Pinigus iš moters išviliojęs kunigas perkeltas vadovauti Kauno parapijai | Kas vyksta Kaune

Pinigus iš moters išviliojęs kunigas perkeltas vadovauti Kauno parapijai

Video stop kadro nuotr.

Iš neadekvačios moters turtą išviliojęs, bet teismo priverstas jį grąžinti Jonavos kunigas jau pusmetį meldžiasi už Kauno parapijiečių sielas ir tikina, kad dabar pasielgtų panašiai. Iš mažos Jonavos parapijos šventasis tėvas perkeltas vadovauti didžiulei Kauno Švenčiausiosios Jėzaus širdies Šančių parapijai.

Kunigas Audrius Mikitiukas sako savo praeities nesikratantis. Esą ir dabar pasielgtų panašiai, kadangi moteris pinigus ir turtą aukojo ne jam asmeniškai, o parapijai. Tiesa, prisiminti vykusius teismus jam nėra malonu, mat tokių buvęs ne vienas. Minėtoje byloje atsakovu teko būti ir Jonavos bažnyčiai, mat dalis aukos atiteko jos iždui, teigiama „INIT TV“ reportaže.

„Normali praktika yra, kada žmonės vienokį ar kitokį savo turtą palieka parapijai. Mano klaida būtų padaryta, jei šitą turtą būčiau priėmęs asmeniškai. Nuo pat pradžių visa jos auka buvo palikta parapijai, apie ją žinojo ir vyskupija, ir vyskupas. Kad nepadaryčiau klaidos, reikėtų sukviesti pastoracinę tarybą. Nors prieš tai buvau pranešęs parapijiečiams viešai, kad yra aukotoja, kuri parapijai nori palikti tokią sumą pinigų. Reikėjo sukviesti pastoracinę tarybą, surinkti visų parašus, gauti raštą iš vyskupijos. O dabar viskas buvo „ant garbės žodžio“, – sakė kunigas A. Mikitiukas.

2016-aisiais Kauno apygardos teismas įpareigojo Jonavos Šv. Jokūbo parapiją grąžinti 70-metei Jonavos rajono gyventojai beveik 53 tūkst. eurų. Juos, tada dar litais, pardavusi butą Vilniuje, moteris atidavė kunigui.

Nusipirko prabangų automobilį

Teismas konstatavo, kad ilgus metus parapijai vadovavęs klebonas A. Mikitiukas pinigus išviliojo, nes moteris sirgo sunkia psichikos liga ir negalėjo adekvačiai mąstyti.

Tuomet kunigas tikino ligos nepastebėjęs, be to pinigus, esą, atidavęs bažnyčiai, o taip pat įsigijo tuo metu labai prabangų Audi 8 automobilį.

A. Mikitiukas pripažino, kad tuo metu įsigijo minėtą automobilį, tačiau neigė jį pirkęs už minėtos moters paaukotus pinigus, „Ne kartą buvo kalbėta, kad šie paaukoti pinigai nėra vieninteliai visame pasaulyje, parapijoje vykdoma griežta apskaita“, – sakė šventikas „INIT TV“ reportaže.

Kauno arkivyskupija klebono praeities teigia nevertinanti, tačiau tokiais atvejais prieš priimant brangias aukas pataria išsiaiškinti, ar aukotojas neturi artimųjų ir reikalauti, kad įvardintų, kam, konkrečiai, skiriama auka.

„Jeigu jis užrašo turtą, tarkime, bažnyčiai, tai vistiek jam primenama ir prašoma, kad jis jais pasirūpintų. Juolab, jeigu yra kokie nors sutuoktiniai ar atimi žmonės, kurie tą turtą užgyveno bendrai. Tai darant reikia aiškiai žinoti, kam yra paliekama, pavyzdžiui, bažnyčios organizacijai, caritui, sielovadinei veiklai, parapijai, vyskupijai, kunigui… Dažnai sako, „kunigėliui aš noriu užrašyti“, bet turi omenyje parapiją, – sakė Kauno arkivyskupijos kurijos atstovas Darius Chmieliauskas.

Mainais už priežiūrą, vadinamąją rentą, moteris perrašė Jonavos bažnyčiai ir savo namus bei turimą žemę. Istorijai iškilus į viešumą bažnyčia ir tuometis jos klebonas teismo sprendimo neskundė. Pasak A. Mikitiuko, pinigai moters artimiesiems jau grąžinti.

Kauno Šv. Jėzaus širdies Šančių parapijai kunigas vadovauja nuo vasaros.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA