Ar galima būti nuteistam už vairavimą neblaiviam, jei alkoholio koncentracija kraujyje nenustatyta? | Kas vyksta Kaune

Ar galima būti nuteistam už vairavimą neblaiviam, jei alkoholio koncentracija kraujyje nenustatyta?

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Prieš kelias dienas buvau sustabdytas policijos pareigūnų. Į alkotesterį pripūčiau 2,5 promilės, tačiau atsisakiau duoti kraują. Ar pakaks alkotesterio parodymų tam, kad būtų pripažinta mano kaltė?

Į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė:

Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 281 straipsnio 7 dalis numato baudžiamąją atsakomybę tam, kas vairavo kelių transporto priemonę arba mokė praktinio vairavimo būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, kai jo kraujyje buvo daugiau negu 1,5 promilės alkoholio. Numatyta bausmė – bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki vienerių metų.

Advokatė Raimonda Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Nors įstatymo formuluotė duoda pagrindo teigti, jog patraukiant asmenį baudžiamojon atsakomybėn pagal šį straipsnį turi būti neginčijamai nustatyta alkoholio koncentracija kraujyje, o ne iškvėptame ore. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra išaiškinęs, jog vis tik įstatymo leidėjas nenustato imperatyvo įrodinėti alkoholio kiekį kraujyje išimtinai laboratoriniu tyrimu. Atsižvelgiant į tai, teismų praktika pripažįsta įvairius įrodinėjimo būdus nustatant apsvaigimo nuo alkoholio laipsnį ir alkoholio kiekį kraujyje, jeigu nustatant kaltininko apsvaigimą buvo tinkamai taikomos tų teisės aktų, reglamentuojančių neblaivumo ar apsvaigimo nustatymo taisykles ir patvirtintas metodikas, nuostatos.

Tokiu būdu pagal susiklosčiusią teismų praktiką medicininės apžiūros neatlikimas arba jos atlikimo tvarkos nesilaikymas nėra kliūtis asmens apsvaigimo faktui eismo įvykio metu nustatyti. Viena iš priemonių šiai aplinkybei nustatyti yra specialių techninių priemonių (alkoholio matuoklių) naudojimas. Ar gauti duomenys laikytini įrodymais, kiekvienu atveju sprendžia teismas ar teisėjas, kurio žinioje yra byla, įvertinęs gautų tyrimo rezultatų patikimumą.

Alkoholio kiekio nustatymas alkotesteriu yra leistina priemonė, kai tai atliekama sertifikuoto gamintojo metrologiškai patikrintomis specialiosiomis techninėmis priemonėmis. Tuo tarpu vien aplinkybė, kad nebuvo paimtas tiriamojo kraujo mėginys, negali lemti išvados dėl galimybės nustatyti, jog girtumo laipsnis buvo didesnis negu 1,5 promilės, nebuvimo. Tokiu būdu teismui pagal byloje nustatytas faktines aplinkybes ir išanalizuotus duomenis konstatavus, jog byloje esančių įrodymų visuma yra pakankama išvadai, kad vairavimo metu kraujyje buvo daugiau kaip 1,5 promilės alkoholio, būtų pagrindas taikyti baudžiamąją atsakomybę.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „ADVOCATERA“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151.

Daugiau naudingos informacijos galima rasti ir advokatų kontoros „ADVOCATERA“ interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA