V. Matijošaitis „trolina“ visuomenę: tikslas – visiškai pragmatiškas | Kas vyksta Kaune

V. Matijošaitis „trolina“ visuomenę: tikslas – visiškai pragmatiškas

delfi.lt 2019/01/07 13:12
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis kursto intrigą, kad gal dar dalyvaus prezidento rinkimuose, esą sprendimą pasakys po merų rinkimų. Tačiau, kaip rašoma DELFI politikos aktualijų žurnalistės Dalios Plikūnės straipsnyje, teisiškai jis tokios ilgos galimybės svarstyti neturi. Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Lauras Bielinis mano, kad realiai V. Matijošaičiui tokiomis priemonėmis didinti savo matomumą apsimoka tam, kad ne tik pats laimėtų mero rinkimus, bet ir kad gerai pasirodytų jo politinė jėga „Vieningas Kaunas“.

Pagal visuomenės nuomonių apklausas, V. Matijošaitis ilgą laiką buvo vienas iš trijų labiausiai palaikomų galimų kandidatų į prezidentus. Tačiau rugsėjį savo apsisprendimus paskelbus Gitanui Nausėdai ir Ingridai Šimonytei, o pačiam V. Matijošaičiui kalbant apie tai, kad pirmoje vietoje jam yra artėjantys mero rinkimai, jo pozicija prezidentiniuose „Spinter tyrimų“ reitinguose iš antros smuko į penktą.

Paskutinėje lapkričio 19-30 dienomis „Spinter tyrimų“ atliktoje apklausoje V. Matijošaitis buvo ketvirtas. Jo populiarumas siekė 5,6 procento. Populiariausiųjų trejetuke esančių G. Nausėdos, I. Šimonytės ir Sauliaus Skvernelio reitingas buvo atitinkamai 27,1 proc., 19,4 proc. ir 10 procentų.

Tačiau sausio 3 dieną laidoje „DELFI Dėmesio centre“ jis vėl užsiminė, kad svarsto ir galimybę kandidatuoti į prezidentus, esą sprendimą paskelbs po savivaldos rinkimų.

„Meluočiau, jeigu sakyčiau, kad nesvarstau. (…) Nenorėčiau atsakyti , nuo ko priklausys sprendimas, bet pirmiausia man kaip seksis savivaldos rinkimai“, – sakė V. Matijošaitis.

Realiai neįmanomas scenarijus

Teisiškai toks scenarijus – apsispręsti dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose pasibaigus savivaldos rinkimams, yra neįmanomas. Savivaldybių tarybų rinkimai vyks kovo 3 dieną.

Kaip DELFI sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė, kandidatai į prezidentus registruotis savarankiškais politinės kampanijos dalyviais gali iki vasario 18 dienos.

„Jeigu neužsiregistruoja savarankišku politinės kampanijos dalyviu, atitinkamai neteikia pareiškinių dokumentų ir dalyvavimas rinkimuose baigiasi“, – sakė L. Matjošaitytė.

VRK pirmininkė prisiminė, kad kai prasidėjo kampanija, komisijai diskutuojant apie datas, viešojoje erdvėje buvo pasklidusi informacija, kad kovo 8 dieną jie jau žinos kandidatus.

„Bet tai yra ta diena, kai baigiasi pareiškinių dokumentų priėmimas. Mes, kalbėdami apie kovo 8 dieną, turėjome mintyje, kad tuo metu jau žinosime daugiau informacijos, ji bus tikresnė nei iki vasario 18 dienos informacija.

Tačiau, jeigu jis nespėjo užsiregistruoti savarankiškos kampanijos dalyviu, jis nedalyvauja. Jeigu spėjo užsiregistruoti, tai negarantuoja, kad jis iš tikrųjų dalyvaus rinkimuose. Nes užsiregistravimas savarankišku kampanijos dalyviu yra nesudėtinga procedūra, kada jau reikia teikti pareiškinius dokumentus, mokėti rinkimų užstatą, tada jau atsiranda tam tikrų reikalų, ir ne visiems pavyksta tą slenkstį peržengti“, – sakė L. Matjošaitytė.

Tikslas – pragmatiškas

VDU politologas prof. Lauras Bielinis mano, kad V. Matijošaičio kalbėjimas apie galimą kandidatavimą į prezidentus tėra viešųjų ryšių dalis.

„Manau, kad kandidatavimas į merus – jo vienintelis tikslas. Tačiau jis gali „trolinti“ visuomenę. (…) Suprasdamas normalų rinkiminį procesą ir viešųjų ryšių svarbą, V. Matijošaitis kelia įtampą savo asmens atžvilgiu, tokiu būdu atkreipia dėmesį ir dar labiau verčia užmiršti kitus galimus kandidatus ir kitas politines jėgas“, – sakė L. Bielinis.

Politologas atkreipė dėmesį, kad Kaune V. Matijošaičiui svarbi ne tik jo paties pergalė, bet jam labai svarbu, kad kartu su juo ateitų ir jo žmonės. Tai yra, kad laimėtų „Vieningas Kaunas“.

„Manau, kad jam asmeniškai konkurencijos nėra, tačiau visada gali būti netikėtumų. Pats V. Matijošaitis pabrėžė ne vieną kartą, kad jam svarbu ne tik tai, kad jis laimėtų, o svarbu, kad ir laimėtų „Vieningas Kaunas“. Nes reikia, kad būtų aiški pritarianti ir su juo bendradarbiaujanti dauguma. Čia gali būti problemų, ir jis bando spręsti jas tokiu būdu“, – sakė L. Bielinis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA