Pokyčiai: didėja privalomojo sveikatos draudimo įmokos | Kas vyksta Kaune

Pokyčiai: didėja privalomojo sveikatos draudimo įmokos

delfi.lt 2019/01/03 12:18
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena, kad nuo šių metų sausio 1 d. minimaliai mėnesinei algai (MMA) pakilus iki 555 Eur, atitinkamai didėja ir privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos. Be to, dėl mokestinės pertvarkos nuo šių metų pradžios sumažėjo procentiniai PSD įmokų tarifai – dabar jie sudaro 6,98 proc. (buvo 9 proc.) nuo MMA ir 2,33 proc. (buvo 3 proc.) nuo MMA atitinkamai.

Tad fiksuotas PSD įmokas mokantys gyventojai, iki šiol kas mėnesį mokėję 36 Eur PSD įmoką, nuo sausio 1 d. už einamąjį mėnesį turės mokėti 38,74 Eur (555 x 6,98 proc.), o gyventojai, kurių žemės ūkio valdos ar ūkio ekonominis dydis yra ne didesnis kaip 2 EDV, nuo sausio 1 d. už einamąjį mėnesį turės mokėti 12,93 Eur (555 x 2,33 proc.).

Visos PSD įmokos mokamos į „Sodros“ surenkamąsias sąskaitas.

Einamojo mėnesio PSD įmokos turi būti sumokamos iki atitinkamo mėnesio paskutinės dienos. Mokant PSD įmokas svarbu teisingai apskaičiuoti PSD įmokos dydį ir teisingai nurodyti įmokos kodą. Tuo atveju, jei mokant nurodomas neteisingas įmokos kodas, pervedama neteisingai apskaičiuota PSD įmokos suma, taip pat kitais, susijusiais su PSD įmokų apskaičiavimu, mokėjimu bei šių įmokų administravimo klausimais, patartina kreiptis į „Sodrą”.

Reikiamą informaciją galima rasti „Sodros” interneto svetainėje: www.sodra.lt arba paskambinus į „Sodros” informacijos centrą. Minėtoje interneto svetainėje yra galimybė pasitikrinti, ar nesusikaupė PSD įmokų skola: www.sodra.lt/pasitikrink.

Primename, kad PSD statusą gyventojas gali pasitikrinti:

prisijungęs prie elektroninių valdžios vartų portalo www.epaslaugos.lt prie Draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu registro paslaugos;
VLK interneto svetainės www.vlk.lt skyrelyje „Ar esate draustas?”;
atvykęs į bet kurios teritorinės ligonių kasos (adresus rasite čia) Gyventojų aptarnavimo skyrių (atstovą) ir pateikęs asmens dokumentą.

Ligonių kasos gyventojams informaciją apie PSD teikia telefono numeriu (8 5) 232 2222 (skambinant iš užsienio +370 5 232 2222), el. pašto adresu info@vlk.lt.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA