Visi jaunesni nei 40 metų asmenys pradeda kaupti pensijai: ką verta žinoti? | Kas vyksta Kaune

Visi jaunesni nei 40 metų asmenys pradeda kaupti pensijai: ką verta žinoti?

delfi.lt 2019/01/03 08:50
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nuo naujųjų turime pusę metų apsispręsti, ką daryti su savo pensija: kaupti papildomai antroje pakopoje ar ne, mat visi jaunesni nei 40 metų yra įtraukti į kaupimą.

DELFI pateikia visą aktualiausią informaciją, ką turėtumėte žinoti ir kokių veiksmų imtis jeigu norite kaupti, kaupti maksimaliai iškart arba nekaupti.

Jaunesni nei 40 metų dirbantieji įtraukiami į kaupimą

Nuo šių metų 0,55 proc. sumažintos dirbančiųjų įmokos „Sodrai“ ir 1 proc. gyventojų pajamų mokestis (GPM). Dėl to atlyginimai turėtų pakilti vidutiniškai keliasdešimčia eurų.

Pasiskaičiuoti, kiek tiksliai kils jūsų alga, galite skaičiuoklėje KIEK.lt Įvedus į skaičiuoklę, pavyzdžiui, 1000 eurų į rankas siekiantį atlyginimą, matyti, kad šiemet jis kils 52 eurais.

Sodros informacija apie pensijų kaupimą

Tačiau šią atlyginimo dalį „suvalgys“ kaupimas pensijai antroje pakopoje, mat nuo šių metų pradžios visi dirbantys, vykdantys savarankišką veiklą ir gyvenantys Lietuvoje bei esantys jaunesni nei 40 metų bus savaime įtraukti į kaupimą.

Svarbu pažymėti, kad į kaupimą bus įtraukti ir visi, kurie kaupė iki šiol ar kaupimą buvo sustabdę, nesvarbu, kokio jie amžiaus.

Vis dėlto nenorintys kaupti antroje pensijų pakopoje – galės to atsisakyti per pusę metų.

Šio kaupimo II pensijų pakopoje nereikėtų painioti su „Sodros“ senatvės pensija, kurią garantuotai užsitikrins visi reikiamą darbo stažą įgiję ir pensinio amžiaus sulaukę asmenys. 2018 m. lapkritį vidutinė „Sodros“ senatvės pensija siekė apie 320 eurų.

Kaupdami pensijai II pakopoje jūs prisidursite papildomai prie savo „Sodros“ senatvės pensijos ir taip ją pasididinsite.

Ką daryti, jei kaupti nenorite

Jeigu dirbantysis nenori kaupti, jam yra mažiau nei 40 metų – jis turi teisę atsisakyti pensijos kaupimo iki 2019 m. birželio 30 dienos.

Toks asmuo turi informuoti „Sodrą“ per savo asmeninę paskyrą šiuo adresu čia.

Jeigu asmuo iki šiol kaupė, tačiau dabar kaupti nebenori, jis turi iki birželio 30 d. informuoti savo kaupimo bendrovę apie sprendimą sustabdyti kaupimą.

Tuomet įmokos nebebus pervedamos nuo to mėnesio, kada bus įregistruotas prašymas, o pinigai liks fonde iki pensijos.

Tie, kurie kaupė iki 2013 m., tais metais kaupimą susistabdė ir kurie toliau nenori kaupti, iki birželio 30 d. turi informuoti „Sodrą“ per savo asmeninę paskyrą apie kaupimo sustabdymą.

Svarbu, kad visi per pusę metų nusprendę nekaupti antroje pensijų pakopoje vis tiek savaime bus įtraukti į kaupimą kas 3 metus, bet ne daugiau kaip 3 kartus.

Vadinasi, jeigu dabar per pusę metų atsisakysite kaupti pensijai, po trijų metų sausio 2 d. „Sodra“ vėl jus informuos, kad esate įtraukti į kaupimą. Jeigu ir po trijų metų nenorėsite kaupti – turėsite vėl pateikti prašymą „Sodrai“, kad kaupti nenorite.

Ką daryti norintiems kaupti, bet iki šiol nekaupusiems

Jeigu neatliksite prieš tai įvardintų veiksmų ir per pusę metų nieko nedarysite – jūs pradėsite kaupti antroje pensijų pakopoje.

Jeigu prieš tai nekaupėte, jūs būsite informuotas „Sodros“ asmeninėje paskyroje ir e. paštu, kad nuo liepos tampate pensijų kaupimo dalyviu.

Kaupimo bendrovė jums bus parinkta atsitiktine tvarka.

Įmokos dydis, kiek nuo jūsų atlyginimo kas mėnesį bus pervesta pensijų fondui, pirmais metais sieks 1,8 proc. nuo jūsų darbo užmokesčio. Kitais metais jis kils ir sieks 2,1 proc., nuo 2021 m. jis sieks 2,4 proc., 2022 m. – 2,7 proc., kol 2023 m. taps maksimalus ir sieks 3 proc.

Kadangi kaupsite savo pensijai, valstybė jus paskatins pridedama savo dalį prie jūsų mėnesinės įmokos.

Valstybės paskatos dalis priklauso nuo vidutinio darbo užmokesčio šalyje. Vadinasi, jeigu pirmais metais pensijų kaupimui kas mėnesį skirsite 1,8 proc. nuo savo atlyginimo, valstybė jums pridės 0,3 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio šalyje, t. y. 3,4 euro.

Per penkerius metus valstybės paskata kils, nes kils ir jūsų pensijų fondui sumokamos įmokos, kol po 5 metų valstybės paskata taps maksimali ir sieks 1,5 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio Lietuvoje.

Jeigu norite kaupti maksimaliai iškart ir skirti pensijų kaupimui 3 proc. nuo savo atlyginimo, gaudami 1,5 proc. valstybės paskatą, jūs galite tą padaryti nedelsiant ir nelaukdami, kol praeis 5 metai.

Tada jūs turite kreiptis į pensijų kaupimo bendrovę, kurioje yra sudaryta kaupimo sutartis ir informuoti apie savo sprendimą kaupti iškart 3 proc.

Svarbu pažymėti, kad nors pensijų kaupimo bendrovė jums bus parinkta atsitiktine tvarka, jūs galite ją pakeisti.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 5 pensijų kaupimo bendrovės: „Aviva Lietuva“, „INVL Asset Management“, „Luminor investicijų valdymas“, „SEB investicijų valdymas“, „Swedbank investicijų valdymas“.

Kaupę iki šiol – kaups ir toliau

Jeigu asmuo kaupė pensijai iki šiol – jis toliau lieka kaupime.

Jeigu dirbantysis kaupė maksimaliai, vadinamu 2+2+2 principu, jis nuo šių metų ir toliau kaups maksimaliai, o nuo jo atlyginimo 3 proc. bus pervedami tai pačiai kaupimo bendrovei, su kuria asmuo turėjo sudaręs sutartį.

Valstybė per mėnesį tokiam asmeniui pridės 1,5 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio šalyje. Jau yra žinoma, kad kitais metais kas mėnesį tokiam kaupiančiajam valstybė pridės 16,4 euro.

Jeigu kaupiantįjį tai tenkina, jam nieko daryti nereikia, jo įmokų mokėjimas nenutrūksta ir yra tęsiamas nuo sausio.

Jeigu kaupimo bendrovė, kurioje kaupė iki šiol, asmens netenkina, jis bet kada gali pasirinkti kitą pensijų kaupimo bendrovę.

Kaupusieji iki 2013 m. ir susistabdę – vėl pradės kaupti

Visi, kaupę iki 2013 m. ir susistabdę kaupimą, vėl tampa pensijų kaupimo dalyviais, jeigu sausio 2 d. turi darbą ar vykdo savarankišką veiklą.

Mėnesinės įmokos kaupimui bus mokamos tai pačiai pensijų kaupimo bendrovei, kurią asmuo buvo pasirinkęs anksčiau, tačiau jis bet kada gali ją pakeisti.

Įmokos dydis pirmais metais sieks 1,8 proc. darbo užmokesčio ir per 5 metus jis pakils iki 3 proc., tačiau asmuo gali kreiptis į savo bendrovę iki liepos 31 d. ir pasirinkti mokėti maksimalias 3 proc. nuo atlyginimo siekiančias įmokas.

Jeigu iki kaupimo sustabdymo į kaupimo bendrovę asmuo kaupė maksimaliai 2+2+2 principu, jis iškart pradės kaupti 3 proc. be pereinamojo penkerių metų laikotarpio.

Svarbus sprendimas, nes per pusę metų nieko nepadarę – nebekaupti jau negalėsite

Svarbu tai, kad jei per pusę metų neatsisakysite kaupimo, jūs tapsite antros pakopos pensijų dalyviais ir jau nebegalėsite atsisakyti kaupimo.

Jeigu finansinė situacija kažkada pablogės, per visą gyvenimą tegalėsite pasidaryti 12 mėnesių kaupimo pertrauką.

Ji gali būti panaudojama bet kada, kai tik prireikia, taip pat gali būti išdalinama dalimis, po keletą mėnesių, bet bendra trukmė negali viršyti vienų metų.

Puslapyje „Kiek.lt“, kuriame galite rasti aktualią informaciją apie būsimus pokyčius, teigiama, jog, anot ekspertų, kaupimas prasmingas tuomet, kai nepertraukiamai trunka ne trumpiau nei 25–30 metų.

Tačiau sprendimą kiekvienas dirbantysis turi priimti individualiai atsižvelgdamas į savo darbo užmokesčio dydį ir šeimos poreikius.

Kadangi neatsisakiusieji kaupimo per pusę metų savaime taps antros pensijų pakopos dalyviais ir jie jau negalės išstoti iš kaupimo, šis sprendimas turi būti atsakingai apsvarstytas.

DELFI jau rašė, kad susimąstyti apie kaupimą reiktų nuo 25 metų.

Uždirbantiems minimalų ar panašų atlyginimą kaupimas antroje pakopoje apsimoka, nes valstybės paskata, palyginus su tuo, kiek pats įneši pinigų kas mėnesį, bus didesnė.

Pavyzdžiui, jei uždirbate 400 eurų „į rankas“, 3 proc. mėnesinė įmoka pensijų fondui sieks apie 15 eurų, o valstybė prie šios sumos pridės dar apie 16 eurų.

Tuo metu kaupimas III pensijų pakopoje tampa patrauklesnis uždirbantiems virš 2000 eurų, nes kaupiantiems taikoma GPM lengvata.

Taip pat priimti sprendimą gali padėti „Sodros“ pateikta skaičiuoklė, kaip atrodys jūsų pensija, priklausomai nuo gaunamo atlyginimo, dabartinio amžiaus, iki šiol įgyto pensijų stažo ir t. t.

Kaip bus išmokami sukaupti pinigai

Sulaukus pensinio amžiaus sukaupti pinigai bus išmokami priklausomai nuo sukauptos sumos dydžio.

Jeigu suma sieks iki 3000 eurų, toks asmuo pinigus gaus vienkartine išmoka.

Jeigu suma sieks nuo 3000 iki 10 tūkst. eurų – tokiam asmeniui pinigai bus išmokami periodinėmis išmokomis tol, kol jie baigsis.

Abiem atvejais jeigu žmogus iškeliaus anapilin – jo sukauptus pinigus artimieji galės paveldėti.

Jeigu sukaupta suma bus reikšmingesnė ir sieks daugiau nei 10 tūkst. eurų, asmuo privalės pirkti anuitetą, kuris yra dviejų rūšių – standartinis ir atidėtasis. Anuitetas užtikrina garantuotas išmokas iki mirties.

Taigi pensininkas, įsigijęs anuitetą, gaus išmokas iki pat gyvos galvos, nesvarbu, kad jo pinigai gal bus seniai pasibaigę.

Kadangi anuitetus teikianti įstaiga, kuria nuo 2020 m. taps „Sodra“, prisiims riziką, kiek žmogus gyvens, paprastas, t. y. standartinis anuitetas yra nepaveldimas.

Nusipirkęs atidėtąjį anuitetą, kaupiantysis 10–15 proc. sukauptos sumos gali skirti pensijų anuiteto išmokoms, kurios pradedamos mokėti sulaukus 85 metų ir mokamos iki gyvenimo pabaigos. Jei pensijų anuiteto gavėjas miršta, sutartis pasibaigia ir išmokos niekam nebemokamos.

Nuo senatvės pensijos amžiaus iki 85 metų asmuo gautų periodines išmokas iš savo pensijų fondo – šie pinigai yra paveldimi.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA