Kaunui šiemet gali tekti išrinkti net du merus | Kas vyksta Kaune

Kaunui šiemet gali tekti išrinkti net du merus

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Rinkimų prisodrinti 2019 metai Kaune gali tapti dar intensyvesni nei kituose Lietuvos miestuose. Paaiškėjo, jog gali susiklostyti situacija, verčianti Kaune organizuoti antrus mero rinkimus. Apie tokį scenarijų imta svarstyti Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui užsiminus, kad jis galbūt dalyvaus ateinančią gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. 

„Meluočiau, jei sakyčiau, kad negalvoju apie prezidento rinkimus“, – TV laidoje „DELFI Dėmesio centre“ praeitą savaitę sakė V. Matijošaitis. 

Praėjusių metų pabaigoje jis pranešė, jog dalyvaus kovo 3 d. vyksiančiuose tiesioginiuose mero rinkimuose.

Kas įvyks, jei laimėjęs mero postą, V.Matijošaitis įsitrauks į Prezidento rinkimų kompaniją?

Galimas situacijas, kurias nulems V. Matijošaičio pasirinkimai, portalui „Kas vyksta Kaune“ pakomentavo Vyriausiosios rinkimų komisijos atstovas Juozas Bulota. 

Pasak specialisto, jei V. Matijošaitis turi planų dalyvauti Prezidento rinkimuose, pirmiausia jis privalo iki vasario 18 d. užsiregistruoti savarankišku kampanijos dalyviu, jei to nepadarys, Prezidento rinkimuose dalyvauti nebegalės. Todėl ateidami kovo 3 d. prie balsavimo urnų savivaldos rinkimuose kauniečiai greičiausiai jau žinos apie V. Matijošaičio sprendimą dėl kandidatavimo į Prezidento postą. 

Tačiau ir šios žinios bus ne galutinės, nes V. Matijošaičiui liks galimybė atsitraukti ir nedalyvauti rinkiminėje kovoje dėl aukščiausio šalies vadovo posto. Kaip portalui komentavo VRK Rinkimų organizavimo skyriaus darbuotoja Živilė Verbylaitė, tokią galimybę jis turės iki kovo 8 d., kuri yra galutinė data pateikti pareiškinius dokumentus, susimokėti kandidatavimo į Prezidentus užstatą, pristatyti kitus reikalingus dokumentus. Užstato dydis yra penki Vidutiniai mėnesiniai darbo užmokesčiai (VMDU) ir šiuo metu siekia 4 633, 50 eurų. Nelaimėjus rinkimų, užstatas yra grąžinamas jį sumokėjusiam asmeniui po rinkimų, jeigu jų metu kandidatas į Respublikos Prezidentus gavo daugiau kaip 7 procentus balsavime dalyvavusių rinkėjų balsų.

Po to, kai kandidatas sumoka minėtą užstatą, jis gauna parašų rinkimo lapus. Pagal galiojančius įstatymus, norintieji siekti Prezidento posto, privalo surinkti ne mažiau, kaip 20 tūkst. rinkėjų parašų, kuriuos kartu su turto ir pajamų deklaracija, viešųjų ir privačių interesų derinimo deklaracija, kitais dokumentais turi pristatyti į VRK iki kovo 28 d. Galutinis kandidatų į Prezidentus sąrašas oficialiai bus paskelbtas balandžio 4 d.   

„Jei bus užsiregistravęs ir dalyvaus Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose, jam niekas netrukdys tuo pačiu metu būti meru ir kandidatu į Prezidentus. Jei būtų išrinktas Prezidentu, būtų skelbiami nauji mero rinkimai Kauno mieste. Nauji rinkimai turi būti surengti ne vėliau kaip per 6 mėnesius,“ – galimus scenarijus komentavo J.Bulotas.

Kas gali nulemti V. Matijošaičio sprendimą kandidatuoti į Prezidento postą?

„Nenorėčiau atsakyti, nuo ko priklausys sprendimas, bet pirmiausia žiūrėsime, kaip man seksis savivaldos rinkimuose. Nes yra daug pradėtų darbų, ir aš tikrai žiūrėsiu, kaip seksis šitoj vietoj. Nepasakysiu, ar teigiamas, ar neigiamas rezultatas padėtų. Bet turiu matyti, kurie žmonės pateks, ką jie sugebės padaryti, tada ir pats spręsiu, ką toliau darysiu“, – minėtame interviu kalbėjo V.Matijošaitis.

Neatmetama versija, kad V. Matijošaitis gali delsti iki paskutinės dienos ir galiausiai atsisakyti kandidatuoti Prezidento rinkimuose bei perleisti savo rinkėjų balsus jam labiausiai imponuojančiam politikui, o vėliau būti pakviestas dirbti Vyriausybėje. Tokiu atveju taip pat būtų surengti pirmalaikiai mero rinkimai, kaip kad nutiko Jonavoje, kuomet 2015-aisiais antrajai kadencijai meru išrinktas socialdemokratas Mindaugas Sinkevičius po pusantrų metų paliko postą, nes buvo pakviestas į LR Ūkio ministo postą. Dėl to 2017-ųjų pavasario pabaigoje Jonavoje teko merą rinkti antrąjį kartą, o priešlaikiniuose mero rinkimuose rajono vadovu tapo taip pat socialdemokratas Eugenijus Sabutis.

2019 metais planuojami rinkimai: kovo 3 d. vyks savivaldybių tarybų rinkimai (tiesiogiai bus renkamas ir meras), gegužės 12 d. vyks Respublikos Prezidento rinkimai, gegužės 26 d. rinkimai į Europos Parlamentą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA