Garsiai pasiskelbė ir nutilo: ar reikia Kaunui dar vienos kultūrinės erdvės? | Kas vyksta Kaune

Garsiai pasiskelbė ir nutilo: ar reikia Kaunui dar vienos kultūrinės erdvės?

R. Tenio nuotr.

Iki 2018 metų pabaigos Kęstučio gatvėje atsiras 10 mln. eurų vertės Teatro fabrikas, – apie tai garsiai paskelbta 2016 metų vasarą. Bet fabrikas neatsirado. Nepradėti net jo projektavimo darbai. Pasidomėjome, kodėl tokia gera idėja numarinta.

[galerija kiek=”4″]

Kaune veikiančių teatrų ir aukštųjų mokyklų vadovai bei Kauno miesto ir rajono savivaldybių atstovai prieš pusantrų metų pasirašė sutartį, kuria įsipareigojo iki 2018 metų pabaigos Kaune atidaryti Teatro fabriką, skirtą studijas ką tik baigusiam jaunimui.

Teatro fabrikas jaunimui / R. Tenio nuotr.

Idėjos sumanytojas ir projekto iniciatorius Nacionalinio Kauno dramos teatro vadovas Egidijus Stancikas portalui „Kas vyksta Kaune“ paaiškino, kad idėja užstrigo jau pirmoje įgyvendinimo stadijoje. Ją užgniaužė nepalanki LR Kultūros ministerijos pozicija.

„Projektas nepateko tarp finansuojamųjų ir dabar merdi. Ministerijoje buvo paaiškinta, kad Teatro fabrikas – turėtų būti miesto Savivaldybės rūpestis. Kaip žinome, Savivaldybė turi daugybę darbų, todėl dabar mes esame eilėje. Bet vėl nauji metai ir vėl naujos viltys“, – sakė optimizmo dvasios niekada nepristingantis E.Stancikas.

Kęstučio gatvėje 62 esantį vidinį Kauno dramos teatro kiemą, kuriame planuota statyti Fabriką, jis yra aprodęs ir Seimo kultūros komiteto pirmininkui Ramūnui Karbauskiui.

„Po to sulaukiau jo deleguotų žmonių skambučių. Buvo ieškoma finansavimo galimybių. Tačiau konkrečių sprendimų taip ir neatsirado“, – apgailestavo E.Stancikas.

Anot Kauno dramos teatro vadovo, dabar yra laukimo ir naujų vilčių puoselėjimo laikotarpis.

„Lauksime mero rinkimų ir po to kalbėsime su meru, su komanda apie to projekto svarbą kūrybingai Kauno bendruomenei“, – sakė E.Stancikas.

2016 metų vasarą vykusiame Teatro fabriko pristatymo renginyje buvo kalbėta, kad nauja erdvė bus skirta menui ir joje galės eksperimentuoti bei kūrybiškai reikštis įvairių sričių menininkai: aktoriai, šokėjai, performansų kūrėjai, kiti atlikėjai. 

Teatro fabrike, kuriame anksčiau veikė kailių gamykla, buvo planuojama įkurti 300 vietų salę, dvi repeticijų sales, grimo kambarius, sandėlius, kabinetus, šalia moderniai atrodančio pastato įrengti 150-200 vietų automobilių stovėjimo aikštelę.

Kauno vicemeras Simonas Kairys portalui „Kas vyksta Kaune“ pabrėžė, jog Teatro fabriko idėja išieka aktuali ir toliau bus ieškoma būdų jai įgyvendint.

„Teatro fabriko idėja išlieka aktuali Kaunui ir šiandien. Mieste esama scenų teatralų ir kitų meno sričių atstovų pasirodymams, tačiau trūksta kokybiškų erdvių jų repeticijoms, tobulėjimui. Kultūroje ypatingai svarbu ugdyti talentus, kurių Kaune išties turime. Kaunas supranta tokio projekto svarbą bei poreikį miestui ir toliau palaiko šią Nacionalinio Kauno dramos teatro, jo vadovo Egidijaus Stanciko iniciatyvą bei siekį rūpintis jaunais talentais“, – atkreipė dėmesį vicemeras.

Per tą laiką, kol buvo ieškoma finansavimo galimybių Teatro fabrikui, Kaune praėjusių metų pabaigoje buvo užbaigta Kauno kultūros centro (buvę „Tautos namai“) didžiosios salės rekonstrukcija. Pasak specialistų, įrengta šiuolaikiška beveik 500 vietų geros akustikos ir matomumo daugiafunkcinė salė Kaune, kuri gali būti skirta tiek muzikos, šokio, teatro pasirodymams ar kino rodymui. Artimiausiu metu Kauno kultūros centre bus baigta ir daugiau rekonstrukcijos darbų bei visuomenei pristatyti šio centro ateities planai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA