Paaiškino, kaip bus perdirbti Kauno Kalėdų eglutės papuošimai | Kas vyksta Kaune

Paaiškino, kaip bus perdirbti Kauno Kalėdų eglutės papuošimai

R. Tenio nuotr.

Po Trijų Karalių šventės pradėti gražiausia Lietuvos Kalėdų eglute pripažintos puošmenos Kaune nupuošimo darbai. Kaip buvo skelbiama, didžiulėms eglutės sniego dekoracijoms sukurti buvo panaudoti beveik 3 mln. plastikinių gėrimų šiaudelių, kuriuos perdirbti žada Kaune įsikūrusi bendrovė „Gerovė“.

Pabrėžtina, kad Kalėdų eglutei puošti naudoti plastikiniai šiaudeliai nuo 2021 m. bus uždrausti – taip metų pabaigoje galutinai nusprendė ES institucijos, drauge uždraudusios ir kitų gamtą teršiančių gaminių iš plastiko naudojimą – vienkartinius įrankius ir indus, oro balionų lazdeles, ausų krapštukus ir kt. gaminius, kurių perdirbimas sukelia papildomų kliūčių.

„Pernai spalį Europos Parlamentas balsavo už tai, kad nuo 2021 m. Europos Sąjungoje būtų uždrausti plastikiniai gėrimų šiaudeliai, nes jie nėra lengvai perdirbami, todėl teršia aplinką. O Kalėdų išvakarėse, gruodžio 19 d., Parlamento derybininkai dėl to pasiekė susitarimą su ES Taryba, taigi nebeliko kliūčių šiam draudimui įsigalioti, – portalui „Kas vyksta Kaune“ teigė Europos Parlamento biuro Lietuvoje atstovas žiniasklaidai Robertas Pogorelis.

Pasak atstovo, Kauno Kalėdų eglės dekoracijos iš plastikinių šiaudelių dar kartą atkreipė visuomenės dėmesį į šią problemą bei Europos Parlamento sprendimą. „Tikėtina, kad po kelerių metų tokių dekoracijų nebematysime, nes visi gyvensime ekologiškiau“, – sakė jis.

Tačiau ilgametis Kauno Kalėdų eglutės puošybos partneris UAB „Gerovė“, sutikusi apsiimti perdirbti eglutės puošyboje panaudotą plastiką, turi kiek kitokią poziciją plastiko tema.

„Plastikas yra viena mažiausiai energetinių išteklių savo gamyboje reikalaujanti medžiaga: netoksiška, turinti labai platų panaudojimą, todėl naudojant ją žiedinės ekonomikos principais tampa tvariu produktu, tausojančiu ne tik mūsų gamtą, tačiau ir mūsų sveikatą, –atsiųstame pranešime spaudai teigia bendrovės „Gerovė“ direktorė komercijai Živilė Ramoškienė. – Norėčiau pabrėžti, kad pats plastikas aplinkos neteršia – ją teršia žmogaus išmestas plastikas, kuris neatkeliauja į perdirbimą.“

Anot perdirbėjų atstovės, šiaudeliai yra lengvai perdirbami, nes yra pagaminti iš vienos rūšies polimero. „Sunkiai perdirbami arba visai neperdirbami tie plastikiniai produktai, kurie pagaminti iš kelių rūšių polimerų arba turintys kitų rūšių medžiagų, kaip lakai, dažai ar pan.“, – pranešime cituojama Ž. Ramoškienė.

Pasak jos, patį šiaudelių apdorojimo technologinį procesą sudaro keli esminiai etapai: šiaudeliai susmulkinami iki reikiamos frakcijos, išplaunami – taip pašalinami nešvarumai. Tuomet jie džiovinami, naudojant centrifugą arba presą ir, pagal parinktą technologinį receptą, galiausiai perdirbami į granules. Taip gaunama kokybiška antrinė žaliava, kuri naudojama naujiems produktams gaminti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA