Perkantys „žolę“ gali gauti priedą prie kino filmo | Kas vyksta Kaune

Perkantys „žolę“ gali gauti priedą prie kino filmo

Portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojų nuotr.

Neretai asmenys, platinantys narkotines medžiagas, kaip vieną iš būdų pateikti „prekę“ pasiūlai renkasi internetą, t.y. socialinius tinklus. Yra užfiksuotas ne vienas tokio pobūdžio atvejis, kai socialinių tinklų profiliuose viešai rodomi skelbimai, pavyzdžiui, marichuanai arba žargonu vadinamai „žolei“ įsigyti. Tačiau toks „pirkinys“ gali ne tik užtraukti baudžiamąją atsakomybę, bet ir paversti pirkėją aferistų taikiniu.

Į portalo „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi skaitytojai, pastebėję socialiniame tinkle skelbimą, siūlantį įsigyti galimai narkotinių medžiagų. „Sveikas, jaunimėli, yra normaliai žalio Kaune – patikrintas, kokybė 9/10 galvom. Viskas vietoj, į privačias žinutes plačiau“ (aut. past. kalba taisyta), – rašoma vienoje „Facebook“ grupėje.

„Ar tai – normalu?“, – klausia su žurnalistais susisiekę kauniečiai. Apie atvejus, kai pastarojo pobūdžio veiklai pasitelkiamos platformos internete, kalbėjomės su Kauno apskrities policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos 3-iojo skyriaus viršininku Dariumi Gerve.

Galimi „žolės“ prekybos atvejai soc. tinkle / Portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojų nuotr.

Paklaustas, ar įtariamos nusikalstamos veikos, susijusios su įtariamu narkotinių medžiagų platinimu, atvejai dažniausiai matomi socialinių tinklų platformoje,  Kauno apskr. Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos 3-iojo skyriaus viršininkas, sako, jog, vis dėlto, tokio pobūdžio veika labiausiai gaji ir sklinda tiesioginiu principu, t.y. „iš lūpų į lūpas“ arba „iš rankų į rankas“, komunikuojant telefonais ir pan.

„Tai – pats populiariausias narkotikų platinimo būdas. Tačiau pastebime skelbimus ir socialiniuose tinkluose. Apie vis naujus atvejus praneša ir piliečiai. Tačiau remiantis mūsų turima praktika, didžioji dauguma skelbimų, pasirodančių socialiniuose tinkluose, yra labiau sukčiavimas nei realūs narkotinių medžiagų platinimo atvejai“, – teigia pareigūnas.

Iki šiol socialiniuose tinkluose kuriamos paskyros, kuriose asmenys sako platinantys narkotines medžiagas, atvirauja jis. Pastarąsias Kauno apskr. Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai nuolat tikrina. D. Gervė dar kartą pabrėžia, jog didžioji tokių paskyrų dauguma susijusi su sukčiavimo atvejais.

„Pasitaiko susitarimų, kai nepažįstami asmenys paima pinigus, pažadėję už juos norimų narkotinių medžiagų. Tačiau neįvykdę „pažado“ pabėga. Arba, tarkime, susitarus įsigyti narkotines tabletes, vietoj jų įbrukami ledinukai, o vietoje marichuanos – „žolės“ pirkėjas gauna tikro šieno. Tačiau dažniausiai į panašias apgavikų žabangas patekę asmenys pareigūnams pranešti nesiryžta“, – pasakoja pareigūnas.

Vis dėlto šių, nors ir nedažnų atvejų būta. Pavyzdžiui, 2017 metų gegužės mėnesį į Kauno apskrities Vyriausiąjį policijos komisariatą kreipėsi 1994 metais gimęs vaikinas, kuris apkaltino du jaunuolius jį apsiplėšus Laisvės alėjoje, t.y. kai esą pastarieji grasindami peiliu iš jo atėmė 400 eurų. Tačiau, kaip paaiškėjo vykdant tyrimo veiksmus, pinigai iš tiesų buvo skirti marichuanai arba, kitaip tariant, „žolei“ įsigyti. O pirkėjas vietoj „žolės“ gavęs kukurūzų spragėsių manė, kad pranešus apie užpuolimą, policija suras tariamus užpuolikus, o šie grąžins pinigus.

„Pastaruoju metu piliečiai yra pakankamai aktyvūs, todėl realiai pastebėję įtarimų sukėlusią galimai nusikalstamą minėto pobūdžio veiklą ar išvydę jos apraiškas socialiniuose tinkluose, informuoja policiją pakankamai dažnai“, – pasakoja D. Gervė.

Už narkotinių medžiagų platinimą, sako jis, kaip numatyta Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 260 straipsnyje, minėtiems atvejams taikoma laisvės atėmimo bausmė.

„Už nedidelį platinamos narkotinės medžiagos kiekį numatoma nuo 2-8 metų nelaisvės, už didelį nuo 8-10 metų bei už labai didelį – nuo 10-15 metų. Narkotinės medžiagos pirkėjas taip pat neišvengia atsakomybės – 259 straipsnyje (disponavimas narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti) numatyta, jog asmuo gali būti baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki 2 metų“, – priminė Kauno apskr. Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos 3-iojo skyriaus viršininkas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA