikytiems tarpukariu pagamintiems baldams.

„Pirminiais vertinimais, kažkokios didelės žalos nėra padaryta, bet su pašto darbuotojais sutarta, kad mus informuos raštu apie įvykio aplinkybes“, – BNS sakė Kultūros paveldo departamento (KPD) Kauno skyriaus vyriausiasis specialistas Liutauras Tarbūnas.

Kitą savaitę paveldosaugininkai dar kartą apžiūrės pastatą ir įvertins vandens padarinius, nes jie ne visada pastebimi iš karto po įvykio. Tačiau, pasak L. Tarbūno, vanduo pastate tekėjo gana trumpai, apie valandą, avariją pavyko greitai likviduoti, todėl didesnių pažeidimų greičiausiai buvo išvengta.

KPD specialisto teigimu, incidentas nelaikomas piktybiniu pažeidimu, todėl bauda „Lietuvos paštui“ nebus skiriama. „Jeigu objekto vertingosios savybės pažeistos, tada bus sprendžiama dėl inicijavimo žalos nustatymo komisijos, kurią skirtų KPD direktorius, bet ne kažkokia konkreti bauda, nes tai nėra piktavališkas veiksmas“, – sakė jis.

Antradienio vakarą LRT reportaže taip pat teigta, kad vienoje užlietų patalpų kolekcionierius ir restauratorius Dainius Lanauskas sandėliavo vertingus tarpukario laikotarpio baldus. Anot vyro, dėl drėgmės atšoko kai kurių baldų faneruotė, apdailą teks tvarkyti.

Vamzdis pirmadienio vakarą trūko ketvirtajame pastato aukšte – „Lietuvos pašto“ atstovė Vaida Budrienė sakė, kad taip greičiausiai įvyko jam užšalus. Vanduo užliejo nenaudojamas patalpas, todėl siuntos ar aptarnavimo salė nenukentėjo ir pašto darbas nesutriko.

Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro duomenimis, 1930–1932 metais statyti Kauno Centrinio pašto rūmai yra vienas iš svarbiausių tarpukario laikotarpio Kauno reprezentacinių statinių, pasižymintis ne tik modernizmo bei „tautinio stiliaus“ elementų derme, tačiau ir gana prabangiu interjeru.

Šiuo metu pastatas yra prastos būklės – tarpukario architektūros ekspertai jau anksčiau yra kėlę klausimus dėl pastato likimo ir įspėję, jog jo tinkamai neprižiūrint ir nešildant, unikalus statinys gali sunykti. Kaune būta iniciatyvų siekti pašto rūmus perimti savivaldybei, tačiau jos vadovai teigia, kad tvarkymas reikalautų didelių investicijų, o reprezentaciniais pastatais turėtų rūpintis jų savininkai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA